Bild: Instagram/NatalieReynolds

Den amerikanske TikTok-stjärnan och Youtubekreatören Natalie Reynolds kritiseras hårt efter en händelse där hon övertalat en främmande kvinna, som dessutom inte var simkunnig, att hoppa ned i en sjö och få blott 20 dollar för besväret. Det hela skedde under en livesändning inför Reynolds mångmiljonpublik och har enligt olika uppgifter varit del i en utmaning för en populär skattjakt. Videon som snabbt blev viral visar hur Reynolds sen snabbt lämnade platsen utan att först hjälpa kvinnan, som tydligt och ljudligt ropade på hjälp.

Incidenten inträffade vid Lady Bird Lake i Austin, Texas. Influensern hävdade senare att hon inte kunnat hjälpa kvinnan eftersom hon “hade blivit ombedd att lämna platsen”. Händelsen väckte väldigt starka reaktioner. Till sitt enfaldiga försvar sa Reynolds att den utsatta kvinnan hoppat ned i vattnet av egen fri vilja.

Det är fortfarande oklart vem kvinnan i videon är eller hur hon kom i kontakt med Reynolds från första början. Ej bekräftade uppgifter ifrån forumet Reddit, där händelsen slogs upp stort, pekar på att kvinnan dessutom skulle ha varit extra utsatt, då hon är hemlös och i akut behov av pengar.

Flydde skrattandes, medan brandkåren anlände i ilfart 

Reynolds, som i senare kommentarer sade sig vara chockad vid tidpunkten, flydde alltså från platsen. Hon filmades sedan med sina producenter en bra bit bort, samtidigt som räddningsfordon anlände i ilfart till olycksplatsen. Natalie Reynolds är bland annat känd för att skapa olika pranks, test och stunts, men denna gång fick hennes tittare se en helt annan sida och reagerade kraftigt på hur stjärnan både hånade och uppmanade den utsatta kvinnan att hoppa i vattnet.

Tweeten: Sylvass kritik riktades snart mot Reynolds.

Kvinnan dök ned i sjön samtidigt som Reynolds tittade på. Reynolds vände sig därefter till sina vänner och kommenterade skrattandes: “Did you see her ass?“.

Kvinnan, nu liggandes i vattnet, ropade: “You said it was ok… you told me to jump in.”

Reynolds, vände sig nu skrattandes till sina vänner och svarade kvinnan samtidigt som hon lämnade platsen: “No, I did not.”

Medan Reynolds nu var en bit bort uppe på torra land, hördes kvinnan ropa: “I can´t swim, I can only float.”

Även om många detaljer kring händelsen fortfarande är oklara, bekräftade senare brandkåren, Austin Fire Department, att de kallats till platsen för en “medicinsk utryckning”, inte för ett drunkningstillbud. Kommentarerna efteråt på sociala medier var inte nådiga. Upprörda människor anklagade influensern för att vara komplett empatilös och frågade sig varför Natalie Reynolds och hennes vänner inte stannade kvar för att själva hjälpa kvinnan upp ur vattnet.

Redaktionens kommentar

Vi får konstatera att världen just nu befinner sig i en egocentrisk och avtrubbad tidsepok. Sociala medier och den digitala tidsåldern har fått unga människor att söka bekräftelse på nätet i en allt större omfattning. De ständiga dopaminkickarna som främst TikTok är experter på att skapa hos sina mycket unga användare, skapar ett mycket ohälsosamt beroende. I jakten på att ständigt underhålla sina följare, pressar sig influensers som Natalie Reynolds och många andra, sig till att ständigt förflytta gränserna för vad som är okej. I den stora mängd innehåll som dagligen skapas gäller det att sticka ut för att jaga nya likes och mer uppmärksamhet.

Idag finns det otaliga händelser med TikTok- och Youtubekreatörer som ständigt utmanar ödet genom att skapa allt galnare och galnare pranks och innehåll. Det som skrämmer oss är att det under decennier pågått en förskjutning av vad som idag anses vara uppseendeväckande, roligt och nyskapande. Följarna blir aldrig nöjda och driver ständigt på sina favorit-influensers i kommentarsfälten. Saker och upptåg som kanske bara tio år tidigare hade ansetts vara både brottsligt och moraliskt förkastligt är nu vardagsmat.

Ständigt flyttas gränserna för vad som anses vara okej och anständigt att utsätta andra människor för i humorns och upptågens namn. I den höga takat unga användare idag konsumerar innehåll online, trubbas de snabbt av inför incidenter som denna och reagerar inte som de kanske hade gjort bara tio år tillbaka i tiden. För hur kan Reynolds överhuvudtaget tro att det är roligt eller okej att uppmana en utsatt, icke-simkunnig kvinna att hoppa i en sjö för 20 dollar?

Samtidigt så vittnar det växande följarantal, som t.ex. Natalie Reynolds åtnjuter, att många människor trots allt inte bryr sig nämnvärt och snart är videoklippet glömt och användaren scrollar vidare i jakten på nya och sjukare videos att titta på.

Vad tycker du själv om den typ av beteenden som Reynolds själv ger ett ansikte? Varför markerar inte samhället hårdare mot den här typen av antisociala och avvikande beteenden som uppenbarligen skadar människor? Har vi som vuxet kollektiv givit upp försöken att sprida vad som är moraliskt och etiskt rätt i hur vi behandlar våra medmänniskor? Det är helt enkelt inte okej att utsätta någon människa för livsfara eller mobbing i jakten på nya likes. Hur svårt ska det vara att förstå?

Videon från Youtubekanalen: @Nataliereynoldss.

Influensers världen över har idag ett enormt ansvar att ta inför sina stora följarskaror. Många följare och då främst de yngre generationerna lever sina liv i stor utsträckning online och inom sina egna filterbubblor. Har vuxensamhället på något vis tappat kontakten med dessa unga människor, varför kommer vi inte åt dessa bubblor och kan utmana, problematisera och diskutera när något är uppenbart fel? Varför tillåter vi unga, outvecklade och livs-oerfarna människor att mer eller mindre själva få skapa regler och ramar kring sådant som vi vuxna tidigare bestämde över? Frågorna hopar sig samtidigt som vi konstaterar att Reynolds själv aldrig riktigt verkar ha förstått varför hon kritiserades för sin tvivelaktiga, elaka och empatilösa video.

Vi får hoppas att fler och fler följare som idag följer Reynolds, nu fått sig en rejäl tankeställare efter incidenten, både inför sin egen roll som följare, där man är med och upprätthåller dagens sjuka underhållningsideal på sociala medier, genom att inte reagera och protestera. För utan tillströmningen av nya likes och följare, kommer influensers som Natalie Reynolds snart tystna och tyna bort från plattformarnas lukrativa stjärnglans.