FYRE-festivalen var en musikfestival som skulle ägt rum på privatön Great Exuma i Bahamas år 2017. Festivalen var en idé av den charmiga entreprenören Billy McFarland. Det hela marknadsfördes som en lyxfestival med världskända artister och superbekväma boenden. Dessvärre visade det sig snart att allt var en total bluff. Vad som utlovats till besökarna var en lögn och festivalen blev en katastrof innan den ens hade dragit igång. Allt finns också summerat i Netflix-dokumentären: “Fyre – The Greatest party that never happened

Billy McFarland själv levde lyxliv på intäkterna från biljettförsäljningen och nu sex år senare efter sitt avtjänade fängelsestraff är han ute och försöker dra in pengar till ytterligare ett nytt projekt. Men kommer han att lyckas?

Sämre underhållen skylt på paradisön. Bild: Vicky Mc Coubrey, CC BY-NC-ND 2.0

Förtrollande marknadsföring lurade tusentals

Den reklam som presenterades inför festivalen såg mycket lovande ut och sköttes bland annat av rapparen Ja Rule. På sociala medier dök det upp bilder på vackra stränder, lyxiga boenden och stjärnor som modellen Bella Hadid och artisten DJ Khaled gav också stjärnglans till projektet. Många unga och välbeställda människor köpte nu biljetter för motsvarande mellan 15.000 till 120.000 kronor.

När festivalbesökarna så småningom började anlända till paradisön Great Exuma upptäckte de att allt var långt ifrån det som arrangören hade utlovat. De bekväma boenden man skyltat med var i själva verket enklare tält och baracker med skitiga bäddar. Maten bestod i huvudsak av en plastpåse med bröd, ost och korv. Festivalområdet var inte heller färdigbyggt och det fanns ingen riktig elektricitet eller ordnade toaletter. Efter det att bandet Blink-182 hade backat ur festivalen, gick det snabbt utför för VDn Billy McFarland. Flertalet artister följde med Blink-182 och försvann från artistlistan. Skandalen var nu ett faktum och avslöjades inför öppen ridå.

VD för Fyrefestivalen Billy McFarland tillsammans med rapparen Ja Rule. Bild: Web summit, CCBY2.0

Efter det att berörda myndigheter redde ut alla turer kring Fyrefestivalen så blev Billy McFarland till slut dömd till sex års fängelse för lurendrejeriet. Sedan dess har han också beordrats att betala ett bötesbelopp på hela 26 miljoner amerikanska dollar efter en senare civilrättslig process. Dessa pengar har inte återbetalats till festivalens investerare. Rapparen Ja Rule blev i övrigt frikänd från alla åtalspunkter.

PYRT – nya projektet ska ge framgång

Billy McFarland började tjäna sitt straff i juli 2018 och har sedan dess suttit inlåst i ett fängelse i New York. Han släpptes fri i början hösten 2022 och nu verkar han ha slickat såren och tänkt ut en ny strategi för att lyckas göra en comeback. Det mödosamma arbetet med att få synas i media igen verkar gå av bara farten. Flertalet populära talkshowvärdar har den senaste månaden tagit in Billy McFarland och tittarna har fått lyssna till hans historia. McFarlands plan är alltså att skapa ett nytt projekt som han döpt till PYRT. Det skall vara en slags skattjakt som också ska äga rum nere i Bahamas. Frågan återstår vilka som människor kommer att välja investera i hans nya projekt?

Klippet: Trailern för FYRE-festivalen.

Redaktionen sammanfattar

I samtliga intervjuer vi sett med Billy McFarland så är det tydligt att han tagit en tydlig roll som en ångerfull och eftertänksam man. Alla år i fängelset har givit honom till insikt och han har blivit en bättre människa. Syftet med vad som är hans livsgärning skall ha klarnat. Vidare har McFarland anfört att människor måste ge honom en chans till framgång så han kan betala av på sina skulder.

Kanske är det bara så enkelt som att McFarland är en skicklig sol och vårare som har förfinat konsten i att lura och bedra andra människor under sin tid i fängelset?

Redaktionen vill noga poängtera att internetålderns snabba utveckling gjort oss fartblinda. I takt med att sociala medier växt fram har också möjligheten att bygga sig sitt eget lilla universum och följarkult möjliggjorts. Att följa en viss person och livsstil på Instagram, Twitter, Youtube, Tiktok kan vara ett sätt att identifiera sig. Detta gör det också svårare för människor att värja sig mot uppenbara scams och dåliga investeringar som deras egna idoler försöker lansera.

Bild: https://unsplash.com/@sotti

Vi lever i en tid av ett öron- och ögonbedövande sus av information och den nya tidens scammers har blivit otroligt skickliga på att utnyttja detta. Allt för att tjäna snabba pengar. Med hjälp av sociala medier visas exotiska miljöer, löften om stora inkomster, häftiga upplevelser och inte minst visas en vacker och förförisk livstil upp.

Det är ett kittlande budskap som framförs inför trollbundna följare. Ingen vill heller vara sist på bollen och förlora affärsmöjligheter eller en ny häftig upplevelse. Allt är som vanligt. Människan drivs till del av girighet vilket ställer till det. Det enda som förändras med tiden är hur bedragarna agerar, inte att bedrägerierna minskar i omfattning. Det kommer alltid finnas människor som försöker blåsa andra.

Vi tror att i fallet med Billy McFarland så finns det en risk att han lyckas med att få nya investerare. Folk glömmer snabbt och vill gärna förlåta både en och två gånger. En faktor som pekar detta är att klickmedia gärna ger utrymme för McFarland att sprida evangeliet om sitt nya projekt. Därmed kommer han också få nya människor på kroken vad det lider. Tiden får helt enkelt utvisa om vi får rätt.