Orädd och modig tog han sig fram på scen

Född Özgur Gegin, flydde han hit som ung pojke med sin familj från Turkiet. Han växte upp i Stockholmsförorten Rinkeby och kom sedermera att söka sig in på teaterskolan Calle Flygare. Hans trevande steg inom svensk standup scen påbörjades sent 90-tal och han var involverad i flera olika succéer som Stockholm Live och Standup på Tivoli. Efter ytterligare en rad olika framgångar inom radio, tv och teater såväl som standup scenen, började Özz med en ny vinkel i karriären som single showman. Han började med en fullängdssoloshow som SVT plockade upp och sände 2013. Hans uppföljande fullängdare – Statsminister Özz Nûjen, plockade SVT också upp i repertoaren och även den blev en stor succé. Han gjorde även succé med kompisen Måns Möller i stå-upp showen – Världens Historia. Nu kunde man i princip sätta lika med-tecken mellan Özz och ordet folkkär. Vid denna tiden tredubblas också omsättningen i hans bolag som i ett trollslag. Han går från knappa 1.5 mkr 2012 till 4.5 mkr 2013.

Han är rolig, driven, snabb, men också orädd inför att ta politisk ställning. Hans kurdiska far var karikatyrtecknare och drev med makthavarna i Turkiet och har förmodligen lämpat över en del av sina egenskaper på sonen vilket märks idag. Genom att just vara sig själv så placerade sig Özz på en tydlig plats i våra hjärtan. Men allt har en baksida. Med en vass tunga som lutar politiskt till vänster och med en humoristisk retorik som både utmanar och provocerar publiken, så skapade han sig samtidigt en stor skara med belackare.

Bild: Sanna Dahlén

Fru Fortuna vänder Özz ryggen

7 april, 2017. En dag som ingen svensk kommer att glömma. En lastbil kör i hög fart på Drottninggatan i Stockholm och mejar ned flertalet människor. Lastbilen körs slutligen rakt in i Åhléns i centrala Stockholm. Mannen som kör heter Rakhmat Akilov och är en Uzbekisk medborgare som på falska grunder fått arbetstillstånd i Sverige under sin asylprocess. I den kommande polisutredningen klargörs det att Akilov enligt egen utsago arbetat svart för Nujenfamiljen och på deras fastigheter.

Bild: Henrik Ismarker

Özz Nujen hade tillsammans med sin syster i det då gemensamt ägda familjebolaget bland annat köpt en fastighet i Tingstäde på Gotland. Den renoverar man i samma veva som den dömda terroristen Akilov förefaller vara på Gotland. Man har inte kunnat klargöra att han gjort jobb direkt på fastigheterna. Men flertalet överföringar görs från flera medlemmar i familjen Nûjen till Akilov märkta “Gotland” och sammanlagt omkring 85.000 kr blir insatt på Akilovs bankkonto. Det fastställs inte att Özz Nûjen personligen gjort en överföring till Akilovs konton. 

Janne Josefsson gör den beryktade tv-intervjun med Özz

Özz väljer nu strategin att attack är bästa försvar. Han blir ursinnig och reagerar mycket starkt på alla anklagelser om att ha stött en terrorist med svarta pengar. I flera uppmärksammade tweets fördömer han rapporteringen i medierna och i en intervju som DN genomför med honom så säger han bland annat att “det är ren och skär lögn”. I samband med detta går Özz i april 2018 med på att låta sig intervjuas i det omtalade grävprogrammet “Uppdrag Granskning” på SVT. Journalisten som intervjuar honom är legendaren Janne Josefsson. Intervjun sker inför SVT´s kameror, men Nûjen litar inte på SVT-journalisten och har själv anlitat en kameraman som också ska filma.

Som tur är har jag spelat in hela vår intervju och där kan svenska folket själva se hur Janne Josefsson “jobbar” och fastän han vet att jag inte varit inblandad eller delaktig i denna fråga överhuvudtaget så försöker han skada mitt anseende offentligt

 

S/Y Nûjen navigerar rakt på grund

Intervjun blir totalt misslyckad. Özz är minst sagt lätt överladdad och aggressiv och går till ständiga attacker och avbryter återkommande Janne Josefsson som verkar uppriktigt chockad under hela intervjun. Här hade till och med den skickliga retorikern Elaine Eksvärd haft rejäla svårigheter att hänga med, under den hagelstorm av härskartekniker som regnade ned på Janne Josefsson. Strategin var tydlig och Özz verkade till varje pris vilja rentvå sig från alla eventuella associationer med den nu dömde terroristen Akilov. I samband med att Uppdrag Granskning strax därefter sände programmet på SVT, så lägger Özz själv upp en oediterad filmupptagning på sin hemsida och Youtube. Özz står på sig. Han är aggressiv och skriver i en medsänd text till sitt eget upplagda videoklipp om intervjun att “Som tur är har jag spelat in hela vår intervju och där kan svenska folket själva se hur Janne Josefsson “jobbar” och fastän han vet att jag inte varit inblandad eller delaktig i denna fråga överhuvudtaget så försöker han skada mitt anseende offentligt”. Strategin är inte lyckosam för vår komiker.

Bild: Joakim Berndes

På sociala medier strider samtidigt Özz egna anhängare vilt för hans namn och rykte, samtidigt som han får utstå en veritabel hatstorm där han hånas och smädas av sina kritiker och politiska motståndare. Han kritiseras för sin oförmåga att stå för vad som skett i samband med renoveringarna på hus som han själv ägde och att han föreföll skylla ifrån sig allt på sin svåger.

Özz hävdar att han inte gjort något fel och vidhåller sin egen version av att Uppdrag Granskning redaktionen med Janne Josefsson i spetsen bedrivit agendasättande journalistik med syfte att sätta dit honom i vad han kallade för “Janne Josefssons sista gig i karriären”. Men till slut kan inte ens Nûjen hålla emot längre. Hans strategi tar en ny vändning. Han går i en kommentar ut i Expressen (juni-18) där han ånyo försöker ge sin bild av vad som hänt, men han erkänner inte heller nu några fel.

Han skriver bland annat att “När man använder detta ohyggliga terrordåd där barn har dött, där folk förlorat sina nära och kära, som ett slagträ för att äntligen kunna svartmåla mig tycker jag att anständighetens gräns passerat för länge sedan”. Vidare fortsätter Özz med en poäng om att svenska politiker och övriga partipolitiska sympatisörer tagit tillfället i akt att försöka cancellera Özz och hans karriär. Till viss del stämmer det. Özz försvann för en tid och vid 2018 års bokslut noterar vi att hans omsättning är nere 2012 års siffror samt att han gör en brakförlust om nästan 1 mkr, samt att han helt försvinner från rampljuset och positiva omskrivningar i media. Under 2017 omnämns Özz i över 6000 artiklar! Sen bär totalt utför för honom. Under åren som komma skall, omnämns han allt mer sällan i medierna. Det verkar som om cancelleringen började bli ett faktum.

Återkomsten

Under 2019 börjar svenska medier snappa upp Özz igen. Han skapar då tillsammans med som gamla parhäst Måns Möller en succéturné – “Världens Historia“. Hans karriärsmässiga återhämtning är tydligt på uppåtgående trend. Vi på redaktionen noterar från intervjuer och program under perioden att det är en förändrad Özz som syns i rutan. Något lågmäld och tillbakadragen. Kanske inte så konstigt med tanke på den tid som del-cancellerad förmodligen påverkade honom djupt och permanent.

2020 och nu vänder det med besked! Özz medvetna frånvaro och ändrade approach till tidigare händelser verkar ha givit resultat. Är han förlåten? Ja, det förefaller vara så. Özz starka och trogna nätverk inom media och kändislivet hjälper honom sakta tillbaka. Därtill ivrigt påhejad av sina anhängare. Komiker-Sverige har saknat honom. Hans starka insats och hårda arbete börjar ge frukt. Kan man då tala om en comeback? Ja, vi anser det. I hans privata bolag så tilltar omsättningen till följd av nya uppdrag och bokningar och på sociala medier börjar sakernas tillstånd att normaliseras igen för Özz. 

Bild: Johannes Plenio

Äntligen vind i seglen!

En av de största framgångarna under 2020 är att Discovery+ signar honom till deras streamade storsatsning “Den stora hälsoresan”. Det är ett program där Özz och fem andra svenska kändisar under sexton veckor pushas till sin fysiska maxkapacitet. Här umgås Özz med flera A-listekändisar som den välkände och vältränade Martin Melin, kompisen Måns Möller och Agneta Sjödin. Taglinen är “Från soffpropp till superkropp”.

Och alla som någon gång varit deprimerade eller psykiskt medtagna vet ju vad aktiv träning gör för måendet. Bra beslut tycker vi! Han får även en chans att mönstra på ombord på ett segelskepp i Kanal 5´s satsning “Över Atlanten” med bland annat Eva Röse, Markoolio, Jessica Almenäs m.fl. Nu börjar det flyta på rejält för Özz. Skrovet som tidigare läckt som ett såll är tätat. Vinden i seglen är ett faktum. Redaktionen ser en fighter i honom och vi tror oss se att Özz tagit intryck och lärdomar från sina erfarenheter. Özz har genom idogt arbete lyckats “bonusa” sig tillbaka och jobbar på att återställa sig på sin tidigare tron som en folkkär och älskvärd komiker och skådespelare.