Speljätten Nintendo lanserade år 2009 ett actionspel med den kvinnliga hjältinnan Bayonetta i huvudrollen. Inför lanseringen av det tredje spelet går nu röstskådespelerskan Hellena Taylor som spelat karaktären Bayonetta i spelen ut och avslöjar innehållet i det hemliga avtal som är upprättat mellan henne och Nintendo. Varför då? Jo, för att företaget hade tänkt betala henne en smått skrattretande summa som arvode för huvudrollen i det tredje spelet som har premiär 28 oktober. Hellenas avslöjande av den hemliga överenskommelsen med uppdragsgivren på sin egen Twitter har nu blivit totalt viral och Hellena Taylor uppmanar till en total bojkott av speljättens kommande spellansering över hela världen.

Youtubeklippet: En kort summering av tv-spelet Bayonetta 3 och dess hjältinnas historia.

Det är ett smått häpnandsväckande avslöjande som inte bara sätter fingret på arbetsvillkoren för skådespelarna i en bortglömd bransch, utan det kan också medföra att Hellena Taylor nu riskerar att cancellera sin karriär för gott.

Ska Nintendo stämma mig på mina kläder?

I vad som blivit ett bekännande tillika avslöjande i fyra akter på Twitter, avslöjades de genomdåliga villkoren Nintendo erbjudit sin trogna skådespelerska för spelserien. Hellena pläderade bland annat för sympatier från omvärlden att få ett stopp på det hela. I klippen berättar hon att summan ifråga som hon först erbjöds var förnedrande liten för arbetets omfattning. Det urkassa erbjudandet kom först efter det att Hellena Taylor också tvingats provspela för den roll som hon spelat i de två tidigare släppta spelen. Speltrilogin har enligt Hellena Taylor tjänat in över 450 miljoner amerikanska dollar endast genom spelförsäljning och hon menar att Nintendos ersättning för rollen är ett slag i ansiktet på henne och alla andra som arbetar som röstskådespelare runt om i världen. Du kan se klippen nedan.

Tweeten: Del 1 och del 2 av hennes avslöjande.

Arvodet som låg på bordet tvingade henne till slut att skriva till spelseriens skapare Hideki Kamiya och förklara hur dålig ersättningen faktiskt var. Som svar från spelkreatören fick Hellena Taylor ett reviderat erbjudande med ett fast arvode om 4.000 amerikanska dollar, motsvarande cirka 40.000 svenska kronor. Detta som tack för hennes tidigare trogna insats som röst åt Bayonetta. Hellena berättar vidare att hon fick ångestbesvär och genomled en depression till följd av det erbjudna arvodet från Nintendo. Hur skulle hon kunna överleva på detta?

“Jag är inte rädd för något sekretessavtal. Jag har inte ens råd att köra bil. Vad ska de göra? Ta mina kläder? Lycka till önskar jag.”

-Hellena Taylor i en kommentar om att hon inte räds en stämning av Nintendo
Tweeten: En av spelets designers kommenterar att det hela är osanning och att man uppvisar en bedrövlig attityd genom att gå ut på det här sättet.

Uppmanar till bojkott av spelet

Hellena Taylor uppmanar nu alla som tänkt köpa spelet till en världsomfattande bojkott. Och hon har fått rejält gehör för sin sak. Istället manar hon de som tänkt köpa det kommande tredje spelet, att skänka den summa som spelet kostar till valfri välgörenhetsorganisation. Hon fortsatte med att förklara att någon måste sätta stopp för spelbranschens jättar och som Redaktionen tolkar det, att sluta krama musten ur och sluta utnyttja talangerna i branschen med sina låga ersättningar. Hellena Taylor kände sig tvungen att stå upp och tala ut trots att hon hade skrivit på ett omfattande sekretessavtal. Hellena vill nå en förändring i branschen och det är beundransvärt. Det är hög tid för detta menar hon vidare och räds inte en eventuell kommande stämning från speljätten för att hon bröt deras sekretess.

Röstskådespelerskan Jennifer Hale. Bild: Eva Rinaldi, CCBYSA2.0

Hellena Taylor har nu ersatts i rollen som Bayonetta med en annan erkänt duktig kvinnlig skådespelare i spelbranschen, nämligen veteranen Jennifer Hale. I en kommentar till om sin ersättare för rollen meddelar Hellena Taylor att hon inte har något emot sin konkurrent, utan att hon riktar in sig på de snåla och giriga tv-spelsdirektörer i branschen. Någon måste stoppa dem menar hon. Det blir oerhört intressant att följa den modiga Hellena Taylors kamp för att uppnå rättvisa för sitt skrå. Redaktionen ger henne tre starka applåder i betyg för att hon försöker nå förändring i en megastor bransch genom att potentiellt offra sin egen karriär på altaret. Heja vilken ryggrad du har Hellena och du är en förebild för andra att våga stå upp för det man anser är rätt här i världen!