Du läser nu
Playboy fimpade vuxenstjärnan Mia Khalifa efter hennes empatilösa kommentarer om Hamas-attacken
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Playboy fimpade vuxenstjärnan Mia Khalifa efter hennes empatilösa kommentarer om Hamas-attacken

Avatar

Den libanesisk-amerikanska Mia Khalifa är en av världens mest kända porrstjärnor. Numera är hon media-personlighet och har lämnat den vuxna filmbranschen. I samband med helgens fasansfulla attacker mot Israel utförda av den terrorstämplade organisationen Hamas, gick Khalifa ut i en rad häpnadsväckande och förskräckligt empatilösa kommentarer på sina sociala medier. Hon stack ut hakan rejält kan man säga och drevet lät såklart inte vänta på sig!

Hennes kommentarer ledde snart fram till att organisationen Playboy gick ut och avbröt det kreatörsavtal man tidigare hade signat med Khalifa. Organisationens publika uttalande kan du läsa nedan.

Brevet som Playboy offentliggjorde efter sitt beslut att avbryta samarbetet med Mia Khalifa. Bild: faksimil/scrnshot/playboyletter

En förkastlig härdsmälta såg dagens ljus

Bland Khalifas hårt kritiserade inlägg kunde man läsa lite av varje om vad hon tycker och tänker om Palestina, Israel, Hamas och den fasansfulla attack mot Israel som precis hade ägt rum. Snart fann tusentals arga, hånfulla och pricksäkert syrliga kommentarer sin väg ut på internet riktade mot Khalifa. Bland annat var den amerikanska debattören Isabel Brown förstummad och helt utan ord, när hon skulle försöka kommentera Khalifas övertramp på sin Instagram.

Bild: faksimil/Twitter/MiaK

Khalifa nöjde sig inte där utan fortsatte att stå på sig och komma med nya för många provocerande uttalanden. Det kommande uttalandet skulle få internet att på allvar tvivla på budskapets äkthet såväl som om Khalifa själv hade alla hästarna hemma i stallet.

Den amerikanska debattören Isabel Brown saknade ord för Khalifas kommentar. Bild: faksimil/Instagram/Isabelbrown
Bild: faksimil/Twitter/MiaK

Redaktionens analys

Internets sociala tidsålder har skapat ett nytt och smått motbjudande beteende hos oss människor. Det som återkommande framträder på internet är tillsynes ett slags antisocialt och smått empatilöst beteende. I fallet Mia Khalifa visar stjärnan själv tydligt vart hennes sympatier ligger i frågan Israel-Palestina, varpå hon därefter uttryckte sina åsikter, men enligt många på ett världsfrånvänt och häpnadsväckande sätt. Hur kan man egentligen skriva sådär frågade sig många inklusive oss på Redaktionen.

När en känd kvinna som Khalifa också titulerar sig som feminist och går ut med ett sådant där budskap inför omvärlden och alla miljoner följare blir svårt att greppa. Speciellt när vi fått bevittna videoklipp och vittnesmål där israeliska kvinnor rövas bort, våldtas, skjuts till döds men också paraderats på palestinska gator inför stora gatumobbar. Redaktionens hjärta går sönder. Hur kan Khalifa anse sig vara feminist och samtidigt göra kommentarer på det här sättet hon gjort, går inte att få ihop. Får du ihop det?

Uttalanden där hon helt avtrubbat uppmanat mördande terrorister att filma sina krigsbrott på ett bättre sätt för bättre resultat. Hon uppmanade Hamas att hålla mobilerna i rätt ledd och filma i hög upplösning. Hur tänkte hon? Hur vi än försöker så blir det just nu i skrivande stund omöjligt för oss att förstå hennes kommentarer, oavsett vilket perspektiv vi försökt analysera hennes kommentarer utifrån.

Här ser vi just nu två alternativ som skäl till hennes gärning. Antingen har hon helt tappat kompassriktningen vad det gäller synen på all form av anständigt människovärde, humanism, etik och moral. Eller… så kan det andra skälet vara att Khalifa både lider avsaknad av det tidigare nämnda normala moraliskt rättesnöret, men tog helt enkelt tillfället i akt. Vi får tro att hon är återigen är ute och provocerar fram kraftiga reaktioner för att hålla sig aktuell och nå nya följare och röra om i grytan rent politiskt. All för att nå nya PR-framgångar.

Den senare slutsatsen leder oss vidare in på nutida fall med en rad influensers och kändisar som ertappats med att nyttja sociala medier på olika utstuderade sätt för att berika sig själva. Följarantalet går idag att omvandla till pengar. Även om man som influenser tappar många följare när man gör något i stil med det Khalifa gjort, så tillkommer många nya följare efter alla skriverier. Bara du som känd profil fortsätter att provocera och synas tillräckligt mycket, så kan det löna sig rejält!

Mia Khalifa. Bild: shina Do, CC BY-SA 2.0

I dagens samhälle lever många publika personer enligt devisen att all PR är bra PR. Är du dessutom en internationellt känd person med många strängar på entreprenörslyran och sådär lagomt går över gränsen för vad som anses anständigt, så kan du tjäna stora pengar på att sälja tjänster eller produkter som senare ska visa sig inte hålla måttet. Dessutom har den kända personen under flera år byggt upp en lojal och trogen följarskara som ofta följer denne blint och är snabba på att förlåta. Så länge man bibehåller sin mest lojala kärna av följare, så kan man lyckas trots att man gör knäppa saker.

Detta är fallet med Mia Khalifa tror vi. Hennes följare är trogna och följer henne mestadels för hennes avklädda innehåll och det tidigare rykte hon har som världens mest kända porrstjärna. Dessa följare bryr sig i stort inte om hur hon beter sig på sociala medier. Attityden hos följarna att allt går att förlåta råder också i huvudet på många idag.

Mia Khalifa kommer fortsätta att förlora samarbeten och nya kommande uppdrag en tid efter denna skandal blåst över. Det är ett garanterat utfall där stora delar av samhället naturligtvis inte glömmer eller förlåter henne. Men PR-vinsten på lång sikt är positiv. Att bli omskriven av världspressen flera dagar i sträck när man redan är en person som tjänar pengar på att synas och höras, det är värt mycket mer än de förluster som Khalifa blir tvungen att skriva av.

Idag kan man göra nästan vad som helst som inte är direkt brottsligt eller skadar andra människor och komma undan med det. Att ertappas med märkliga uttalanden eller till och med rena bedrägerier som i fallet med t.ex. Jake & Logan Paul verkar ha gått bra och de båda är mer kända än någonsin. Bröderna gjorde tidigare en kryptosatsning som mer eller mindre visat sig inte hålla måttet och kostade många följare stora belopp när värdet på det man investerat i var noll. Det är klandervärt så det skriker om det, men händelsen med CryptoZoo i brödernas fall skulle snart bli bortglömt hos deras mest lojala följare.

Eller varför inte den senaste inhemska kritiken som riktats mot Samir Badran och Antonija Mandir från bland annat profilen Camilla Gervide aka. Bloggbevakning. Där anklagades båda två för att på olika sätt ha kopierat tidigare kända och framgångsrika affärskoncept och branda dem som sina egna. De båda anklagade profilerna har sedan dess förklarat och avfärdat anklagelserna. Dessa händelser kommer snart också vara glömda, oavsett vad som stämmer eller ej.

Ett annat aktuellt fall rör superartisten Zara Larsson som kommenterade “Oh, so it´s stand with Ukraine when Russia invades but not Palesti-” på sitt X-konto efter Hamasattacken. Kritiken mot henne var såklart förödande från sina håll men detta kommer också att glömmas bort och nya samarbeten kommer snart trilla in till hennes agent.

Artisten Zara Larsson på sin Instastory. Bild: faksimil/Instagram/ZaraLarsson

Slutligen! Vår spåkula säger att Mia Khalifa kommer fortsätta att göra provocerande och idiotiska uttalanden och omvandla uppmärksamheten till lukrativ-PR. En person som Khalifa är svår-cancellerad för ett legitimt och sakligt drev som man riktat mot henne i det här fallet. Skäms Mia Khalifa säger vi, här får du fyra stora skämskuddar att gömma dig bakom. Någon pudel har vi heller inte sett röken utav ännu!

Tack för att du läser! /Hälsningar från oss på Redaktionen

Redaktionens betyg:

Skämskuddar

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz