Idag kom så nyheten ut på bredare front att Högsta Domstolen inte ger prövningstillstånd till aktivisterna från Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK) med Fatima Doubakil och Maimuna Ddaullahi i spetsen. Vi har tidigare skrivit om försöken att cancellera kanske världens mest kända sopgubbe tillika före detta kommunalråd – Ann-Sofie Hermansson (S). Toppolitikern Hermansson blev tidigare dubbelt frikänd, senast i Hovrätten för tidigare anklagelser om förtal mot de båda MMRK-aktivisterna.

Tweeten: Stiftelsen Doku-profilen Sofie Löwenmark ger beskedet om att prövningstillstånd i fallet ej beviljas av Högsta Domstolen.

MMRK var inte nöjda med domen i Hovrätten av förklarliga skäl och har sedan drivit en ansökan om att få deras anklagelser överprövade av Högsta Domstolen, då de lägre rättsinstanserna dömt till Ann-Sofie Hermanssons fördel. HD meddelar nu att de ej beviljar prövningstillstånd i fallet mot Hermansson och därmed får vi nu anse att yttrandefriheten vunnit en lång och viktig kamp. Många bedömare har befarat att MMRKs strategi varit att sätta en ny standard för hur yttrandefriheten får lov att nyttjas i Sverige. Detta genom att bedriva så kallad “law fare“.

Begreppet är engelskt och betyder att man försöker tysta meningsmotståndare genom att stämma dem och bedriva kostsamma rättsprocesser. Detta satte alltså Högsta Domstolen p för alldeles nyligen, vilket Doku-profilen Sofie Löwenmark gick ut med på sin Twitter idag. Heja hälsar vi på Redaktionen. Yttrandefriheten står sig stark och kanske får Hermanssons tidigare hastigt avslutade politiska karriär sig en comeback en dag.