Du läser nu
Psykologsamfundet i Ontario ger nu Jordan B Peterson ett ultimatum. Lär dig kommunicera rätt online eller bli av din legitimation.
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Psykologsamfundet i Ontario ger nu Jordan B Peterson ett ultimatum. Lär dig kommunicera rätt online eller bli av din legitimation.

Avatar

Delstaten Ontario i Kanada är landets största provins sett till invånarantal och innehåller både huvudstaden Ottawa och storstaden Toronto. Nu går alltså det statligt kontrollerade Samfundet för Psykologi i Ontario ut med ett krav mot den världskände doktorn i klinisk psykologi. Omskola dig enligt våra krav eller förlora rätten att praktisera som psykolog.

Peterson tvingas nu alltså till en omskolning i hur man kommunicerar “rätt” på sociala medier. Den kan som mest pågå i upp till 6 månader. Vägrar han att ställa upp på detta krav så kommer hans psykologlegitimation att bli indragen. Men det verkar som att han inte ger upp i första taget!

Tweeten: Peterson med nyheten om att han tvingas till obligatorisk omskolning avseende hans sätt att kommunicera på sociala medier.

Åtgärden kom efter flera anonyma anmälningar

Psykologsamfundet skickade ut ett mycket tydligt kravbrev till Jordan B Peterson med 26 stycken punkter. Åtgärden kom som en följd av flera anonyma anmälningar rörande hans inlägg på sociala medier och i podcastframträdanden. Anmälarna menar att han uttryckt sig tranfobiskt, sexistiskt, rasistiskt vid flera tillfällen.

En annan del av anmälningarna bestod av att Peterson re-tweetat ett inlägg av oppositionspartiledaren Pierre Poilevres där denne kritiserat den sittande premiärministern Justin Trudeau. Peterson har även varit mycket kritisk till att låta polisen i Ottawa omhänderta barn, tillhörandes demonstranter som tidigare deltagit i protesterna mot regeringens mycket hårda covidsanktioner.

Som körsbäret på kakan har Dr. Jordan B Peterson också uttryckt kritik mot radikala genusteorier i ett tidigare avsnitt i podden The Joe Rogan Experience.

Bild: Gage Skidmore, CCBYSA2.0

Doktorn vägrar kravet på omskolning

Som svar på Psykologsamfundets krav har Peterson skrivit ett brev till premiärminister Trudeau. Han lät meddela att han inte tänker delta i omskolningsprocessen och fördömer också försöken att kväva yttrandefriheten. I brevet skriver han också att han aldrig under sin livstid skulle tro att han skulle bli tvungen att författa ett brev till landets ledare för att påpeka att politisk kritik nu blivit ett brott. Peterson menar att om du inte godtar anklagelserna och det medföljande straffet så blir du av med försörjningen. Slutligen skriver Peterson att det inte finns ursäkter för den typen av skeenden i ett fritt land.

I andra kommentarer har Peterson klargjort att det var först efter det att han blivit en publik och internationellt känd person som Psykologsamfundet började intressera sig för honom. Det började redan runt 2016 då Peterson gjorde publikt motstånd mot lag C-16 som tvingar människor att använda exakt de pronomen som transpersoner föredrar.

Idag kom Jordan B Peterson ut med detaljerna kring Psykologsamfundets krav Se nedan.

Tweeten: De 26 punkterna i Psykologsamfundets omskolningsbrev till Peterson.

Redaktionen analyserar

Det är en mycket allvarlig utveckling vi sett de senaste åren i Kanada avseende landets yttrandefrihet. Detta rör inte bara fallet med Peterson, utan det berör också de tidigare restriktiva och integritetskränkande restriktioner som regeringen infört sedan coronapandemins start.

I fallet med Peterson är det uppenbart att hans åsikter både upprör och berör. Han anklagas ofta för att ha kontroversiella åsikter och med sina över 15 miljoner följare är han viktig måltavla för sitt politiska motstånd. Det är tydligt att hans motståndare inte skyr några medel för att tysta honom. Kanske tycker du också att hans åsikter bidrar till att marginalisera redan marginaliserade grupper? Oavsett vad du tycker om hans åsikter, så bör vi alla skydda hans rätt att uttrycka sig.

Peterson på en demonstration som gjorde honom viral år 2016. Bild: Quist, CCBYSA4.0

Redaktionen menar också att yrkesorganisationer så som Psykologsamfundet i Ontario endast ska se till att deras legitimerade yrkesutövare är kompetenta nog att sköta sitt jobb. De ska inte upprätthålla eller syssla med någon slags politisk agenda. Trenden är tydlig i nordamerikanska lärosäten och tillhörande organisationer. Även inom den svenska akademin och en del lärosäten lever idéer om att vissa åsikter inte är gångbara. Det är oroande.

Vi ska vara rädda om den yttrandefrihet som vi instiftat i denna vår “lite friare del av världen“. Rätten till yttrandefrihet bör skyddas oavsett om åsikterna är impopulära eller upplevs stötande för vissa. Fallet med Dr. Jordan B Peterson belyser verkligen en viktig debatt som aldrig bör tystna. Vi skickar med tre starka applåder till Peterson för att han tar fajten mot censur, står upp för yttrandefrihet och rätten att få uttrycka sig fritt utan att vara rädd för att bli av med sin försörjning. Han tar en fajt som många inte har råd att ta. Vi får säkert anledning att återkomma i detta fall!

Redaktionens betyg:

Applåder

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz