Du läser nu
Tips till dig som tycker olika: Bjud på kaffe och kaka istället för tillbaka-kaka.
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Tips till dig som tycker olika: Bjud på kaffe och kaka istället för tillbaka-kaka.

Avatar

Det är få som missat den senaste veckans storm i vattenglaset kring Ebba Busch, Kakan Hermansson och Jimmie Åkesson. Har du missat det ger vi dig en snabb sammanfattning och vår syn på det hela ur ett cancel kultur-perspektiv. Och vi kommer inte vara nådiga denna gång.

För en knapp vecka sedan arrangerades ELLE-galan. Den brukar ses som årets största modehändelse och syftet med galan är att öka intresset för svenskt mode. Den omtalade programledaren och mångkonstnären Kakan Hermansson ledde galan för sjätte gången i rad. Kakan har varit en profil inom radio och tv under många år och har givit sig själv titlar som “anarkist och radikalfeminist”. Kakan engagerar sig över flera ämnesområden så som marginaliserade personers rättigheter, rasism och ätstörningar. Hennes självklara attityd till att ta plats, ta ordet och säga vad hon tycker har genom åren satt henne i klistret.

Kakan på bokmässan år 2016. Bild: Bokmässan, CC BY-NC 2.0

Hon emottog år 2013 kraftig kritik då hon efter polismorden i Malexander uttryckte sig riktigt illa på sociala medier om händelsen samt polismyndigheten. Det gick så långt att Sveriges Radio tog avstånd och kort därpå drogs ett reklamsamarbete med bilföretaget Audi in för henne. Cancelleringen var ett faktum. Kakan Hermansson bad långt senare om ursäkt.

Årets ELLE-gala portade politiker

De nutida kontroverserna började med att ELLE-galan drog tillbaka en inbjudan som de givit ut till Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Genast satte ett rykte igång att det var Kakan Hermansson som hade krävt att Ebba Busch(KD) inte skulle få komma. Anledningen? Ebbas sylvassa uttalande i en intervju i Sveriges Radio, om hur svensk polis borde hanterat de så kallade “Påskupploppen“. Politikern menade att man borde använt sig av hela våldstrappan och det uppstod genast en stor debatt som höll Ebba Busch(KD) i ropet över hela media-Sverige.

“Det klart att det aldrig är roligt när människor agerar på det här sättet, men för mig är det viktiga att just kunna hylla svensk modeindustri.”

-Ebba Busch som svar till TV4 om sin cancellering från ELLE-galan

Hur det än låg till med Ebba Busch indragna inbjudan, så visade det sig att ELLE-galan portat henne på grund av “värdegrundsrelaterade orsaker“. Högeranhängarna marscherade genast till sina tangentbord och tyckonomerna till sina plattformar för att högljutt protestera mot ELLE-galans cancellering av Ebba Busch. Politikern själv reagerade som du kan se ovan, rätt neutralt på tilltaget. Men var också ledsen.

Cancelleringståget tar ny fart

Kort därpå gick den ständigt kritiserade tillika aktuella Jimmie Åkesson från Sverigedemokraterna ut och kommenterade händelsen. Detta i samband med det kommande politiska eventet – Järvaveckan. Nu meddelade SD-politikern Järvaveckans arrangörer ett ultimatum. Antingen kommer Jimmie Åkesson(SD) eller så kommer Kakan Hermansson. Nyligen meddelade galans arrangörer att Kakan Hermansson är välkommen till Järvaveckan. Fortsättning lär följa.

Tweeten: Den aktiva vänsterprofilen och tyckonomen Loan Sundman får vi anta drar på smilbanden när Åkesson´s ultimatum gick i stöpet.

I kölvattnet av turerna så ger sig flera höga politiker och tjänstemän från högerkanten in i diskussionerna kring ELLE-galans beslut.

Tweeten: Högt uppsatta KD-tjänstemannen räds inte att skriva vad han tycker om Kakan Hermansson.

Inte minst uppstår en tydlig förvirring bland de politiska tyckonomerna på Twitter. I tweeten under så stiger spänningen avsevärt. Vem kan cancellera vem egentligen?

Tweeten: Hur ska det gå och vem blir slutligt cancellerad frågar sig twittraren.

Redaktionen tycker till

Först en sak som ska klargöras. ELLE-galan är en privat tillställning, finansierad av privatägda företag. Man har självklart all rätt att bjuda in eller dra tillbaka inbjudningar som man själv behagar. Men är det rätt för det? Och vad säger ELLE-redaktionens kontroversiella beslut om tiden vi lever i? Företag och i synnerhet mediabolag som använder sig av rådande politisk diskurs för att charma sina anhängare, kunder eller följare. Gynnas verkligen sådana företag i längden? Är det så att man ser en möjlighet att positionera sig inför nya eller befintliga kunder, något som man i sin tur tror skall leda till högre intäkter?

Vilka signaler vill ELLE-redaktionen skicka ut genom att göra på detta sättet? Kunde man inte ha löst detta på annat sätt? Kunde man ha visat sin tydliga värdegrundsgrundade ståndpunkt genom att skämta med partiledare Busch uppe från scen istället? Det hade förmodligen fått ett bättre genomslag på alla breddgrader tror vi på Redaktionen. Och Kakan hade klarat uppdraget galant.

Ber han till cancelleringsguden måntro? Jimmie Åkesson under Almedalen år 2017. Bild: News Øresund, CCBY2.0

ELLE-redaktionen får passa sig så att man inte riskerar att slå huvudet i sitt egenskapade yttrandefrihetstak en dag. Våga värna rätten att tycka vad man vill och våga föra debatten tycker vi.

En klar och tydlig känga skall också ges Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som plockar billiga politiska poänger inför vad vi tror är sina mest hängivna följare i valrörelsen. Man kan tycka att man borde förvänta sig mer av ministrar och partiledare avseende god ton och det är ett tydligt tecken i tiden att man inte lyckas distansera sig och se nyktert på saken från SDs sida. Det är lätt att falla dit som Åkesson mycket riktigt gjorde och ta möjligheten att “ge tillbaka-kaka” på Hermansson. Vi på Redaktionen hade rådgivit Åkesson att bjuda på kaffe och kaka istället. Våga bjuda in till debatt och ta densamma även mot de man så tydligt inte håller med!

Redaktionens betyg:


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz