Du läser nu
Aaron Rodgers – Sportstjärnan som hånade rivalernas fans på plan
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Aaron Rodgers – Sportstjärnan som hånade rivalernas fans på plan

Avatar

Redaktionen blickade västerut mot något sydligare breddgrader och fann en speciell cancel culture-händelse i delstaten Wisconsin. Den amerikanska delstaten stoltserar som hemmaplan för fotbollslaget Green Bay Packers. En av deras mest värdefulla spelare är quarterbacken Aaron Rodgers. Aaron har vunnit pris som mest värdefulla spelare i ligan NFL och har också en Superbowl-skalp i bältet. Han är en inflytelserik sportutövare med cirka 4.400.000 följare på Twitter och runt 1.700.000 följare på Instagram. Rodgers är nu återigen i händelsernas centrum för något som hände ute på plan under ett fullsatt derby mot ärkerivalen Chicago Bears.

Rodgers tacklas av Washingtonspelaren Jon Allen, 2018. Bild: All-Pro Reels, CC BY-SA 2.0

“I own you, I own you, I still own you!”

Den omtalade matchen spelades nyligen på Chicago Bears hemma-arena inför en publik på hela 62.332 personer. Det är mer publik än vad arenan officiellt tar in och stämningen var naturligtvis magiskt hög. Aaron Rodgers med sitt Green Bay Packers hade inför bataljen vunnit 21 av 26 spelade matcher mot Chicago Bears och efter att ha fått poäng för en touch-down i slutminuterna och därmed vunnit den 22:a segern mot Bears, sprang Aaron Rodgers fram till en del av motståndarfansen och utbrast de nu bevingade och mycket sevärda orden som kan ses i klippet nedan.

Klippet: Aaron Rodgers i en stilstudie -Hur du retar upp motståndarfansen.

Rodgers förklarar sig utan att pudla

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Både under och efter matchen öste kritiken in över Aaron Rodgers men kritik riktades även mot NFL som är den amerikanska fotbollsligans huvudorganisation. En twittrare frågar NFL om Aaron Rodgers inte borde stängas av minst tre matcher för sitt osportsliga tilltag. Andra anklagade honom för att helt sakna klass och att det är motbjudande att höra en spelare skrika att han äger motståndarfansen.

Hård kritik mot Aaron Rodgers för att han enligt Twittraren hånat små barn i publiken.

Aaron kommenterade sitt utspel efteråt med att man som spelare måste få visa känslor under en match. Han utvecklade sin kritik över att idrottare ofta får utstå allsköns påhopp för minsta lilla sak. Främst under match men också efteråt, online. Aaron Rodgers fortsatte sin utläggning med att vem som helst kan betala för en matchbiljett och sedan stå och skrika vad de vill till dem som spelar, vilket de ska få lov att göra. Men den enda gången Aaron själv sa något tillbaka till dem, då blev han plötsligt inte bara respektlös mot en hel stad (reds. anm. läs Chicago) men också mot hela organisationen (reds. anm. läs NFL). Han avslutade med att ställa frågan om vi har blivit så mjuka och lättkränkta att man inte ska få lov att både få ge och ta inom sporten?

“There is this culture that exists – that gets off, I think, on shrinking people, keeping them small, keeping them in a box, quieting them through cancelization or demeaning comments.”

-Aaron Rodgers kommenterar händelsen online i Pat MacAfee show
Aaron Rodgers #12 med lagkompisen Donald Driver. Bild: Elvis Kennedy, CC BY-NC-ND 2.0

Avslutande ord från Redaktionen

Håller du med om att Aaron Rodgers har en viss poäng trots allt? Hör det inte till nästan all form av sport med publik att lagen kivas och retas med varandra såväl som deras respektive fans? Inom den “riktiga fotbollen”, som spelas i resten av världen finns det en uppsjö av exempel att ta av. Hur många gånger har vår egen fixstjärna Zlatan eller andra spelare på hans nivå, inte bara gjort mål utan också sprungit framför hemmalagets klack och gestikulerat eller segervrålat? Både genom gester, kroppsspråk, spontana glädjevrål och utrop har rivalitet och spänning hållits vid liv i fler sporter genom tiderna. Och är det inte det vi som publik också betalar för? Att få känna känslor och få skrika ut dem? Inte minst har publikfria matcher under Coronapandemin visat oss hur tråkigt det är att kolla på matcher utan den höga stämning som närvarande och aktiv publik ger. Och visst kan de allra flesta smälta en förlust rätt snabbt?

Borta i USA är sporten mer politiserad än i Sverige och det ställer såklart till det för spelare som tar ställning för eller emot något på plan eller som i Aaron Rodgers fall skriker ut något i ren glädjeyra. De åskådare som skriker efter straff och bannlysning tänker nog inte på konsekvenserna som följer i kölvattnet av cancel kulturens framfart. Den påverkar som bekant överallt där den tillåts ta plats. Cancel culture inom sportens värld leder till en onödig ängslighet bland utövare och krymper sportens positiva och vidsträckta omfång rejält. Från oss på Redaktionen får Aaron Rodgers tre applåder som betyg. Go Rodgers!

Redaktionens betyg:

Applåder

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz