Du läser nu
Elon Musk hejar på Kanadas truckers samtidigt som premiärministern Justin Trudeau flyr sitt hem
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Elon Musk hejar på Kanadas truckers samtidigt som premiärministern Justin Trudeau flyr sitt hem

Avatar

Det började med att Kanadas lastbilschaufförer blev riktigt argsinta när premiärminister Justin Trudeaus liberala regering lade fram, ännu en Covid-restriktion. Från och med de nya reglerna trädde i kraft skulle alla ovaccinerade kanadensiska lastbilsförare som korsar gränsen mellan USA och Kanada på väg hem till Kanada tvingas in i karantän.

En liten grupp lastbilschaufförer i västra Kanada organiserade då en konvoj och började köra i protest mot huvudstaden Ottawa och Kanadas parlament och “Parliament Hill. Frihetsmarschen med lastbilschaufförerna är nu inne på sin sjunde dag.

De senaste dagarna på sociala medier har marschen fått enorm uppmärksamhet och ett ännu större deltagande. På nyhetsbilder kunde man se lastbilar som slingrade sig längs motorvägar, påhejade av människor som samlats vid vägkanterna och på korsande broar. Människor stod uppradade och viftade med kanadensiska flaggor och dem hade skyltar med nedsättande ord om premiärministern Trudeau.

De oacceptabla åsikterna från ytterkantsminoriteten

Det annalkande tåget av tiotusentals lastbilschaufförer och deras fordon tog Justin Trudeau med en nypa salt. Premiärminister Trudeau sa i ett uttalande till media att det handlade ju bara om en liten skara lastbilschaufförer som var på väg till Ottawa i en konvoj och med sig har de “oacceptabla åsikter från ytterkanten” och att de dessutom inte på något sätt representerar hur de flesta kanadensare tänker och tycker om regeringens långtgående restriktioner.

Men Justin Trudeau gick hårt på pumpen i och med sitt uttalande. Premiärministern satt för tillfället dessutom hemma i karantän då han sade sig ha träffat en person som hade Covid-19. Premiärminister Trudeau ville nu vara extra försiktig samt ansvarsfull och genomförde också ett test som visade att han var negativ.

Elon Musk ger stöd till lastbilschaufförerna

Nu hade den kanadensiska premiärministern retat upp alla Kanadas lastbilschaufförer än mer. Både med sitt uttalande och sättet han valde att smutskasta konvojens budskap. Vaccinerade eller ej, alla höll samman och konvojen som för en knapp vecka sedan började rulla mot storstaden Ottawa bara växte i antal deltagare. Nu var det plötsligt tiotusentals fler som anslöt sig och var på väg. Konvojen fick även support av en del amerikanska lastbilschaufförer. Alla var förbannade på Justin Trudeau.

De fick snart därpå stöd från oväntat håll. Elon Musk tyckte de hade rätt och hejade på med en tweet. Elon Musk gjorde sedan ytterligare en tweet där han gav instruktioner för fri kommunikation som staten eller media inte kontrollerar.

Kanadas säkerhetspolis insåg nu att konvojen och den kommande demonstrationen skulle bli större än man någonsin trodde och fick panik. De varnade Justin Trudeau att han inte kunde vara kvar i sitt hem längre. Han fick tvångsevakueras med hela familjen till en säker och hemlig ort. Kvar framför Ottawas parlament står idag kilometerlånga ringlande rader av lastbilar, pickup-trucks och privatfordon.

Redaktionens sammanfattning

Det som är viktigt att förstå här är att det finns gränser på vad folk kommer acceptera. Nära 90 procent av lastbilschaufförerna i Kanada “är vaccinerade.” Men de håller ihop. Alla vet hur tufft jobbet att slita väg och köra dagar ut och in är. Nu fick det vara nog. Vaccinerade eller ej, alla Kanadensare har samma rättigheter menade man.

Just nu står det som sagt tusentals lastbilar parkerade i rad längs med de centrala gatorna i kanadensiska huvudstaden. Hela vägen fram till parlamentet. Man gissar på att det är upp emot 50.000 och något som är säkert är att ingen kan ta sig fram längre i huvudstaden Ottawa.

Stora folkmassor har samlats och det har i allmänhet varit fridfullt. Allt enligt det kanadensiska sättet. Vänlighet. Det enda som varit störande är att ett antal företag varit tvungna att stänga sina affärer och att vissa människor sitter fast i sina hem eftersom de bor i den centrala delen av Ottawa.

Återstår att se om Justin Trudeau samt regeringen ger sig eller ej i frågan om att Kanadas ovaccinerade lastbilschaufförer måste sitta i karantän varje gång de kommer hem från en körning. Folket har sagt sitt. Riskerar till och med premiärministern på sikt att behöva avgå? Vi återkommer.


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz