Du läser nu
Redaktionens mentala sommarlov är över och vi konstaterar att debatten är hetare än någonsin
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Redaktionens mentala sommarlov är över och vi konstaterar att debatten är hetare än någonsin

Avatar

Det mycket välbehövliga mentala sommarlovet från skrivandet är härmed över. Det senaste året har bestått av väldigt många projekt, företagande och hårt jobb vilket tog ut sin rätt till slut.

Men vi har följt debatten både inrikes och utrikes och det har hänt mycket på de cirka två månader vi avstått från att skriva! Vi ser alla typer av människor som ger sig ut i den publika debatten fortsatt råkar ut för olika drev och konsekvenserna kan bli oerhört jobbiga för den enskilde. Det spelar egentligen inte så stor roll om du är känd med en stor plattform eller en vanlig svensson. Tycker någon eller några att du har en åsikt eller slutsats som avviker från ett satt narrativ, så är du i farozonen för att bli cancellerad.

Vi kommer fortsätta göra nedslag i debatten kring offentliga personer som hamnat i hetluften med sina karriärer, såväl som vi också kommer bevaka de olika inskränkande lagar och lagförslag runt om i världen, vilka kraftigt begränsar eller förbjuder fri åsiktsyttring.

Här tänker vi osökt på Kanada där vi tidigare skrivit artiklar, här, här, här och här där vi skrivit om den negativa trend som yttrandefriheten i landet utsatts för. Det rör sig i grunden om lagförslaget Bill C-18, känd som “Online News Act” som snart förväntas bli lag i Kanada.

Mer semesterdrömbilder.. Bild: Camille Brodard on Unsplash

Lagen riskerar i längden den vanlige kanadensarens yttrandefrihet

Lagen (Bill C-18) är avsedd att förändra hur journalistik i Kanada finansieras genom att kräva att teknikjättar som Meta och Google förhandlar med de kanadensiska nyhetspublicisterna för att använda deras nyhetsinnehåll på sina plattformar. Man uppskattar att publicisterna kan förvänta sig en total intäkt på hela 329 miljoner dollar årligen, om man lyckas få Meta och Google att betala för nyhetsinnehåll från tredje part på sina plattformar. Men detta vägrar jättarna nu konsekvent att göra, vilket kommer medföra att vanliga kanadensare inte längre kommer kunna läsa nyheter på sina vanliga sociala medieplattformar. Kritiken mot förslaget är massiv från flera håll, där man pekar på en rad negativa konsekvenser för landets medborgare såväl som nyhetsmedia.

Bild: Matt Boman, CC BY 2.0

Kanadensiska medier är bland förlorarna, särskilt de små och oberoende medierna som är mer beroende av sociala medier för att utveckla gemenskapen och bygga ut sin följarbas. Förlusten av deras Facebook-länkar kommer att få en stort avbräck i trafiken och i sin tur sedan undergräva allt slags innovativt företagande i Kanada.

Internetplattformarna är också förlorare eftersom de följer en rätt orimlig lag där de nu halvt tvingas ta bort länkar och göra sina tjänster otillgängliga för kanadas befolkning. Enskilda kanadensare som använder plattformarna för att hitta länkar till nyheter är också bland förlorarna eftersom nyhetslänkar nu alltså kommer att blockeras från plattformarna. Slutligen menar vi och många andra att Kanadas sittande regering också är en förlorare, eftersom den länge avfärdat kritiker och ignorerat de upprepade varningarna om vilka typer av negativa konsekvenserna som kan komma utav lagförslaget.

Dessutom sätter det demokratiska landet Kanada ett riktigt dåligt exempel för övriga västliga demokratier i och med sitt inskränkande lagförslag. Värt att hålla utkik i Riksdagens motionslåda efter dylika förslag menar vi!

Hur som helst, sommarlovet är slut. Redaktionen är tillbaka vid skrivbordet och kommer fortsätta göra stora som små nedslag och fortsätta med våra intressanta intervjuer av olika offentliga personer. Tack för att du läser!


Du har redan röstat!
View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz