Vi ska här kika lite närmre på det politiska fenomenet Markus Allard. Han är en ung, driven och hetlevrad politiker i Örebro kommun, från Örebropartiet. Allards bakgrund är inom den svenska vänstern där han länge var medlem och ordförande i Ung Vänster. Där blev han utesluten ur både moderparti och Ung Vänster år 2013. Meningarna går isär om varför, men Allard själv menar att det handlar om en intern maktkamp. Vänsterpartiet menade att Allard uttalat stöd för det vänsterextrema och våldsbejakande Revolutionära Fronten.

Genom sin konfrontativa, högljudda och konfronterande stil så har Allard trängt igenom i det småsömniga klimat som ofta präglar lokala kommundebatter. Genom att lägga upp debatterna på Youtube, har Allard och Örebropartiet flera gånger blivit virala.

Videon: Ett kortare klipp på hur Markus Allard tar sig an debatterna i kommunfullmäktige.

Kommer Markus Allards i en del ögon, respektlösa och högljudda sätt att debattera sina politiska motståndare på, göra honom en riktig björntjänst i slutänden? Kritiken mot honom ligger tät som en Lützendimma och Redaktionen frågar sig om Örebropartiet verkligen kommer gå stärkta ur all turbulens inför valet 2022?

Den politiska hegemonin gillar inte att Allard rör om i grytan 

Lyssnar man till Markus Allard (ÖP) så är hans uppfattning tydlig. Den politiska makten i Örebro kommun är korrupt och förödande för kommunens budget. Två av hans vallöften är att röra om i grytan och att inte anpassa sig. Enligt Allard avlöser onödiga prestigeprojekt varandra samtidigt som välfärden urholkas. Örebros färdtjänst har försämrats samtidigt som politikerna äter gräddtårta för cirka 300.000 kr per år. Allard är ständigt på krigsstigen och avslöjar löpande allt som sker i kommunen inför öppen ridå till den som följer partiet på sociala medier.

Tweeten: En följare som menar att politiker som Markus Allard är genuina och vågar saker istället för att endast inkassera lön.

Det senaste i raden av kritiserade skrytprojekt som Allard återkommande kritiserat är de så kallade “BRT-bussarna“. Det är vanliga bussar som skall köras i snabba specialfiler. Restid förkortas med några minuter, samtidigt som notan kommer att landa på över en miljard kronor när projektet är färdigställt. Detta har Örebropartiet, Liberalerna, Sverigedemokraterna samt privata initiativ försökt att stoppa genom att få till en rådgörande folkomröstning. 15.000 underskrifter samlades in. Enligt Allard har styret i Örebro, genom olika manövers bollat granskningen av namnunderskrifterna mellan politiker och tjänstemän, vilket till slut landade i att insamlade namn inte räckte till för en folkomröstning. Bussprojektet fortsätter. Korruptionsanklagat eller ej. Och vi kommer få läsa mer om vår huvudperson i framtiden, det är vi säkra på.

Redaktionens kommentar

I talarstolen ställde Markus Allard nyligen den öppna frågan om mutor varit involverade i det kritiserade bussprojektet. Allards höga tonläge och aggressiva debattstil har fått övriga partier att reagera av flera skäl. Nya regler om god ton och hur man får lov att bete sig har lagts fram. Det är tydligt att Markus Allard rör upp damm och motattackerna lär inte avta i första taget. Det är valår i år.

Redaktionen pekar på att det krävs mycket för att bryta i ingrodda maktstrukturer och frågan är om medborgarna i Örebro är mogna för förändring? Många debatter med Allard är tydligt raljanta, hånande och tonläget är stundtals hetsigt. Visst finns det saker i kritiken mot Allard som Redaktionen tycker han bör ta till sig av. Många av de intervjuer, debatter och annat som Allard lägger upp på Youtube lämnar en lite fadd smak i munnen för betraktaren. Han hyllas ofta för sin rättframhet men har det slagit över på senare tid?

Tweet: Allard kommenterar invandringspolitik utan filter. Bemöts av en mycket kritisk följare. Detta sätter stjälper mer än hjälper Örebropartiets politiska gärningar tror vi.

Markus Allard går likt komikern Özz (i den famösa Uppdrag Granskning-intervjun som du kan läsa om här) till angrepp, avbryter mitt i meningar och håller ordet länge så att motparten inte får chans att komma till tals och ge sina poänger. Det främjar inte alltid en bra diskussion eller ger ett brett folkligt stöd. Även om Örebropartiet generellt och Allard i synnerhet har sina trogna följare, så är vi tveksamma till att många fler kommer tillströmma om man fortsätter med sitt arga och ilskna sätt. Man kommer att marginalisera och till viss del cancellera sig från rampljuset.

Yttrandefriheten behöver olika typer av röster. Det är klart. Har Allard också en poäng i att det sittande styret känner att opinionen kan svänga till deras nackdel inför valet. Visst har han. Men tillbaka till språkbruk och tankesätt, för det är saker som skrämmer bort en stor del av väljarna. Man tycker det är obehagligt och vågar helt enkelt inte följa en politiker som Markus Allard, som kan ses som lynnig och en smula obehärskad.