Om Cancelculture.se

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”52px”][vc_column_text]Ett nytt ord – Cancel culture har dykt upp vid horisonten och flera ledande tabloider och tyckonomer har de senaste par åren försökt att beskriva vad det betyder utifrån sina tolkningar. Här får du vår förklaring och erfarenhet om ämnet. Vad är cancel culture? Hur ser svensk cancel culture ut? Häng med vi förklarar nedan.

Cancel culture (cancel kultur), ibland kallat utfrysningskultur, kränkthetskultur eller utraderingskultur, är en modern form av diskriminering, eller ostracism om du vill. Det betyder att någon kastas ut från sociala eller professionella kretsar – på internet, i sociala medier, eller från andra arenor i livet. Den som utsätts för denna diskriminering blir då “cancellerad eller cancelled på engelska.”

Cancel kulturen har satt skräck hos många svenska kändisar och andra offentliga personer som idag är beroende av antalet följare på sina sociala plattformar för sina karriärer skull. Fenomenet finns över alla plattformar så som Instagram, Facebook och Twitter, Youtube. Alla kan drabbas och de drabbas skoningslöst! Det är alla typer av människor som råkar ut för cancel kulturen. Inte minst våra politiker – från Riksdag ned till kommunhus drabbas hårt och med yttersta konsekvens att de får avgå på direkten när drevet satt igång. Men också näringslivsprofiler, artister, konstnärer, musiker, skådespelare, samhällsdebattörer, kändiskockar, programledare. Listan kan göras lång.

På andra sidan pölen, borta i USA kom den kända och omtyckta skådespelaren Billy Crystal ut med en ny film – Here Today. Han fick frågan om hur han ser på komedi och fenomenet cancel culture. Han svarade så här;

“Det är en minfälla, svarade han och jag har fattat det. Jag gillar det inte… men jag fortsätter bara att göra det jag gör och det är allt jag kan göra just nu.” 

Han blev då direkt bombarderad på sitt Twitterkonto för uttalandet. En del blev rejält upprörda över hans kommentar. Och så där ser det ut och så där fortsätter fenomenet att spridas.

Cancel kulturen är ett brett fenomen som också har att göra med den utbredda kränkthetskultur som odlas på sina håll. Vi på Redaktionen älskar att skriva och har som ambition att grotta ned oss rejält i detta med vår nyhetsblogg. Det gör vi både genom att belysa kända svenskars karriärer relaterat till fenomenet, men även titta på hur och varför det uppkom och vart vi är på väg. Och även sitta ned och prata med personer i intervjuform.

 

Cancelculture.se är en redaktionell sida som listar upp alla svenskar som blivit cancellerade samt följer deras process efter den incident eller händelse som ofta utlöst deras cancellering. Man lär sig av misstag och försöker göra gott igen med olika ansträngningar tror vi. Vi försöker ge det perspektivet som inte alltid får komma fram i klick-media. Vi vill åt det djupare resonemanget och de andra perspektiven.

Vi granskar personen, skriver om vad som hänt och håller oss underrättade om deras försök att göra en så kallad pudel. Som Leif GW Persson en gång beskrev Paolo Robertos erkännande i tv.

– “Det är liksom ingen pudel han gör, det är en hel jävla kennel.”

 

Vi på Redaktionen vill såklart att de som blivit cancellerade ska få en rättvis chans ta sig tillbaka igen till den sociala arenan och återfå sitt följe och plattformar. Allt är inte svart eller vitt. Vi tror att alla är värda en andra chans.

Rädslan för att göra fel idag är större än någonsin och det hämmar handlingskraft och debattklimat och framförallt påverkas yttrandefriheten i grunden. Vi tror att utvecklingen är negativ för samhället och vi vill med vår sajt bredda perspektiven. Vi försöker ta på oss flera glasögon samtidigt. Högt och lågt. Från vänster till höger. Fattig som rik.

Redaktionen är partipolitiskt obunden och fokuserar våra artiklar på fenomenet i grund och på karriärsaspekten.

/Redaktionen

 [/vc_column_text][vc_empty_space height=”52px”][vc_separator color=”custom” accent_color=”#e9e9e9″][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1547803692649{padding-right: 10% !important;padding-left: 10% !important;}”][/vc_column][/vc_row]