Den kanadensiska frihetskonvojen fick demonstrera i över tre veckor innan regeringen Trudeau begärde parlamentets stöd för att införa nöd- och krigslagar i landet. Han hänvisade till att lastbilsprotesterna för fri- och rättigheter hade blivit våldsamma och av mer ockuperande art, än fredliga. Sanningen låg nog närmre att han ville rädda sig kvar vid makten och därmed tvärt beordrade polisen att stänga ned och bötfälla alla som man misstänkte varit involverade.

Många var de kanadensare som menade att den tillsynes fria och framstående demokratin Kanada hade fallit i och med regeringens tilltag med att aktivera lagar som aldrig tidigare använts. Och visst blottade användandet av lagarna mörka baksidor som i allra högsta grad påverkat livet för helt vanliga människor i landet. För lagarna gav regeringen rätt att kartlägga demonstranternas deltagande och sedan frysa deras tillgångar på direkten. Det gav i sin tur kritikerna mot det kontantlösa samhället luft under vingarna. För om det råder undantagslagar och regeringen fryser dina tillgångar, hur ska du köpa mat åt dig och familjen? Och vad får det för långtgående och allvarliga konsekvenser för yttrandefriheten i landet?

Tweeten: Syrlig ironi riktad mot Justin Trudeau och Vladimir Putin i samma kommentar.

Trudeau rullade tillbaka nödlagarna, men vad var motivet?

Så plötsligt meddelande regeringen Trudeau för några dagar sedan att man skulle sluta styra landet med stöd av nöd- och krigslagarna. Många jublade högt och länge och menade att protesterna givit resultat. Men kan det vara så cyniskt som att regeringen faktiskt fått signaler från annat håll som ledde fram till att man så snart drog tillbaka sina drakoniska nöd- och krigslagar?

Målet för regeringen Trudeau var att få tyst och stopp på protesterna runt om i landet genom att ta kontroll över banksystemet och därmed frysa eller beslagta privata tillgångar och sen tvinga demonstranterna att dra sig tillbaka. Men problemet med detta är att man också satte käppar i hjulet för en del andra saker enligt bedömare och teorier. Enligt en av dessa så underminerade regeringen i landet hela Kanadas banksystem och förberedelser för ett kommande digitalt ID från “Canadian Bankers Association”.

Problemet var helt enkelt att om regeringen blockerar en medborgares tillgångar så hade man också blockerat dess tilltänka digitala ID och funktioner. Så sammanfattningsvis tvingades regeringen att dra tillbaka sina åtgärder illa kvickt efter ha blivit uppmärksammade på problemet.

Redaktionens kommentar

Det är sorgligt att se det fria ordet drabbas på det sätter vi fått bevittna i Kanada. Det manar till eftertanke för alla inblandade och de som tyst stått vid sidan och tittat på. Yttrandefrihet och demokratiska rättigheter kan inte tas för givet även i demokratier som det framstår. Det gör att vi behöver öka ansträngningarna för att vårda det fria ordet och allt som följer med det. I en välfungerande demokrati ska alla röster få komma till tals.

Oavsett anledningen till att premiärminister Justin Trudeau drog tillbaka sin begäran om nöd- och krigslagar från parlamentet, så gick han för långt. Det är inte värdigt en västerländsk utvecklad demokrati att det får gå till på det här sättet. Att tysta sina medborgare genom att beslagta deras tillgångar så de inte kan köpa förnödenheter. Det är värdigt en tredje världen diktatur och vi tror det kommer straffa sig för sittande regering. Vi tar till betyget skämskudden till regeringen Trudeau. Här får han skämmas rejält och får hela tre stycken skämskuddar av oss!