Sedan lördagen den 29 januari är praktiskt taget alla gator och vägar i Ottawa, Kanadas huvudstad belamrad med tusentals lastbilar och deras ilskna chaufförer. De har alla kört i en lång konvoj från alla delar av landet till ”Parliament Hill” för att kräva tillbaka sin frihet. Konjoven går under namnet “Freedom convoy 2022”. Och det är inte endast lastbilschaufförerna som är arga på regeringens långtgående coronarestriktioner. Demonstrationen har fått stort stöd från befolkningen.

Anledningen till denna uppståndelse är att landets President Trudeau, har lagt fram ännu en obligatorisk covidrestriktion. Den lyder som så att alla lastbilschaufförer som inte är vaccinerade skall tvingas in i karantän när dem återvänder hem till Kanada från USA. Demonstrationen skall dock ses som en stark kollegial protest till den minoritet av chaufförer som inte är vaccinerade idag. 

Premiärminister Justin Trudeu på besök i amerikanska Vita Huset 2019. Bild: Public domain

Premiärministern går nu till motattack

Presidenten Trudeau var även tvungen att fly sitt hem när de tusentals chaufförerna körde in i Ottawa och tutade ilsket i timmar. Men det var inte bara chaufförerna som var upprörda. Det blev en mycket stor uppslutning av vanliga medborgare som viftade med patriotiska Kanadensiska flaggor och bar på skyltar med arga kommentarer som ”FUCK TRUDEAU” och ”TRUDEAU IS THE REAL TERRORIST”.

Vad gör då en premiärminister som Justin Trudeau för att rädda sitt anseende? Jo, han letar nu efter svaga punkter i fredsprotesterna och gick under måndagen till motattack. Han kallade till en virtuell presskonferens och fördömde den av folket utropade demonstrationen för frihet med att påstå följande: 

“Ni ska veta att alla Kanadensare är chockade och uppriktigt sagt äcklade över beteendet hos vissa människor som protesterade i vår nations huvudstad. Vi är inte skrämda av de som slänger förolämpningar och begår övergrepp mot småföretagare i stan och stjäl mat från hemlösa.”

-Premiärminister Justin Trudeau

“Nazistisk symbolism, rasistiska bilder och vanhelgande av krigsminnesmärken” är inte acceptabelt yttrandefrihet utan “en förolämpning mot minnet och sanningen” fortsatte Trudeau. “Vi kommer inte att ge efter för dem som flaggar rasistiska budskap, vi kommer inte att ge efter för dem som ägnar sig åt vandalism eller vanära minnet av våra veteraner.” 

-Premiärminister Justin Trudeu

Han hänvisade också till rapporter i kanadensiska medier om att minst tre demonstranter hade klättrat upp på National War monumentet och dansat på den okände soldatens grav. Dessutom skulle man ha iakttagit en nazistflagga. Trudeau fortsatte med utveckla sina tankar under konferensen:

Trudeau med sin fru Sophie Grégoire under G20 Hamburgmötet 2017. Bild: Frank Schwichtenberg, CC BY-SA 4.0

Redaktionens analys

Det är intressant att betrakta detta på avstånd. Kanadas premiärminister går nu alltså till kraftig motattack på en fredlig opinionsyttring där vanliga människor fått nog. Premiärministern går hårt fram och försöker kleta ihop vanliga kanadensare med nazism och rasism. Han försökte helt enkelt flytta bort fokus på ett problem som handlade om ett starkt missnöje mot honom själv som statschef. Den strategin är dömd att misslyckas tror vi på Redaktionen.  

Till råge på allt försökte han även förmå att folk skulle tycka synd om honom. Två dagar innan hade han gjort ett covidtest som visade sig vara negativt. Nu plötsligt hette det att det var positivt. Det är många turer och ett försök i att återta initiativet och vända opinionen mot demonstrationen.

Nej, inget av det här köper vi på CancelCulture-redaktionen och tydligen inte heller en stor del av Kanadas befolkning. Det har skrivit massvis med kommentarer mot honom på sociala medier om hur uselt han så långt har hanterat denna enorma och fredliga protest. Många kommentarer påminde Justin Trudeau om att han som regeringschef deltog på Black-Lives-Matter protesterna under juni 2020. Dessa demonstrationer urartade på sina håll med skadegörelse och slagsmål och var inte alls fredliga på det sättet vi ser nu. BLM-demonstranter hade upprepade gånger skändat och förstört monument i storstaden Ottawa, men reaktionerna den gången står inte i paritet med premiärministerns reaktioner nu.

Bild: Fibonacci Blue, CC BY 2.0

Han har helt enkelt satsat alla kort på en hand denna gången och det framstår som det får bära eller brista. Vi tror inte att det kommer att fungera i detta tidevarvet. Att kalla frihetsrörelsen för extremister utan att ha ensamrätt på narrativet, kommer vara som att skjuta sig själv i foten. Här får Trudeau 5/5 skämskuddar av oss på Redaktionen, det sämsta betyg vi gett någon hitintills.

Comments are closed.