Du läser nu
Är svenskarna numera i riskzon för att bli “cancelled”?
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Är svenskarna numera i riskzon för att bli “cancelled”?

Avatar

Det är med stor sorg i hjärtat vi tog emot nyheten om den tragiska händelsen som nyligen inträffade i Bryssel och där två svenskar förlorade sina liv, varpå en också skadades svårt. Terrorattacken i Bryssel var mycket speciell där attentatsmannen tydligt hade motivet att offren skulle vara svenskar. Detta är en riktigt mörk historia i vår tid och är något som inte bara påverkar de direkt drabbade familjerna, utan även hela den svenska befolkningen och i förlängningen staten Sverige. Det svenska folkets anseende utomlands är numera kraftigt ifrågasatt på sina håll och vad det verkar så har inte det dåliga ryktet direkt avklingat på senare tid.

Den misstänkte gärningsmannen, som senare sköts ihjäl av polisen, hade även tidigare kopplingar till Sverige. Motivet till hans hat gentemot svenska medborgare är fortfarande oklart, men det har såklart skapat oro och osäkerhet kring hur och varför någon människa kan utveckla ett så pass negativt känslomässigt förhållande till ett helt land och dess befolkning.

Svenska fans. Bild: Frankie Fouganthin, CCBYSA4.0

Moder Svea och det skamfilade ryktet

Det är viktigt att betona att fortsatta generaliseringar inte kommer leda fram till något gott. Att säkerställa att vanliga medborgare inte blir måltavlor för hatbrott är en av de mest grundläggande uppgifterna för varje stat att upprätthålla. Att någon skulle attackera eller döda en person baserat på deras nationalitet är en förfärlig handling som måste fördömas på det absolut hårdaste sättet.

De senaste uppmärksammade händelserna i Sverige har också inkluderat en mängd koranbränningar, vilket har gett upphov till komplicerade juridiska frågor och en rad hetlevrade demokratiska diskussioner rörande yttrandefrihet och vad som skall anses vara ett brottsligt beteende. Det är viktigt att komma ihåg att yttrandefriheten är en av de grundläggande hörnstenarna i alla demokratiska samhällen, men den rätten bör samtidigt inte missbrukas på så vis att man skadar andra människor eller främjar hat och våld.

Svenska fotbollsfans. Bild: Frankie Fouganthin, CC BY SA 4.0

Det är uppenbart att de uppmärksammade och kritiserade händelser har skadat Sveriges anseende ute i världen. Sverige har länge varit känt för att vara ett välfungerande-, tolerant- och öppet samhälle och här är det viktigt att vi som medborgare i det samhället fortsätter att försvara våra demokratiska värderingar. Hat och våld är inte en del av det svenska samhället och det är något som alla vi som bor och lever i Sverige måste arbeta för att mota bort.

Det är också värt att påminna om att världen är mångfacetterad och att generaliseringar som sagt kan vara farliga. Det finns över 1,2 miljarder muslimer i världen och dessa befinner sig i en majoritet av världens länder. Att dra slutsatser om en hela religioner eller folkgrupper baserat på handlingar från en enskild fanatisk individ är varken rättvist eller korrekt.

I dessa tider av utvecklad global kommunikation, kan rykten och desinformation snabbt spridas och skada eller påverka människors uppfattningar om ett land eller om en hel grupp med människor.

Svenska hockeyfans. Bild: Ariane Colenbrander, CC BY-NC-ND 2.0

Är svensken numera “cancellerad”?

Svenskarna, precis som alla andra medborgare i världen, ska inte heller behöva utstå att bli “cancellerade” på grund av handlingar utförda av enstaka individer på svensk mark. Detta har såklart lett oss fram till att många människor är oroliga just nu och vågar inte visa öppet att de är svenskar när de reser utomlands. Inte minst fick Redaktions chefredaktör känna på det, när denne nyligen besökte Egypten. Det fanns tillfällen då man hellre förklarade att man var från Norge, än Sverige. Så ska det inte behöva vara.

Har svenskarna numera helt enkelt fått statusen ändrad till “cancelled” efter alla de globalt uppmärksammade händelserna? Hur tar man sig som land ur en sådan situation? Vem i Sverige är expert på cancelkulturen och kan hjälpa vårt land ur den knipa det nu befinner sig i?


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz