Kriget fortsätter i vårt europeiska grannland Ukraina. Samtidigt har EU, USA och flera andra länder som till exempel Storbritannien beslutat sig för att införa långtgående ekonomiska sanktioner för att förmå Rysslands Vladimir Putin att upphöra med sin invasion. Tidigt beslutade man sig från västländerna att slå mot de ultrarika ryska männen i Putins inre cirkel, de så kallade oligarkerna. Dessa har en tät anknytning till Putin och spelar en viktig roll för Rysslands inflytande internationellt och på hemmaplan. En av dessa är Chelseas ägare Roman Abramovitj.

Skojfrisk meme signerad Redaktionen, med udden riktad mot Putin och hans val av ord angående det krig han startat. Urspungsbild: BackBoris2012 Campaign Team, CC BY-ND 2.0/Redaktionen

Som Putin själv uttryckte det, invasionen är ingen invasion utan blott en militär specialoperation. Man kan se det som att västländerna inte genomför sanktioner, utan blott infört flertalet ekonomiska specialoperationer för att använda Putin-terminologi. Dessa har nu fått rejäl effekt på den välkända oligarken Roman Abramovitj. Han opererar på brittisk mark och äger det anrika engelska fotbollslaget Chelsea FC.

Får inte längre sälja entrébiljetter

De ekonomiska sanktionerna har nu fått god effekt avseende Chelseas ägare Abramovitj. I samband med kriget i Ukraina så blev Abramovitj aktuell då han försökt sälja storklubben Chelsea under en tid. Prislappen? Cirka 34 miljarder kronor. Men tidigare idag gick den brittiska regeringen ut med ett uttalande som definitivt sätter käppar i det ekonomiska hjulet för oligarken. Han förvägras genomföra försäljningen av klubben och dessutom tvingas Chelsea upphöra med biljettförsäljning såväl som annan tillhörande försäljning av matchtröjor och halsdukar. Det medför att endast supporters med säsongskort få gå på match.

Den ryska oligarken Roman Abramovitjs lyxjakt fångad på bild i Helsingfors år 2008. Bild: Robert Andersson, CC BY-NC-ND 2.0

“Det får inte finnas några trygga platser för de personer som har stått bakom Putin´s ondskefulla angrepp på Ukraina.”

-fritt översatt från premiärministern Boris Johnson om Roman Abramovitj

Brittiska regeringen går hårt och snabbt ut och pekar ut totalt sju stycken ultramiljardärer som man menar är i Putins nära kretsar. Man fryser samtliga tillgångar, förbjuder alla former av transaktioner med brittiska medborgare eller företag och utförde ett komplett reseförbud för Roman Abramovitj och några till. Det återstår att se vilka nästa steg i sanktionerna blir och hur dessa kan komma att påverka tredje man.

Tweeten: användaren menar att sanktionerna är rätt och bör utökas.

Redaktionens funderingar

Att ekonomiska sanktioner mot den ryska staten är på sin plats för att försöka få ett stopp på anfallskriget i Ukraina råder det inga tvivel om. Frågan som bör ställas under lupp är hur pass omfattande dessa behöver vara, när vi ser att sanktionerna drabbar tredje man? Företrädare för Chelsea FC supporterorganisation gick under dagen ut och basunerade att man inte är helt med på noterna avseende beslutet och kräver medbestämmande.

Tweeten: uttalande från klubbens supporterorganisation om hur sanktionerna drabbar fotbollsälskarna.

Och det är väl inte helt orimligt att dra paralleller till andra sanktioner som väst infört mot Ryssland nu, där tredje part drabbas på individnivå. Här tänker vi osökt på den superheta frågan om drivmedel- och energipriserna här på hemmaplan. Att sanktioner skall genomföras är återigen otvistigt, men i vilken omfattning skall vanliga fotbollsälskare i Chelsea eller Svensson som ska köra bilen till jobbet behöva acceptera konsekvenser som riktas mot en diktatorisk statsledning? Ja, debatten lär fortgå och med all rätta.

via GIPHY

I fallet Roman Abramovitj så lär oligarken inte cancelleras på ett ekonomiskt plan då han enligt uppgift är god för cirka 115 miljarder kronor. Även om fotbollsklubben Chelsea skulle stå för ett betydligt värde av hans samlade tillgångar och det tillfälliga beslagtagandet lär svida rejält prestigemässigt, så klarar han sig mest troligt som om inget ännu hänt. Redaktionen bedömer det däremot som att de brittiska broarna är uppbrända i allmänna kretsar såväl som finansiella för Abramovitj en lång tid framöver. Framtiden för mannen som kallas för “Vladimir Putins plånbok” ser just nu oviss ut.