Du läser nu
Brittiska kungafamiljens lömska cancelleringskrig mot Harry och Meghan har inga vinnare
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Brittiska kungafamiljens lömska cancelleringskrig mot Harry och Meghan har inga vinnare

Avatar

Den 10 januari lanserade Prins Harry sina omtalade memoarer med titeln Spare eller ”Den andre” på svenska. Försäljningen av den efterlängtade boken är fortfarande i full gång och bara under den första dagen såldes det 1.500.000 exemplar världen över. Det där bokkontraktet kommer säkerligen löna sig för både Harry och hans förlag Penguin Random House.

Det omfattande försnacket inför släppet kom till av misstag då en spansk handlare av misstag började sälja boken redan den femte januari och därmed kunde innehållet avslöjas i förtid. Man drog snabbt tillbaka släppet men spekulationerna och skvallret var igång.

Boken redogör för Harrys liv och roll som prins för det brittiska kungahuset. Det som många anser skandalöst, är det att Harry proppat boken full med massor av intima avslöjanden, både om sig själv och andra ingående detaljer om vad som försigåtts bakom kungahusets lyckta dörrar.

Paret gör statsbesök på Nya Zeeland 2018. Bild: Office of the Governor-General ,CCBY4.0

Generande avslöjanden från insidan

I samband med lanseringen ställde Harry upp på åtskilliga tv-intervjuer i framförallt amerikansk och engelsk tv. Bland annat i intervjuer med Tom Bradby på ITV, Anderson Cooper i 60 minutes och med talkshow-värden Stephen Colbert på The Late Show.

Så vad är det Harry då avslöjar i sin bok “Den andre“? Det rör sig om delvis genanta och intima detaljer som att Drottning Camilla är en ren skurk. Hon gifte sig sent om sider med Harrys far, Kung Charles. Den pikanta detaljen i sammanhanget är att Camilla innan dess var hemlig älskarinna till Charles samtidigt som han var gift med Harrys mamma, den omtyckta Prinsessan Diana.

Utsatt för psykiskt och fysiskt våld

Vidare i boken avslöjar Harry att hans brors fru, Prinsessan Kate av Wales varit riktigt otrevlig mot Harrys fru Meghan Markle. Detta i samband med förberedelserna inför Harrys och Meghans bröllop. Kate bråkade om barnens klänningar som enligt henne då var för stora och så hemska, vilket orsakade att Kates dotter Charlotte grät. Rykten gick ut i media om händelsen, vilka var falska. För Harry avslöjar nu i sin bok att det var hans fru Meghan Markle som var den utsatta personen och ingen annan.

I en äldre händelse berättar Harry om det tillfälle då pappa Charles hade sagt till honom att anledningen till att han blev så pass rödhårig är för att hans mamma, Prinsessan Diana, hade varit otrogen. Pappa Charles fortsatte med elakheterna och menade att han kanske inte ens var Harrys pappa.

Harrys äldre bror William slog honom ibland och vid ett tillfälle kastade han ned Harry på rygg över en hundmatskål som stod på golvet. Det medförde att han gjorde sig rejält illa och skar upp ryggen.

Bild: dackelprincess, CC BY-SA 2.0

Redaktionen sammanfattar

Det som den senaste tiden pågått inför öppen ridå är ett inte så diskret och knivskarpt cancelleringskrig mellan kungafamiljen på den ena sidan och prinsparet Harry & Meghan på den andra. De sensationslystna brittiska tabloiderna är involverade på olika sidor och driver på den infekterade konflikten så gott de förmår för att kunna sälja ännu fler lösnummer.

Harry menar också att vissa personer ur kungafamiljen återkommande hittar på historier som är rena lögner. Dessa lögner handmatar man sin lojala skvallerpress med för att kunna svärta ned Harry och Meghans rykte än mer. 

Skillnaden mot ett vanligt drev och det som sker inom det brittiska kungahuset är att ingen av de kungliga familjemedlemmarna har möjlighet att försvara sig mot några som helst anklagelser, då det är kutym att man aldrig ska besvara den kritik som riktas mot en. Man lyder under budordet “never complain, never explain” eller på svenska något i stil med “beklaga dig aldrig, förklara dig aldrig.” Helt enkelt en slags uppförande kod som Prins Harry nu rejält brutit emot i och med sin bokpublicering.

Redaktionen tycker fallet är intressant att följa med i. Vi lär aldrig få veta vad prinsparet går miste om avseende ekonomiska fördelar om de varit sams och stannat kvar inom kungahuset, men bokkontrakt och intervjuer kan såklart leda till lukrativa föreläsningar för Harry och Meghan. Någon ekonomisk nöd lär det inte gå på paret nu när man väljer att stå utanför kungahuset.

När det kommer till strategin att inte besvara kritik som riktas mot en, så tror vi inte att det i längden är en särskilt framgångsrik strategi. PR är bra om man får lov att kontrollera den själv och i Harrys fall så kan han göra just det. Men att lämnas vind för våg med alla rykten som den övriga familjen tvingas till, kan inte göra någon familjemedlemmarna särskilt gott. Vi får helt enkelt avvakta och se hur det faller ut. Men vi konstaterar krasst att ställningskriget och den pågående cancelleringssåpan inom kungafamiljen saknar vinnare.


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz