Du läser nu
Kickboxaren Andrew Tate är årets mest googlade person, men är nu bannlyst från sociala medier
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Kickboxaren Andrew Tate är årets mest googlade person, men är nu bannlyst från sociala medier

Avatar

Den skandalomsusade kickboxaren Andrew Tate tog sina första steg på den internationella mediascenen år 2016 när han deltog i det engelska tv-programmet Big Brother. Skandalrubrikerna började strax därpå efter det att han blev utslängd från programmet kort efter starten. Sex år efter tv-debuten har Tate nu lyckats med konststycket att bli permanent avstängd från de fem största sociala medieplattformarna, Facebook, Instagram, Youtube, TikTok och Twitter. Men vad har han egentligen gjort för att förtjäna denna totala bannlysning från internets sociala delar?

Den mest googlade personen

Andrew Tate har riktat in sig på att bygga en manlig följarskara och det har gått riktigt bra fram tills det att cancelleringarna av hans plattformar började trilla in. Under året som gått exploderade han formligen på Tiktok och kommer bli den person som får flest sökningar på Google i år. Inför följarna framställer sig Tate som “toppgangster“. Han är framgångsrik, frispråkig och vältränad och talar på ett sätt som tilltalar. Många imponeras av hans lyxiga livstil med flertalet supersportbilar i garaget.

Skulle du fråga någon av hans många kritiker skulle de säga att han är en kvinnohatande bedragare, mobbare och våldsverkare som borde få munkavle för gott. Man menar att Tate radikaliserar unga män in i en extrem form av maskulinitet, där han bland annat sprider sina tankar om manlig överlägsenhet.

En skarp journalist vid namn Caitlin Cooper på tidningen Oxford Blue pekar i en grävande artikel ut Tate´s destruktiva tankesätt och värderingar. Han har bland annat sagt att om män visar känslor så är de svaga och saknar de flickvänner så är de dessutom misslyckade individer. Andrew Tate har hela tiden fört ett sexistiskt resonemang om kvinnor och hur män bör lära sig att hantera dem. Till exempel har han sagt att kvinnor är medskyldiga till att de blir våldtagna om de skulle befinna sig på fel plats med fel kläder. För inte går en man ut med dyr klocka synlig på armen i ett farligt bostadsområde och gör du det ändå så får du lite skylla dig själv. Likaså den kvinna som blivit våldtagen, allt enligt Tates logik.

Redaktionen analyserar

Trots att Andrew Tate nu är bannad från de flesta stora sociala medier, så sprids hans budskap fortfarande i olika korta videoklipp över internet. Det går helt enkelt inte att radera ut honom. Nyligen hypades Andrew Tate upp igen, då han eventuellt ska gå en kampsportsmatch mot Youtubestjärnan Jake Paul. Fansen till de båda slagskämparna har varit i full extas sedan Jake Paul i veckan som gick publicerat ett videoklipp på hans och Andrew Tates “face-off“. Uppmärksamheten är enorm kring den efterlängtade matchen och Andrew Tate får åter internationell uppmärksamhet.

Tweeten: Youtubestjärnan Jake Paul och Andrew Tate ses stirra ut varandra under en förhandling om de skall gå en match mot varandra.

Jake Paul har tidigare tagit avstånd från Andrew Tates sexistiska och kvinnofientliga budskap, men Youtubern är dock kritisk mot vad han kallar för en pågående censur av Andrew Tate. Och visst har Jake Paul en poäng här. För de människor som i regel tycker censur av budskap är ett bra svar på människor som går över gränsen eller kränker, missar en vital ingrediens i människans natur. Allt som censureras blir direkt mer intressant och än mer populärt. I regel tycker vi som människor inte om att någon annan säger till oss vad vi ska tycka och inte tycka. Samma princip gäller även i fallet Andrew Tate och hans bannlysning på sociala medier. Att kontrollera offentligheten och stänga ute de åsikter som Andrew Tate och hans följare diskuterar är ingen bra lösning.

För de åsikter som torgförs på sociala medier försvinner inte magiskt för att kontot stängts av. De obekväma och provocerande åsikterna hamnar bara utom synhåll från den öppna debatten. Och en öppen debatt är precis vad som behövs! En debatt där udda tankar och idéer kan stötas och blötas mot det rådande sunda förnuftet. Redaktionen är absolut inte för att stänga av eller censurera någon. Dessa unga män som idoliserar Andrew Tate behöver få fortsätta möta och prata med människor med andra ståndpunkter. Det är viktigt att vi inte låter våra yngre pojkar irra sig bort från samtalet om vad sund maskulinitet är. Våga för debatten säger vi!


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz