Novak Djokovic är en Belgradfödd tennisgud. Han är idag 34 år gammal och har länge varit i toppen på tennisens världsranking. Serben blev professionell spelare på ATP-touren år 2003. Sedan dess har han spelat in motsvarande cirka 1.310.000.000 svenska kronor i prispengar. Snackar vi om det där åtråvärda håll-käften-kapitalet så kan vi lugnt konstatera att Novak Djokovic besitter det. Kanske är det också det som får honom att hamna i rampljuset för flera saker än hans gudalika förmåga att svinga ett tennisracket. Inför den kommande Australiska öppna mästerskapen 2022 har vare sig Novak eller världstvåan, ryssen Daniil Medvedev bekräftat att de kommer att kommer delta i Australiensiska Öppna. Detta har skapat rejält med uppståndelse i och utanför tennisvärlden.

Världstvåan på rankingen, Daniil Medvedev, 2019. Bild: Kate Tann, CC BY-SA 2.0

“Det huvudsakliga problemet är att om du är på ett flygplan med en person som är (covid-19) positiv, oavsett om de är vaccinerade eller ej, så tvingas du själv att behöva stanna inlåst på ditt rum i 14 dagar.

-Novak Djokovic i kommentar inför Australian Open 2022
Novak Djokovic med nuvarande världstvåan Daniil Medvedev i US Open 2021. Bild: Maribeth McEwan/Matthew Stockman, CC BY-SA 2.0

Riktar kraftig kritik mot Australiens regering

Redan under år 2020 var Novak Djokovic ute och kritiserade det amerikanska Tennisförbundet såväl som WTA – Womens Tennis Association, vilket är det huvudsakliga organet för professionell tennis för kvinnor. Novak kritiserade förbunden för att ha tagit inkonsekventa beslut rörande covid-19, smittade spelare och icke smittade spelare som dock varit i kontakt med smittade. Problemet Novak hade var att han pekade på de felaktiga provsvar som förekommit. Den senare kritiken riktade Novak mot de amerikanska myndigheter och guvernörer som haft inkonsekventa regler som drabbat spelarna inom världstennisen hårt.

Bild: Beth Wilson, CC BY-NC-ND 2.0

På senare tid har Novak helt enkelt undvikt ämnet om vaccinering och hänvisat till att han inte talar publikt om något som är för honom högst personligt. Inför det kommande öppna mästerskapen i Australien så är det fortfarande oklart om Novak kommer att kunna delta. För reglerna i Australien är stenhårda. Enligt Novak är delstatsregeringens regler inkonsekventa och slår mycket fel i praktiken. Här om veckan intervjuades Novak i en serbisk tidning och citeras här fritt översatt av Redaktionen:

Saken är som den är idag. Jag vet fortfarande inte om jag kommer att åka till Melbourne. Jag kommer inte avslöja om jag har vaccinerat mig eller ej, det är en privatsak och en mycket opassande fråga att ställa till vem som helst. Folk går alldeles för långt dessa dagar och tar sig friheter att både fråga och sedan döma en som person. Oavsett vad du svarar, ja, nej, kanske eller att jag funderar på det, så drar man slutsatser och försöker använda svaret mot dig.

-Novak Djokovic i en kommentar till serbiska tidningen Blic

Kändis-tysken backar upp

Någon som givit stöd till Novak och hans ståndpunkter kring Corona och vacciner är den tyska världsspelaren Boris Becker. I en intervju med Tyska Eurosport säger Boris Becker att: “det är hans rätt“, att inte prata om han är vaccinerad eller ej inför det Australiensiska Öppna mästerskapet, syftandes på Novak Djokovic.

Boris Becker och Novak Djokovic 2014. Bild: Marianne Bevis, CC BY-ND 2.0

Nere i Australien har delstatens premiärminister Daniel Andrews uttalat sig och sagt att Covid-19 inte bryr sig om vilken placering på tennisens världsranking du har. Med det stängde premiärminister Daniel Andrews boken för både Novak Djokovic men också den tvekande världstvåan Daniil Medvedev att få komma in i landet nästa år och speciellt inte i deltstaten Victoria där mästerskapen avgörs.

Slutord från Redaktionen

Novak verkar ta det hela med ro och eftertänksamhet. Står man på toppen av sin karriär, har ett stabilt inspelat belopp på kontot och över 30 miljoner trogna följare på sina sociala medier så kan man kanske göra just det. Men finns det ändå något i hans ställningstagande som inte direkt kan förfäktas? Novak står för sin sak och argumenterar för den i alla forum där han tillåts. Det är rakryggat av honom, oaktat diskussionen kring vaccin i övrigt.

2016 grundade Novak en stiftelse för att hjälpa barn att utvecklas. Bild: World Bank Photo Collection, CC BY-NC-ND 2.0

Det blir helt enkelt en mycket spännande höst för alla som följer med i tennisens förlovade värld! Kommer de två topprankade elitidrottarna att kunna påverka nationella förbund och regeringar att skapa ett rättvist och konsekvent regelverk för spelarna på touren? Om inte, hur kommer Novaks karriär att påverkas av hans ihärdiga ställningstagande? För visst kan han cancelleras från sporten. Är det värt att stå fast och trogen för hjärtefrågor kring kroppslig integritet på ena sidan, när man väger det mot sitt livs karriär och älskade sport i den andra vågskålen? Och hur kommer sporten påverkas om tennisens två största lämnar? Vi följer upp!

Comments are closed.