Du läser nu
OS är över, men inte för kinesiska atleten Zhu Yi. Kraven på att hon ska lämna landet tilltar
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

OS är över, men inte för kinesiska atleten Zhu Yi. Kraven på att hon ska lämna landet tilltar

Avatar

Det var ett rätt trevligt OS denna gången för svensk del. Medaljer på medaljer men också en del besvikelser förekom. Några av våra svenska medaljhopp föll igenom och åkte hem tomhänta. Ingen skugga över dessa elitidrottare och det verkar som det svenska folket såväl som sportjournalister redan har förlåtit våra svenska stjärnor som inte riktigt lyckats. Formen kan vara prickad inför de Olympiska spelen och atleterna kommer dit taggade till max. Men saker händer på vägen och att prestera på elitnivå är lika mycket ett tankespel som det är ett spel med sin fysiska form. Detta har kinesiska konstskridskoåkerskan Zhu Yi fått erfara de senaste veckorna efter att hon bokstavligen föll under tävling på hemma-OS. Drevet som sedan startade mot henne blev skoningslöst.

Dumpar sitt amerikanska medborgarskap

Zhu Yi är alltså inte vilket kinesisk atlet som helst. Hon är född i Kalifornien, USA av två emigrerade kinesiska föräldrar. Hennes talang tog henne långt tidigt och hon gjorde toppen-placeringar i flera tävlingar. Men Kina som land jobbade runt åren 2017-2018 på med ett speciellt rekryteringsprogram inför sitt hemma-OS som precis avslutats. Det medförde att man inte bara lyckades rekrytera Zhu Yi till landslaget, utan hon fick även avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap som hon haft sedan födseln. Zhu Yi gick alltså all-in för sitt nya hemland och satsade mot en plats i den kinesiska OS-truppen i konståkning.

Till en början gick det bra och det såg lovande ut inför de skarpa mästerskapen i Peking. Ingen ifrågasatte henne eller hennes satsning och hon var en uppskattad lagkamrat till det guldsatsande kinesiska laget.

Kraschlandningarna fick igång den kinesiska hatstormen 

Det började så bra. Men under den första lagtävlingen när Kina låg på tredje plats bakom USA och Ryssland så kraschade Zhu Yi in i sargen och drog med det ned betyget avsevärt och gjorde att Kina fick en delad femte placering. Total katastrof på hemmaplan och det började koka i det nationalistiska och obarmhärtiga Kina. Reaktionerna kom omedelbart därefter på Weibo, en social mediaplattform. Och det var inga snälla ursäktande saker som skrevs. Man attackerade Zhu Yi för hennes amerikanska födsel, man kritiserade henne för att hon inte talar flytande mandarin och att hennes pappa fått henne in i OS-truppen.

Tweeten: Videosammanställning över hennes första tävling och krasch

Drevet var nu igång och verkade aldrig få ett slut. Det gick så långt att Kinas regim fick gå in och censurera bort sökningar och hashtags som rörde Zhu Yi. #ZhuYiFellDown och #ZhuYifellover var några av de tags som regimen raderade efter de fått över 230.000.000 visningar! För det var snart dags för nästa tävling och Kinas ledning accepterar som bekant inga andra platser, eller för den delen femte platser. Fokus framåt och på vinst var mottot. Stackars Zhu Yi fick försöka ladda om efter bästa förmåga.

Kraschlandning nummer två kom strax därpå för den Zhu Yi och nu var det dags att kasta in handduken. Hon var förstörd och meddelade publikt att hon skämdes för sin insats. Men det blidkade inte hatet som hon fortsatt fick möta. Några försökte försvara henne som en ung och kämpande atlet, men deras ord drunknande i havet av hat.

Redaktionens kommentar

I Kina gör du icke besvär om du inte har målen högt satta och presterar på max. Passar du inte in på den kinesiska självbilden av framgång så är du lovligt villebråd. Du har dragit skam över landet. Det är en minst sagt märklig kultur i det avseendet. Vem vill leva i ett samhälle och kultur där misstag, snedsteg och att inte lyckas med allt man gör aldrig någonsin kan förlåtas?

Om du dessutom inte fötts på det kinesiska fastlandet efter ditt misslyckande? Ja, då förtjänar du tydligen att förskjutas och dras i tjära och fjädrar. Allt med ett stilla samtycke från staten. Vad händer med empatin hos människorna i ett sådant samhälle undrar Redaktionen stillsamt? Inte ens när man satsat som Zhu Yi gjorde och sade upp sitt amerikanska medborgarskap, flyttar “hem” och kommer med OS-truppen så ser människor hennes enorma uppoffringar. Drevet startas och många drev på för att hon skulle lämna landet i skam och fly med svansen mellan benen tillbaka till USA.

Nej tack! Cancel kulturens från en av sina absolut mest avskyvärda sidor helt enkelt. Vi önskar Zhu Yi mental återhämtning och att hon inser att hon tillhör den yppersta eliten inom konståkning och därmed kan återställa självförtroendet och komma tillbaka starkare och med ett långfinger riktat mot cancel kulturens fula tryne. Heja heja!


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz