Du läser nu
Kommer IF Metall´s strejksvärd vara det som till slut gör slut på den djärva Tesla-Musketörens framfart?
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Kommer IF Metall´s strejksvärd vara det som till slut gör slut på den djärva Tesla-Musketörens framfart?

Avatar

IF Metall viftar med sitt breda strejksvärd, samtidigt som den segervisse Teslaägaren Elon Musk håller sin Musköt högt upp i luften! Vad kommer nu ske?

En strid har blossat upp mellan IF Metall och Tesla och det är inte precis någon klassisk duell mellan David och Goliat vi får bevittna. Detta är snarare en kamp mellan Svensk fackförenings klassiska metoder och Elon Musks nya era av individuella arbetsrelationer. Men vem har egentligen rätt och vem kommer att kastas ut ur ringen som en förlorare, när segraren skriver historia?

IF Metall´s ordförande Marie Nilsson. Bild: Stefan Jerrevång, IF Metall/pressbild

IF Metall har alltså nu slagit till med en strejk, samtidigt som vissa av deras medlemmar verkar gå sin egen väg och fortsätter med att jobba på Teslas verkstäder. Facket hotar med att utesluta dem som inte respekterar strejken. Men är detta ett så smart drag från fackförbundet IF Metall?

Den gamla vs. den nya världens syn på arbetsrelationer

För inte så värst länge sedan var facket lika nödvändigt som att kunna ta sig en färsk kaffekopp på morgonen. Men med dagens uppdaterade lagar som reglerar olika former av arbetsskydd och ett scenario där allt fler anställda tar saken i egna händer och löneförhandlar på egen hand, har arenan förändrats för gott? På senare år och framförallt idag, har många anställda börjat att ifrågasätta fackets relevans. Ska svenska fackförbund numera klassas som en utdöende art?

En visionär eller bara en kontroversiell arbetsgivare?

En äldre bild (2011) på Teslaentreprenören bredvid en splitt ny model S. Bild: Maurizio Pesce, CCBY2.0

Elon Musk, mannen som får hela världen att prata om att kolonisera Mars och att åka runt i självkörande bilar, är också känd för sitt för att bedriva en viss slags företagskultur inom bilföretaget Tesla. Bör han ses som urtypen för en ny och modern företagsledare som många anser att han är? Eller finns det mörka skuggor under det annars så välupplysta taket i Teslas fabriker?

Och hur nöjda är Teslas anställda egentligen? Enligt vissa rykten och bekräftade källor har Teslas anställda återkommande givit företaget ett relativt bra betyg vad gäller arbetsglädje, där siffrorna pekar på att en stor majoritet trivs bra på jobbet. Detta blir en rejäl käftsmäll för facket.

Arbetsgivare med en egen touch?

Det finns en fin linje mellan genialitet och utmaning när det kommer till att jobba med och för Elon Musk. Hans ömsom upphetsade, ömsom arga temperament har länge varit ett samtalsämne för anställda och övriga betraktare. Men vad är det som verkligen driver på de anställda inom Tesla? Varför är man såpass nöjd som man ändå är?

Brevet till Sveriges Teslaägare: “Vi väljer inte kollektivavtal!”

Tesla har nyligen skickat ut ett brev till över 50 000 svenska Teslaägare och stolt deklarerat att de valt att inte ingå kollektivavtal, samtidigt som man betonar att man som företag lyfter fram sina anställda, vilka uppmuntras till kreativitet och samarbete för att erbjuda en högre kundupplevelse, varpå de anställda belönas med rättvisa villkor och en god arbetsmiljö. I brevet antyder Tesla att runt 10% av de anställda anslutit sig till strejken. Är brevet från Tesla det slutgiltiga slaget i denna strid?

Bild: NVIDIA Corporation, CC BY-NC-ND 2.0

Med båda parter som står fast vid sina övertygelser och metoder ser vi nu en slutstrid spela ut sig. En strid där ingen ser ut att backa eller försöker ta sig till förhandlingsbordet. Facket IF Metall strävar efter att behålla sin makt och inflytande på den svenska arbetsmarknaden och vill upprätthålla “den svenska modellen”, medan den amerikanske entreprenören Elon Musk fortsätter helt att dansa efter sin egen pipa. Vem av dessa giganter kommer då att stå som segrare?

Kan det svenska fackförbundet IF Metall verkligen lyckas med att “cancellera” framgångssagan Elon “The Musketeer”?

Sanningen är att svaret fortfarande virvlar runt som dammkorn i en storm. Även om vissa försöker måla upp striden som en “David mot Goliat-situation”, är det tydligt att det finns många fler dimensioner i denna strid. Tiden får utvisa vem som står som segrare efter kriget är över. Blir det facket med sina gamla principer eller Elon Musk och hans nya sätt att driva en arbetsplats?


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz