Du läser nu
Den sexistiska macho-despoten Olof Holst(M) tvingades tillslut att avgå från toppuppdraget för Sigtuna Kommun
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Den sexistiska macho-despoten Olof Holst(M) tvingades tillslut att avgå från toppuppdraget för Sigtuna Kommun

Avatar

Sigtuna kommuns styrelseordförande Olof Holst(M) meddelade i dagarna att han avgår från sitt uppdrag som kommunens starke man. Anledningen enligt Olof Holst? Den bestod i huvudsak av att han själv stod i vägen för att Sigtuna Kommun fortsatt skulle kunna styras framgångsrikt av hans moderparti Moderaterna. Anklagelserna om att han stått bakom ett misskött ledarskap och att han dessutom fångats på ljudinspelning, där han fällt grova sexistiska kommentarer om sittande regerings Kulturminister avfärdade han så här:

”Det är olyckligt att man nu väljer att diskutera mitt ledarskap i media istället för att ta det med mig eller Moderaterna i första hand. Jag har säkert varit såväl förbannad, raljerat i onödan och uppfattats som väldigt krävande, både av män och av kvinnor. Det har dock aldrig varit min mening att kränka någon, vilket de flesta också förstått. Men jag som person kan aldrig vara viktigare än arbetet med att göra livet bättre och lättare för kommuninvånarna.”

-Den f.d kommunstyrelseordföranden Olof Holst(M)

Kommentarerna som (faktiskt) tvingade bort honom

I Sverige har vi under lång tid arbetat för att bryta ned de traditionella könsrollerna och uppmuntra jämställdhet. Machokulturen och dess förväntningar på män att dessa ska vara särskilt självsäkra, kaxiga och betona traditionellt manliga beteenden och attribut, har länge varit under avveckling. Rätt eller fel lämnar vi därhän.

Vårt land är känt för att gå i täten och främja en öppnare syn på maskulinitet och uppmuntrar svenska män till att vara mer öppna om sina känslor och sårbarheter. Sverige rankas också högt som ett av världens mest jämställda länder. Därför är det desto mer chockerande när det framkommer omständigheter där en framstående politiker som Olov Holst från Moderaterna tvingas avgå på grund av anklagelser om machobeteende och sexistiskt språkbruk.

Det var i slutet på förra veckan som Sigtunas politiska scen skakades om av en skandal när det avslöjades att kommunstyrelsens ordförande, Olov Holst, tvingades avgå. Anledningen var hans beteende och kommentarer som sträckte sig långt bortom vad vi normalt ser som ett “ok” beteende i vårt svenska samhälle. Han hade bland annat uttryckt sig kränkande om kulturminister Parisa Liljestrand(M) i en ljudinspelning, där han nedvärderade hennes arbete med nedlåtande och grovt sexistiska och opassande kommentarer.

“Hon tränar sex dagar i veckan. Men hon har en vilodag i veckan. Då kanske hon gör knäböjningar i gurklandet.”

-Den nu borttvingade Olof Holst(M) om Kulturminister Parisa Liljestrand(M) i ett smyginspelat samtal
Kulturminister Parisa Liljestrand(M). Bild:  Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Dessutom bör det påpekas att det från flera håll framkommit uppgifter att Sigtuna kommun befunnit sig i ett smärre kaos under Olof Holst´s smått despotiska ledarskap. Kanske stundar nu en frisk nystart?

Studerar vi machokulturens ideal så kan vi se att dessa är föråldrade och förringar mångfalden av den svenske mannens riktiga maskulinitet. De traditionella maskulinitetsnormerna värderar egenskaper som dominans, aggression och självsäkerhet och associerar dem med makt och privilegier. Dessa ideal har ingen plats i ett samhälle som strävar efter jämställdhet och inkludering. På den punkten kan man säga att Olof Holst till slut “gick rakt på pumpen”.

Den nedtystade skandalen på Sigtuna internatskola

Det har även funnits flera rapporter om att det förekommit kvinnofientligt beteende på det ansedda internatet Sigtuna Humanistiska Läroverk. Det är en privat skola för skolelever i gymnasieålder. I februari 2018 protesterade elever på internatet mot detta genom att klä sig i svart. Det var då en grupp flickor som tog initiativ till protesten. Dock vågade inga elever berätta till media om vad som då var upprinnelsen till protesten. Eleverna såväl som skolledningen teg som muren. Här finns det en rad märkliga omständigheter och direkta kopplingar till Sigtuna kommuns toppstyre att ta upp, men det får vi kanske göra en annan gång.

Sigtuna Humanistiska Läroverk. Bild: Udo Schröter, CCBYSA3.0

Det ska också sägas att det ofta varit smått omöjligt att få elever på någon av landets tre mest kända internatskolor att berätta om skolgängens kriminella verksamheter. Detta är något som blivit tydligt, när skandalerna på den välkända skolan Lundsberg bubblat upp till ytan.

I april 2019 rapporterade Aftonbladet om två manliga elever på Sigtunaskolan som misstänktes för våldtäkt på en yngre skolkamrat. Ett år senare lades undersökningen ner. Ärendet mörkades av skolledningen och den inflytelserika “husmor” och snart hade även viktig bevisning “tappats bort”. I korridorerna och bland initierade personer viskades det om att pappan till en av de misstänkta pojkarna var en mycket inflytelserik person, en person som också hade kontakter både inom polis och åklagarväsendet.

Redaktionens kommentarer

Skolledningen borde vid tidpunkten för det mycket allvarliga övergreppet, agerat ansvarsfullt och transparent för att säkerställa att eleverna på internatet var skyddade och att rättvisan skulle få segra. Den här artikeln får bli en påminnelse om att ingen, oavsett dess position eller makt i samhället, bör få undkomma några som helst konsekvenser för sitt beteende om det visar sig strida mot samhällets normer och värderingar. Att bryta ner den skadliga machokulturen och fortsätta främja jämställdhet är alltjämnt en nödvändig och kontinuerlig strävan, för att vi som samhälle ska lyckas skapa ett rättvist och inkluderande samhälle.

Det får ses som en liten vinst för normal och värdig anständighet att Sigtuna Kommun äntligen blev av med sin kommunstyrelseordförande. Det sorgliga i den här historien är att det tillåts gå så långt, innan något händer och den klandervärda Olof Holst tvingades avgå. Enligt våra uppgiftslämnare så är kaoset inom Sigtuna kommun något som pågått under en längre tid och där få till inga medarbetare vågat blåsa i visselpipan. Den svenska konsensus- och tystnadskulturen är utbredd och korrumperar kommuner landet över idag.

Slutsatsen är att vi svenskar behöver sluta vara så rädda för att ta konflikter och att bita ifrån när vi ser klandervärda handlingar begås framför våra näsor. Betyget till Sigtuna Kommun och Olof Holst blir tre skämskuddar. Det är inte heller att prata om att Holst blivit cancellerad. Detta är en noga kontrollerad och planerad avgång, där vi kan vara säkra på att Holst har sitt på det torra, trots att han förlorar sitt lukrativa uppdrag.

Att Olof Holst dessutom inte har ryggrad nog att bemöta journalisterna och deras frågor befäster bara vår uppfattning om att vårt utdelade betyg är välförtjänt!

Redaktionens betyg:

Skämskuddar

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz