Du läser nu
Dubbla måttstockar för kvinnliga politiker vs. manliga. Drogtest annars avgångskrav!
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Dubbla måttstockar för kvinnliga politiker vs. manliga. Drogtest annars avgångskrav!

Avatar

Så nås vi av nyheten att Finlands statsminister slagit klackarna i taket, igen. Den kvinnliga ledaren av vårt stolta grannland har alltså varit på en privat fest och dansat och poserat framför kameran med sina vänner. Det skulle hon inte ha gjort enligt drevet som nu startat mot henne, som nu också anklagat henne för drogbruk.

I vart fall skulle Sanna Marin undvikit att hamna på den nu publicerade filmen från hemmafesten. Statsminister Sanna Marin har sedan hon tillträdde fångats på film, där hon inte bara dansant intimt med en man på någon tillställning, utan nu också synts festa loss rejält på en hemmafest. Dessa videos har ställt allt på sin kant för statsministern som nu också fått högljudda krav på att genomgå ett drogtest. Annars ligger i princip krav på hennes avgång. Bedömer vi politiska ledare av båda könen enligt samma måttstock frågar vi oss? Häng med hela vägen ned till vår analys!

Videon: Första videon som publicerades på den finska statsministern när hon varit ute och festat.

Statsministerns närmsta krets avslöjade privata scener

Redaktionen vill först påpeka att det finns en särskild plats reserverad för de som filmar och publicerar bilder eller filmer på sina vänner från privata tillställningar utan att be om lov först. Med det sagt så borde det vara lätt för statsminister Sanna Marin att efter den värsta uppståndelsen lagt sig, sålla hårt i sin närmsta vänskapskrets. Men först, hur står det egentligen till med manliga politiker som hamnar i samma hetluft som Sanna Marin nu gjort? Har de tvingats till drogtest?

Videon: Videoupptagning från den privata hemmafesten, där statsministern sjunger och dansar med sina vänner framför kameran. Alkohol förekom på festen.

Manliga politiker som klarat karriären trots nekade drogtest

Ja visst finns det en hel drös med manliga statsledare och toppolitiker som klarat sig undan kraven på drogtest och klarat bevara sin karriär. Vi kan börja med den före detta ledande socialdemokraten Thomas Bodström. När det kom fram anklagelser om drogmissbruk så lurades ministern in i en slug fälla av några rådiga journalister. Man hade tagit med sig en legitimerad sjuksköterska till den bokade intervjun med Thomas Bodström. Först gick Bodström med på att låta sig drogtestas. För att minuten därpå snabbt vägra testa sig, när han fick höra om vilka droger som kunde ge utslag på stickan. Bodström kunde efter den mindre skandalen fortsätta sin politiska gärning utan större problem.

Videon: Thomas Bodström vägrar låta sig drogtestas inför rullande kamera under en bokad intervju.

En annan högaktuell statsledare som också vägrat låta sig drogtestas under sin tidigare presidentvalskampanj är Ukrainas sittande president Vladimir Zelensky. Misstankar förelåg tidigt om drogbruk. Han vägrade vid tidpunkten låta sig alkohol- och drogtestas. Idag är han hyllad president och statsledare och de tidigare misstankarna om drogbruk har fallit i glömska.

Borta i Storbritannien har den avgående premiärminister Boris Johnson tidigare pressats om drogkulturen inne på regeringskansliet. Istället för att ta frågan på allvar så deflekterade han frågan och flyttade fokus till den politiska oppositionen. Boris Johnson framstod länge som en politiker med nio liv, men tvingades till slut avgå efter varit med om skandal på skandal och högljudd kritik. Det skall föras till protokollet att det tog flera år av skandaler innan avskedsbrevet slutligen lämnades in av Boris.

Redaktionens analys av Sanna Marins agerande

Först den mest uppenbara frågan. Döms kvinnliga ledande politiker efter samma måttstock som manliga? Det finns exempel som empiriskt kan styrka att kvinnor döms efter tuffare måttstockar inom politiken. Redaktionen spekulerar här i om vi kollektivt är mindre förlåtande mot kvinnor i ledande positioner än deras manliga diton? Redaktionen minns tillbaka till Fredrik Reinfeldts första regering, där Cecilia Stegö Chilo snabbt fick avgå som minister för att hon tidigare hade betalt svart hemhjälp.

Sanna Marin år 2019, samma år som hon tillträdde som statsminister. Bild: FinnishGovernment, CC BY 2.0

Åter till den finska statsministern. År 2020 var Sanna Marin i hetluften då hon poserat tillsynes endast iklädd en kostym utan någonting under kostymens överdel. Kritiken lät inte vänta på sig och bestod mestadels i hur oanständigt det var mot ämbetet att uppträda på det sättet. Här blir det såklart svårt att hålla sig helt objektiv till det hela, men Redaktionen menar att nationsledare trots allt behöver anpassa sig till jobbet som folket erbjudit dem. Och som den framlidne vett och etikettexperten Magdalena Ribbing menat, så följer uppförandekoder såväl som klädkoder med valt ämbete.

Förväntar vi oss att vår högsta politiska ledning skall ge upp sina liv när de tillträder de högsta posterna? Gäller det eventuella kravet endast den högsta posten? Är det rimligt att kräva att alkoholintag hålls till minimum på sociala tillställningar såväl som representationsmiddagar? Alkohol i måttlig mängd smörjer och bygger ju som bekant relationer. Redaktionen vill påpeka att vi vet att inom politiken på all gräsrots- och regionalnivå, så går kreditkorten varma när det kommer till att representera med alkohol. Så kritiken går såklart att delvis skjuta i sank.

I det senaste videoklippet på Sanna Marin, menar kritiker att någon hörs ropa ut “mjölgänget” i bakgrunden. En tolkning av detta är att gänget då skulle bruka kokain på festen där statsministern Sanna Marin deltagit. Och med ens kom kraven på drogtest. Under fredagen den 19 aug meddelade så Sanna Marin att hon tänkte låta göra ett drogtest för att bli av med alla spekulationer. Hon menade också att hon aldrig någonsin, inte ens i sina ungdomsår brukat narkotika av något slag, utan endast håller sig till alkohol.

Sanna Marin i maj, 2022. Bild: FinnishGovernment, CC BY2.0

Det känsliga geopolitiska läget som Finland befinner sig i och med konflikten i Ukraina och med landgränsen mot Ryssland, kan också spela in i drevet mot Sanna Marin. Kan verkligen en ung kvinnlig statsminister både festa och hålla gränsen mot ryssen intakt? Dessutom står ju medlemskap i Nato på agendan som en del menar bidrar till att få ifrågasätta den finska statsministerns lämplighet och duglighet.

Även om man tycker att det är smått förnedrande för den finska statsministern att tvingas till ett publikt drogtest, så menar vi på Redaktionen att det är rätt och ett mycket moget ansvarstagande beslut av Sanna Marin, att meddela att det kommer att ske ett drogtest. Det är helt rätt strategi att snabbt få tyst på cancelleringsdrevet och de högljudda ropen på hennes avgång och eventuella missförtroendeomröstningar som kan riktas mot henne framöver. Bra jobbat Sanna Marin-staben hälsar Redaktionen.

Slutligen. Även som statsminister måste livet få fortsätta nästan som vanligt, oaktat sysslor och åtaganden som tjänsten kräver. Med en självklar respekt för ämbetet och medborgarnas förtroende, får man som nationsledare ta ett glas eller tre någon gång. Bör vi ta lite hänsyn till att att livsmiljön och dagliga umgängen skiljer sig åt mellan låt säga en 78-årig amerikansk president och en 36-årig kvinnlig statsminister från Finland?

Redaktionen ger Sanna Marin betyget tre pudlar och en applåd. Pudlarna för väl genomförd och proffsig krishantering i tydliga steg och med uppföljning och för att hon står för och inte hymlar med sin livstil och alkoholkonsumtion. Allt presenterat med nerv och seriositet inför medias kameror. Applåden får hon för sitt snabba beslut att genomföra drogtestet. Vi får hoppas att resultatet blir som statsministern utlovat. Negativt.

Redaktionens betyg:

Applåd
Pudlar

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz