Du läser nu
Elitskidåkaren Frida Karlsson kränkte 214 finnar, fick inkorgen invaderad och tvingades “pudla” på ett sätt som innehöll både humor och charm
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Elitskidåkaren Frida Karlsson kränkte 214 finnar, fick inkorgen invaderad och tvingades “pudla” på ett sätt som innehöll både humor och charm

Avatar

Det var efter en intervju med SVT som elitskidåkaren Frida Karlsson gav ett resonemang som snart skulle kränka en hel finländsk by och starta ett massivt finskt drev. I intervjun svarade skidstjärnan på frågan “hur trygg är du?” Svaret hon gav ska också ses i relation till den hemska terrorattack som tre svenska fotbollsfans fick utstå i Bryssel, Belgien. Med en viss allvarsam glimt i ögat svarade hon SVT-programledaren på frågan:

“Det är självklart hemskt det som hänt. Samtidigt reser vi till orter som Rukka eller Livigno. Det är liksom små skitställen och kanske inte de värsta ”terrorplatserna”. Så på det sättet känns det väl lite mer säkert. Men det är klart att det är förfärligt det som hänt.”

-Frida Karlsson i SVT-intervjun på frågan hur pass trygg hon känner sig
Tweeten: Karlsson får stöttning på X efter hennes kritiserade svar

Tvåhundrafjorton kränkta finnar invaderade inkorgen

I den lilla finländska byn Ruka bor det enligt Wikipedia 214 personer. Redaktionen misstänker att en högljudd och kränkt grupp av dessa bofasta landsortsfinnar reagerat mycket kraftigt efter de fått se intervjun med Karlsson. Det förefaller i alla fall ha varit en och annan sociala-mediekunnig Rukabo som dykt ned i Karlsson´s DM´s på Instagram för att skriva ur sig ett och annat, om det faktum att Karlsson hade mage att tala så illa om deras hemby.

I den intervju som tidningen Expressen nyligen genomförde med Karlsson, post-kritiken, fick vi se stjärnan ursäkta sitt övertramp och samtidigt försöka sig på att göra en hel pudel. I den efterföljande ursäkten, riktade sig Karlsson till hela det finska folket och lyckades också på ett charmigt sätt blanda in en stor portion humor i sin replik. Bland annat svarade Karlsson på vad hon känner runt de kraftiga reaktionerna med följande meningar:

“Det hela är väl ett tydligt tecken på att jag är en idrottare och inte en politiker. Jag menade ju att Ruka är en liten ort om man jämför det med till exempel Bryssel och därmed inte lika riskfyllt. Och jag har inga som helst problem med Ruka. Tvärtom, jag tycker ju det är jättefint där.”

-Frida Karlsson i sin ursäkt till alla kränkta Ruka-bor

Expressenintervjun avslutas med att Karlsson leendes och med en tydlig glimt i ögat konstaterar att hennes hemort Sollefteå också är ett skitställe, men att hon samtidigt menar att det nog skulle ha känts lite i hjärtat om någon talat illa om Sollefteå.

Skidstjärnan Frida Karlsson. Bild: Granada, CCBYSA4.0

Redaktionen kommenterar

Vilken befriande och underhållande pudel Frida Karlsson gjorde i den senaste intervjun! Hennes tillsynes uppriktiga och samtidigt charmigt humorinfuserade ursäkt går rakt in till cancel culture-historiens arkiv över hur man kan och i många fall bör hantera kritik anno 2023! Mycket uppfriskande svar som levererades utan rädsla eller ångest för att få utstå fler negativa konsekvenser eller reaktioner.

Strategin är på det hela närmaste perfekt, där Karlsson inte bara noterade kritiken och konfronterade sina kritiker med ödmjukhet och förståelse, samtidigt som hon på ett charmigt och snyggt sätt borstade bort delar av kritiken som rätt löjlig. Helt rätt gjort!

Hade Karlsson istället reagerat undfallande, osäkert och tvekat på orden, så hade det blivit ett platt misstag att gå ut i media och bemöta kritiken på det sätt hon valde att göra. Heja heja Frida Karlsson!

Av oss får du hela 5 starka pudlar för sättet du hanterade den finska kritikstormen på! flera viktiga beståndsdelar för en lyckad krishantering var där. Lugnet, insikten, förståelsen, humorn och självdistansen. Du är här en förebild för många andra ängsliga och rädda kändisar som kommer hamna i hetluften framöver.

All respekt och lycka till i din fortsatta jakt på medaljer önskar vi på Redaktionen!

Redaktionens betyg:

Pudlar

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz