Du läser nu
INTERVJU: Den frispråkiga Borgmästaren som fick polisministern efter sig
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

INTERVJU: Den frispråkiga Borgmästaren som fick polisministern efter sig

Avatar

Vad får man egentligen uttala sig om som politiker? Och på vilket sätt? I Sverige har gränserna sakta men säkert suddats ut sedan sociala medier gjort sitt intåg bland våra politiker. Dagens politiker behöver synas mer än någonsin. Och det gör dem. Främst via Twitter och Facebook. En del har personliga bloggar som politiskt intresserade väljare kan följa. Och tar vi och blickar utanför den lilla svenska politikerbubblan så ser vi att politiker över hela världen använder sig av samma strategi. Syns man inte så finns man inte och hörs man inte så blir man inte omvald. Redaktionen bestämde sig för att fatta tag om en spade och grävde sig ned “down under” för ett snack med en omtalad politiker. Han har sin bas i Sydneyförorten Merrylands, Australien och heter Steve Christou.

Den blå markören visar basen för Borgmästarkontoret. Beläget cirka 25 km utanför Australiens näst största stad Sydney i delstaten New South Wales.

Att stå upp för sina väljare kan kosta på rejält

Steve Christou är borgmästare (motsvarigheten till våra svenska kommunalråd) för distriktet Cumberland i Australien. Valdistriktet ligger i den stora delstaten New South Wales där Sydney är största stad. Steve använder sin Twitterplattform för att bedriva politik som vilken annan politiker som helst. En specifik tweet från Steve skapade rejäl uppståndelse och drevet startade direkt. Den nationella regeringens senaste restriktiva åtgärder för att bekämpa Coronaviruset har drabbat Steves valkrets enormt hårt och som folkvald lokalpolitiker tog han till orda. Den frispråkiga Borgmästaren fick nu smaka på en uppsjö av kritik.

Steve Christou uttalar sig om delstatsregeringens hårda nedstängningsåtgärder. Han jämförde de med Nazi-Tyskland. Tweeten är nu borttagen. Bild: Twitter/Steve Christou

Cancelleringskraven haglade från både polisministern och försvarsministern

Svaret från ledande representanter från New South Wales delstatsregering lät inte vänta på sig. Bland annat kommenterade polisministern för NSW, David Elliot det så här: 

“Att likna någon Australiensisk regering med hemskheterna från Nazist-Tyskland, visar inte bara på en uppenbar okunnighet om historien utan förolämpar minnet av de som drabbades av fascismen. Borgmästaren borde avgå och be om ursäkt, eftersom han uppenbarligen är olämplig för sitt ämbete.”

Försvarsminister för NSW, Peter Dutton har tidigare kallat borgmästare Steve Christou för “ingens borgmästare” efter att Steve riktat kritik över ett tidigare beslut från minister Duttons departement. Peter Dutton var också starkt kritisk till Steves uttalande på Twitter om Nazi-Tyskland.

Borgmästare Steve Christou i intervju med Channel 10. Bild: Steve Christou/Instagram.

På sin Twitter beskriver sig Steve Christou, fritt översatt:

Borgmästare för Cumberlanddistriktet. Make och pappa. Har en tendens för att för att säga vad jag tänker. En del kallar det för brist, jag kallar det för ärlighet”Steve Christou

Redaktionen fick tag på Steve Christou och ställde lite frågor om vem han är som person och som politiker. Vi var också nyfikna på hur det kommer sig att till och med New South Wales polisminister velat cancellera honom.

INTERVJU: Redaktionen möter Steve Christou

Du är borgmästare i Cumberland city council, en förort till Sydney. Vad var din bakgrund innan du gick in i politiken?

Jag är ett mellanbarn till grek-cypriotiska flyktingar som migrerade till Australien från Cypern 1976. Jag har två bröder och själv är jag född i Erskinville och växte upp i mitt familjehem i Penshurst. Jag gick ut gymnasiet 1995 och började därefter arbeta på Sydney fiskmarknad i flera års tid. Efter Sydney fiskmarknad fick jag jobb på Woolworths, Granville på deras fisk & skaldjursavdelning i cirka fem år. År 2007 så fick jag en heltidsanställning hos en parlamentariker vid delstatsregeringen, Laurie Ferguson från Australiens Arbetarparti. Jag jobbade under Laurie i tio års tid med valkretsarbete och mediahantering.

Vilken politisk plattform gick du till val på när du gick in i politiken?

Ekonomiskt ansvarstagande och att försvara kommunalt ägda verksamheter från privatiseringar.

På din Twittersida så läser vi att du beskriver dig själv som en person som säger precis vad han tänker. Hur har den egenskapen och inställningen till livet påverkat dig i din roll som politiker?

Feedbacken jag fått från medborgarna är att det är mycket uppfriskande att ha en folkvald som är ärlig, inte politiskt korrekt och dessutom inte försöker spinna saker till sin egen fördel. Det finns vissa politiska opponenter som försöker använda detta emot mig och försöka få tyst på mig. Dessa personer tycker att min uppriktiga och ärliga attityd är skrämmande och konfrontativ och inget de tycker hör hemma i dagens politik.

Steve Christou möter stjärnan och tv-kocken Houda El Chahrouk. Bild: Steve Christou/Instagram.

