Du läser nu
Insamlingsplattformen GoFundMe stoppar nu utbetalningen till Frihetsdemonstrationerna i Kanada
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Insamlingsplattformen GoFundMe stoppar nu utbetalningen till Frihetsdemonstrationerna i Kanada

Avatar

Som vi tidigare har skrivit om här och här så pågår just nu en landsomfattande demonstration för fri- och rättigheter borta i Kanada. Det började med att landets lastbilschaufförer fick nog och körde in i landets huvudstad Ottawa. Där har en fredlig och trivsam demonstration pågått sedan över en vecka tillbaka. Gatorna är fyllda till bredden med lastbilar och kanadensare som fått nog av regeringens coronarestriktioner.

Twitter: Demonstranter som dansar framför parlamentshuset

Samtidigt har en stor insamlingskampanj till fördel för de demonstrerande chaufförerna dragits igång. På kort tid drog den in motsvarande cirka 100 miljoner svenska kronor. Men demonstranterna befarar att någon med kopplingar till den stora insamlingsplattformen har dragit i nödbromsen och blockerat utbetalningen av det hitintills insamlade kapitalet. Under fredagen den 4 februari togs insamlingen bort av GoFundMe och insamlat kapital beslagtogs tillsvidare.

Frihetskonvojen möter motstånd

Uttalandet från GoFundMe till varför man stoppat insamlingen ledde till ramaskri i Kanada men också USA. Flera politiker såväl som aktivister ifrågasatte skarpt beslutet och pekade på att det låg politiska skäl bakom. Man undrade varför plattformen GoFundMe hjälpt till att finansiera en tidigare demonstration i landet som då lett till upplopp och skadegörelse. Tillskillnad från den fredliga demonstration som nu pågår och där våldsamheter och skadegörelse inte förekommer. GoFundMe pekade dock ut rapporter från den kanadadensiska polisen som sagt att de stött på våldsamheter.

Twitterkommentaren: Det visar sig att en ny plattform tagit sig an att samla in kapitalet

Men så snart GoFundMe avbröt insamlingen så återupptogs den av en annan plattform vid namn GiveSendGo. Vi får följa utvecklingen över hur den insamlingen kommer fortskrida. Mat, bränsle och kläder behövs för att fortsätta hålla ut för demonstranterna i den iskalla kanadensiska vintern.

Redaktionens kommentar

Vi ska inte tro att Justin Trudeau och hans regering kan låta dessa yttrandefrihetsprotester fortgå hur länge som helst. Man behöver klämma dit demonstranterna på ett eller annat sätt och att cancellera det ekonomiska stödet till lastbilschaufförerna gör att man sakta kväver viljan genom att tära på resurserna. Klassisk strategi som fungerar väl.

Tidigare i veckan har vi läst om polischefer som bedyrar att demonstrationen är fredlig och inget våld förekommer. Man kan se filmklipp på demonstranter som städar gator och torg och sanerar bort klotter som förekommit. Allt för att hålla sitt frihetsbudskap tydligt och klart för regeringen. Men samtidigt kommer andra budskap om att poliser främst i huvudstaden Ottawa nu ska ge böter för att demonstranterna inte längre demonstrerar med sina fordon, utan snarare ockuperar.

Lastbilar blockerar korsningen mellan University Avenue och Bloor Street. Bild: michael_swan, CC BY-ND 2.0

Men det gäller att hålla sig klarsynt inför vilka demonstranterna faktiskt är och vilket enormt stöd de bär över hela Kanada. Det har sagts att chaufförerna är en liten grupp med rasister, kvinnohatare och nazister och retoriken har från en del håll varit våldsamt hård. Vi ser en strategi från regeringen att nu med fler verktyg, resurser och tillvägagångssätt kanske man kan stänga ned protesterna. Man verkar ha fått nog. Stöddemonstrationer för den i huvudstaden sker samtidigt i flera städer och även i andra delar av världen. Målet i Ottawa är alltjämt en demonstration för frihet och solidaritet oavsett ens vaccineringsstatus, där man behandlar folk lika och helt slutar med de långtgående restriktionerna i landet.


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz