Det var i början på året som fotbollsklubben GAIS nyförvärv Abbas Mohamad tvingades bort efter att han varnats av klubben för sitt postande på sociala medier. Abbas hade vid två tillfällen delat innehåll från den nu brottsanklagade, häktade och skandalomsusade Andrew Tate. Detta accepterade inte en del av fansen som klagade till klubbledningen och det hela slutade med att Abbas Mohamad fick sparken då han påståtts brutit mot klubbens värdegrund.

De senaste veckorna har Abbas Mohamad delat ett par videos på sin nystartade Youtube-kanal. Senast igår kom han ut med sin andra video där han svarar på frågor från följarna. I den första videon som kom ut för en vecka sedan kommenterade han GAIS-affären och säger sig inte ångra något trots att han idag står utan klubb, jobb och försörjning.

Bild: Faksimil/InstagramStories/AbbasYassin

“Oskyldig tills dess att motsatsen är bevisad”

I sitt första uppmärksammade inlägg på Instagram hade Abbas delat en bild på Tate-bröderna och lagt på en egen textremsa ovanpå där han skrev: “innocent until proven guilty“. Ledningen på GAIS fick flera meddelanden från upprörda fans, vilket tvingade in Abbas i samtal med klubbledningen där han tvingades förklara vad han tycker om med Andrew Tate. Där förklarade han för klubben vad han stod för avseende sitt inlägg och vilka åsikter han faktiskt höll med Andrew Tate om. Abbas Mohamad är av åsikten att Andrew Tate är oskyldig tills dess att motsatsen har bevisats och att han inte håller med Tate om allting hans sagt och gjort, speciellt inte när det kommer till uttalanden om kvinnor.

Abbas Mohamad förklarade alltså sin ställning för klubben att han bland annat höll med Andrew Tate i hans uttalanden om manlig mental- och fysisk träning, men att han absolut inte delade Andrew Tates kvinnofientliga åsikter. Allt medan fansen fortsatte att dreva mot honom, så postade Abbas en ny video om Andrew Tate vilket retade upp fansen än mer. Detta var droppen som fick bägaren att rinna över för GAIS och därmed fick Abbas omedelbart gå från klubben.

“Varför ska jag tystna för att andra människor har åsikter?”

I sin första video säger Abbas att han står upp för sin åsikt och att man inte ska vara rädd för att tycka något bara för att andra inte tycker som du själv gör. Hans budskap är tydligt där han menar att man ska stå upp för vad man tror på och inte heller tro på allt som står i tidningarna. Här avser han alla skriverier om Andrew Tate.

Han bemöter också frågan om det var värt att bli av med jobbet för att han inte backade när GAIS sa till honom att göra det. Här svarar Abbas tveklöst ja och att det var värt det, trots att han övertygelser ledde fram till den yttersta konsekvensen: att han idag står utan kontrakt med en fotbollsklubb. Han summerar sitt ställningstagande i den fem minuter långa videon med ett kort och kärnfullt budskap:

“Våga säg din åsikt offentligt. Låt inte andra människor tysta dig bara för de har en annan åsikt. Och är du verkligen sann mot dig själv så ändra inte din åsikt bara för att passa in hos andra människor. Var tacksam, stå upp för din egen åsikt och kom ihåg att du inte behöver hålla med om varje agenda som just nu förs i media.”

-Abbas Mohamad

Redaktionens analys

Det är uppfriskande att se en såpass ung person som Abbas Mohamad, våga stå upp för sin sak trots att drevet fick honom sparkad från det jobb han älskar mest av allt. Blott 24 år gammal står han nu inför en oviss framtid som fotbollsproffs på den svenska arenan. Vilken klubb ska våga anställa honom efter den här affären undrar vi stillsamt? Abbas själv hoppas på att Tate-bröderna så småningom skall frikännas från brottsanklagelserna och därefter kommer vinden vända till hans favör, så han slutligen kan få börja spela fotboll igen. Kanske blir det så, det får framtiden utvisa.

Oavsett vad du själv, Abbas Mohamad, GAIS-fansen eller media tycker och tänker om Andrew Tate och hans brorsa, så är det modet och övertygelsen från en ung person i den här berättelsen som tilltalar oss på Redaktionen. För visst har Abbas Mohamad flera poänger och detta borde inte vara så kontroversiellt att ta till sig, oaktat sakfrågan om Andrew Tate. Men vi ska också säga att Redaktionen fått reaktioner både på Instagram, Twitter men också på redaktionsmailen efter det att vi skrev vår första artikel om händelsen. Många upprörda GAIS-supporters förstod inte vår vinkel om yttrandefrihet och trodde att vi tog ställning för Andrew Tate. 

https://www.youtube.com/watch?v=AYDd83H93dU
Videon: Abbas Mohamad förklarar med egna ord vad som hänt mellan honom och GIAS och vad han själv egentligen tycker.

Men det är inte vad vi gör, vilket du som återkommande läsare redan har förstått. Vi tar ställning för yttrandefrihetens väl och ve samtidigt som vi tar avstånd och försöker nyansera fenomenet med cancel kulturen. Vi fortsätter skrivandet och kampen med att synliggöra den svenska cancel kulturen som ställer till oreda och får folk sparkade från sina jobb. Detta öde förtjänar väldigt få människor trots allt. 

Avslutningsvis ger vi tre starka applåder till Abbas “Yassin” Mohamad som vågar stå upp för sin åsikt trots att det kostade honom jobbet. En för att våga sticka ut, en för att våga riskera sitt jobb för friheten att få tycka vad man vill och den sista applåden får han för att han så lungt och nyanserat förklarar sina ståndpunkter i frågan. Lycka till med fotbollen i framtiden hälsar vi på Redaktionen. 

Leave a Reply