Du läser nu
Lastbilsprotesterna i Kanada fortsätter. Nu tar premiärministern till nöd- och krigslagar för att få stopp på protesterna
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Lastbilsprotesterna i Kanada fortsätter. Nu tar premiärministern till nöd- och krigslagar för att få stopp på protesterna

Avatar
https://twitter.com/StockShaman/status/1494075026856837123

Lastbilsdemonstrationerna fortsätter runt om i Kanada och främst i huvudstaden Ottawa. Vi har tidigare skrivit om den så kallade Frihetskonvojen för kanadensiska fri- och rättigheter. Här, här eller här kan du läsa på dig om upprinnelsen till det hela om du missat storyn.

Premiärminister Justin Trudeau. Bild: FAQMP Ichannel, CC BY-NC 2.0

Nu har protesterna gått in på överväxel och det retar naturligtvis upp premiärminister Justin Trudeau som långt tidigare önskat att han fått stopp på det han nu kallar; ”regelrätta blockader av landet.” I flera uppmärksammade uttalanden har han gått hårt åt demonstranterna som består av helt vanliga kanadensiska lastbilschaufförer uppbackade av tusentals och åter tusentals av helt vanliga kanadensare. Gamla och unga, barn som vuxna. Alla har de tillsammans med lastbilschaufförerna dansat, städat gator och torg, sjungit och demonstrerat i den smällkalla vintern som nu råder över landet.

Kraftig kritik utdelas i parlamentet mot premiärministern. Han anklagas för att försöka rädda sin politiska karriär.

Premiärministern går all-in med historisk lag

Men premiärminister Trudeau är av en helt motsatt uppfattning. Han har avfärdat protesterna från start. Justin Trudeau har kallat demonstranterna för våldsverkare, rasister, nazistsympatisörer, ockupanter och att det endast är en liten marginell minoritet som står för demonstrationerna. Han menar också att vanliga kanadensare inte på något sätt skulle stå bakom sina lastbilschaufförer och att de skulle skämmas för tilltaget. Inget kunde vara mer fel.

Så för några dagar sen tog man i rejält från regeringen Trudeau och höjde därmed de redan höga insatserna. Nöd- och krigslagarna aktiverades i landet. För första gången någonsin. Något som inte ens skedde under de fasansfulla 9/11-attackerna på grannlandets mark och som också påverkade Kanada. Detta får nog ses som en handling i ren desperation och att man från regeringens håll inte kan backa ur nu. Man måste köra på. Makten står på spel.

Mer kritik mot att regeringen antog nöd- och krigslagarna. Det är inte vad landet behöver menar man i tweeten.

Nöd- och krigslagarna ger oinskränkt makt

Lagarna ger Justin Trudeaus kabinett rätten att utan vidare kunna frysa demonstranternas personliga tillgångar och vem som helst som i övrigt kan länkas till protesterna. Premiärministern har också sagt att han skall ge flera verktyg till polisen för att bötfälla eller till och med fängsla demonstranter. Det ironiska här är att premiärministern Trudeau under så sent som under året gav sitt uttalade stöd för bönder i Indien som protesterade mot huvudstaden New Dehli. Bönderna blockerade vägar till staden i ett års tid och där Justin Trudeau tydligt citerats:

“Kanada kommer alltid vara där för att försvara rätten till en fredlig protest.”

-Justin Trudeau om de Indiska böndernas fredliga blockader av vägar år 2021

Redaktionens löpande analys

Premiärministern har gått på en rejäl mina. Att kräva att få rätt att använda den aldrig tidigare använda nöd- och krigslagen från 1988 är riktigt anmärkningsvärt. Man påstår att det är för att landet befinner sig i kris och det håller de flesta bedömare med om. Men av olika skäl. Demonstrationerna för att bli kvitt de långtgående corona-restriktionerna är omfattande och påverkar nu relationen med grannlandet USA. Inte nog med det, landets inhemska distributionskedja har också påverkats och man börjar se effekter på landets ekonomi.

Bild: GoToVan, CC BY 2.0

Men man ska inte underskatta effekten av att från statligt håll kunna påverka demonstranternas direkta ekonomi på det sättet man nu gör. Genom att bygga en databas av identifierade demonstranter och därefter lägga vantarna på deras privata tillgångar så släcker man långsamt lågorna för demonstrationen och incitamenten för bidragsgivarna. Sådana tilltag kan få den mest rakryggade att bli svag i knäna. Man slår ju direkt mot enskilda familjers uppehällen och ekonomiska trygghet.

Men landets protester kunde som bekant inte kväsas i tid och har nu fått enorm PR runt om i världen. Det gick helt enkelt inte att hålla protesterna isolerade på en lokal nivå. Redaktionen bedömer det som att man lyckas hålla demonstrationerna vid liv genom att finna nya sätt att donera mat och bränsle och pengar till de protesterande lastbilschaufförerna. Man samarbetar över yrkesgrupperna och man är från lastbilschaufförernas håll nu helt säkra på att landets fordonsbogseringskår inte kommer röra de parkerade lastbilarna. Det kommer bara att elda på det hela. Den tondöva Justin Trudeau kan komma att snart endast stå kvar med Svarte Petter i handen och med förlorad makt.


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz