Du läser nu
Högljudda krav ställs nu på Amazon Prime att ta bort Top Gear-ikonen Jeremy Clarksons program från plattformen
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Högljudda krav ställs nu på Amazon Prime att ta bort Top Gear-ikonen Jeremy Clarksons program från plattformen

Avatar

Den världskände tv-programledaren Jeremy Clarkson fick strax före jul en åsiktskolumn publicerad i tidningen The Sun. Den handlade om Meghan Markle och var elak, kvinnofientlig och hatfull i tonen. Clarkson beskrev sin direkta avsky mot Markle på flertalet smaklösa sätt. Efter publiceringen strömmade det in tusentals vilda protester och The Sun plockade snabbt ned artikeln från sajten. Själv stod Jeremy Clarkson vid tidpunkten för publiceringen mitt i hetluften och där står han kvar än idag.

Nu har också nya krav ställts på att streamingtjänsten Amazon Prime ska yxa bort Clarksons program helt från plattformen och avbryta samarbetet med tv-profilen.

Från Jeremy Clarksons succéprogram Top Gear. Bild: Tom Allender, CC BY-NC 2.0

Den första pudeln tystade inte drevet

Det som gjorde alla upprörda var att kolumnen dröp av olika elakheter och Clarksons illa dolda avsky mot Meghan Markle. Han beskrev sig i kolumnen drömma om den dag då Markle skulle bli tvångsparaderad genom landet, likt den “walk of shame” som Drottning Cersei fick göra i tv-serien Game of Thrones. Clarkson menade vidare att Markle också förtjänade att få avföring kastad på sig av massorna under paraden. Protesterna mot honom och kolumnen blev efter publiceringen helt vilda och var tusentals till antalet!

Ett kort tag efter drevet startat plockades artikeln ned av chefredaktören på The Sun, och Jeremy Clarkson tvingades att be om ursäkt. Denna ursäkt framförde han på sitt Twitterkonto. Men ett dussin upprörda parlamentsledamöter och hela 21.000 protester från privatpersoner visade att drevet inte tyckte att Clarksons ursäkt räckte till. Se ursäkten nedan.

Tweeten: Clarkson i hans första ursäkt efter att hans kolumn togs ned.

Tittarsuccérna i farozonen

Jeremy Clarkson har alltså sedan många år ett långtgående samarbete med streamingplattformen Amazon Prime där han figurerat i flera mycket populära tv-program. Dessa är The Grand Tour, Top Gear och Clarkson´s Farm. Högljudda röster i drevet har sedan hans klavertramp nu också ställt krav på Amazon att kapa bort alla hans program från streamingtjänsten. Och under hotet om att hans program skulle bli cancellerade från Amazon, tvingade Jeremy sig att åter be om ursäkt. Detta skedde för några dagar sedan. I denna ursäkt lade Jeremy Clarkson sig helt platt och pudlade som om han aldrig hade gjort något annat. Se nedan.

Efter krismöten hos Amazon har plattformen sedan dess tagit beslut om att fortsätta med Clarksons redan inspelade och pågående program. Hans närvaro på plattformen kommer att försvinna först om två år när programmen tagit slut. Trots att Clarkson nu får stanna kvar på streamingtjänsten har nu massvis med fans tillika Amazonkunder sagt upp sina prenumerationer till stöd för honom.

Redaktionen analyserar

Vi vill påpeka att det är stor skillnad mellan den förhatliga cancel kulturen och call-out-culture, eller på svenska i brist på bättre ord: “att-ställa-till-svars-kulturen“. Detta fallet är ett utmärkt exempel där drevet borde stannat vid att ställa krav på en ursäkt. Därefter konstatera att ursäkten var genuin och stanna där. Cancel culture och call-out culture är som bekant relaterade begrepp som handlar om att hålla människor ansvariga för sina handlingar och ord. Men de båda fenomenen har en tydlig skillnad i hur de används och vad de syftar till.

Call-out culture handlar om att kritisera och rikta uppmärksamhet mot personer eller organisationer som agerar på ett sätt som anses orättvist eller skadligt och riktar sig oftare mot personer med makt eller inflytande. Som Jeremy Clarkson. Det kan innebära strålkastarljuset riktas mot personen för att ställa denne mot väggen och kräva att personen tar ansvar för sina ord och handlingar. Sen när personen tagit ansvar så har drevet fyllt sitt syfte. Går drevet för långt hamnar vi snabbt i fenomenet cancel kultur med långtgående och oanade mentala och finansiella konsekvenser för den som utsätts för drevet.

Så i korthet: call-out culture syftar till att uppmärksamma någons handlingar och be denne ta ansvar för dem, medan cancel kulturen syftar till att helt stöta bort personen från publika miljöer och dess inkomstbringande plattformar. Blodtörstiga och sensationslystna som vi människor är, så rullar drevet alltid lite för långt och utkräver sin hämnd.

Bild: Tony Harrison, CC BY-SA 2.0

Ja, Clarksons kolumn om Meghan Markle var vidrig och kvinnofientlig. Det råder det inga tvivel om. Clarksons egen dotter tog publikt avstånd från sin pappa efter kolumnen publicerats. Så där formulerar man sig såklart inte om någon människa. Man får självklart tycka vad man vill och det går naturligtvis bra att framföra kritik på ett civiliserat och värdigt sätt. Clarksons kolumn gjorde varken eller.

Redaktionen undrar dock varför redaktören för The Sun ens lät publicera Clarksons kolumn från första början? Det var ett riktigt dåligt redaktionellt beslut som inte bidrog till något gott, för någon inblandad. Efter turerna ser vi nu att Jeremy Clarkson förefaller ha fått sig en rejäl tankeställare. Kanske skedde vändningen under galgen tänker en del? Vi tror dock att budskapet om hur man uppför sig har gått hem hos honom till stor del. Inte minst efter dotterns tydliga protest. Clarksons senaste ursäkt är en uppriktig sådan och det hedrar honom att han också rakt av bett om ursäkt till Prins Harry och hans fru Meghan Markle, även om de båda inte riktigt accepterat ursäkterna.

I betyg får Clarkson tre starka pudlar för sina förbehållslösa ursäkter och email till prinsparet och hans publika uttalande. Men han får också två stora skämskuddar att skämmas bakom för att han på ett så utstuderat och elakt sätt skrev den hatade kolumnen om prinsparet.

Redaktionens betyg:

Pudlar
Skämskuddar

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz