F.A.Q

  • Vad betyder Cancel Culture?

Frasen kommer från USA och kallas på svenska för cancelkultur. Det är när följare på sociala medier är upprörda eller arga på någon som sagt och gjort något de inte tycker om och fryser ut dom genom att avfölja dom eller skriver på olika plattformar om sin besvikelse för personen ifråga. 

  • Är cancel culture en typ av ny rörelse?

All politisk makt utgår från folket och kallas även för folksuveränitet. Detta ligger till grund för en rad demokratier. Med åren har många människor i världen känt sig maktlösa och försökt hitta nya vägar att ta itu med orättvisor och fel begångna av personer och företag. I takt med internets framfart har också nya sätt att “sätta åt” folk eller företag rullats ut. Detta har blivit en rörelse som går under namnet cancel culture och call out culture.

  • Vad gör man om man blivit cancellerad?

De som blivit cancellerade har förstått att det gäller att bygga upp en ny relation till sina följare. Följarna är förlåtande i längden och gillar att ta del av processen när den utsatta personen anstränger sig för att återfå förtroendet igen. Konsultbyråer har börjat specialisera sig på rådgivning till företag och personer som blivit utsatta för cancel culture.

  • Vad betyder våra betygsikoner: pudel, kudde, offerkofta och applåd?

Ikonerna utmärker olika situationer som personen befinner sig i. Vi rankar ikonerna från ett till fem. Har man gjort bort sig, så är det pinsamt. Då vill man bara ta fram en skämskudde för att kunna gömma sig med. En offerkofta eller fler får en person som efter händelsen, tycker synd om sig själv. Pudlarna dyker upp när de inser vad de gjort och börjar gottgöra det hela på olika sätt. Detta kallas också för att ”göra en pudel.” Applåder delar Redaktionen ut till någon som gjort en bra ifrån sig och hanterat sin händelse eller sin karriär på ett föredömligt sätt.

Vår egen stolta pudel! (C) Cancelculture.se