Nyheten om Australiens tuffa nedstängningsåtgärder och “lockdown”-politik når runt hela världen. Hur påverkar de strikta restriktionerna medborgarna i din valkrets? Och vilka utmaningar för detta med sig för dig som borgmästare?

Cumberland City Council representerar några av de mest utsatta och sårbara medborgarna i hela delstaten New South Wales. Majoriteten är arbetarklassmänniskor. Dessa är arbetare, entreprenörer, butiksbiträden och undersköterskor. Dessa människor har inte möjligheten att kunna jobba hemifrån. Inte heller har de lyxen att kunna ta av extra besparingar på banken. Vi har uthärdat nästan nio månader med restriktioner nu. Människor har inte längre råd att betala bostadsamorteringen, hyran, räkningar och en del kan inte ens ge sina barn ordentligt med mat på bordet.

Du har gjorde ett uttalande om Sydneyregionens långtgående lockdown-åtgärder. Du jämförde dessa med Nazi-Tysklands tvångspolitik och blev direkt hårt kritiserad. Vad var poängen som du försökte få fram?

Jag har ovillkorligen bett om ursäkt för den jämförelsen. Jag skulle ha använt mig av ett annat exempel för att uttrycka min oro över de förlorade fri- och rättigheter som människor blivit utan och med det deras förmåga att kunna försörja sina familjer.

Kunde du har förklarat din poäng på något annat sätt än att ta upp nazisternas Tyskland?

Efter att ha reflekterat över detta så, ja. Jag skulle istället ha förklarat att vi har liknande restriktioner som en förtryckande diktator i tredjevärlden.

Du har fått kritik från flera håll. Ibland kritiken har krav på din avgång ställts och påståenden gjorts om att du inte är lämplig för ditt ämbete. Hur ställer du dig till dessa cancelleringskrav?

Majoriteten av den mediabevakning jag har tagit del av har varit positiv i omskrivningen av mitt budskap och min oro. Kritiken jag fått har kommit i huvudsak från fyra olika personer. Den ena är Polisminister David Elliot och den andra är den federala försvarsministern för NSW. De två sista är radiopratare.

Det är väldigt lätt för dessa fyra individer som alla tjänar generösa löner och själva inte har blivit påverkade finansiellt av restriktionerna i fråga, att kritisera mig när jag försvarar medborgarna i min valkrets vilka jag representerar. Dessa har inte råd att försörja sig själva eller sina familjer tack vare de införda restriktionerna. Enligt mig är kritiken jag fått från främst de båda ministrarna både oppurtunistisk och hycklande.

Delstatens polisminister David Elliot. Bild: Raj Natarajan CCBY3.0

Tycker du att folkvalda politiker skall akta sig för att kritisera vissa känsliga ämnen?

Ja, absolut.

Redaktionen kan se att reaktionerna på Twitter stundtals varit vilda. Men vilka reaktioner har du fått från dina väljare och lokalsamhället?

Responsen från de medborgare jag representerar har varit att de relaterar och håller med om att vissa friheter gått förlorade, samtidigt tycker de att jag kunde ha använt mig av andra exempel.

Hur ser du på fenomenet med cancel culture och det faktum att det så snabbt bildas svartvita-åsikter om en person som du själv som uttalat sig i en fråga?

Jag är helt emot cancel culture. Människor borde få uttrycka sig utan att behöva utstå ett enormt drev och alla dess följdkonsekvenser. Ofta brukar den mer progressiva delen av vänstern och deras politiker dreva på i kölvattnet av cancel culture för att nå egna politiska mål. Människor måste stå upp emot deplattformeringskulturen, annars kommer vi se våra värderingar och övertygelser urholkas.

Vi undrar vad ditt bästa tips är till någon som finner sig ståendes mitt i en kritikstorm?

Var dig själv och var ärlig. Om du vet med dig att du gått över en gräns och gjort fel, be då ovillkorligen om ursäkt. Om du inte gjort fel, stå på dig. Låt dig inte bli mobbad av andra. Om du ger efter för mobbningsdrevet, så när du ett beteende som kommer att fortsätta och det kommer också att fortsätta hända andra som den progressiva vänstern vill cancellera.

Defence Australia, NSW Police Force and Cumberland Police Area Command assisted Mayor Steve Christou, Cumberland City Council, Councillor Ned Attie and council staff load the packs for distribution across our city. Bild: Steve Christou/Instagram

Tack för att du tagit dig tiden att prata med oss. Är det något du avslutningsvis vill skicka med våra läsare?

I en tid då den politiska korrektheten blivit tokig och den progressiva vänstern försöker diktera alla aspekter av våra liv, är det viktigt att vi står upp och försvarar våra värderingar och friheter. Detta är vi skyldiga oss själva, våra barn och våra framtida ledare.

Redaktionens avslutande ord

Detta är vår första intervju. Det finns många fler där ute i offentligheten som fått se baksidan av fenomenet cancel culture, dessa kommer vi att möta i framtida intervjuer hoppas vi. Vi ger inte endast cancellerade personer en plattform att få berätta om sina upplevelser utan vi kommer också fortsätta våra intervjuer med fler intressanta aktörer som kan ha åsikter och tankar om cancel culture, men också kanske tycka att cancel culture bidrar till något bra. Vi försöker visa fler sidor av samma mynt, för att försöka koppla greppet om ett av vår tids mest intressanta fenomen – cancel culture. Vi önskar Steve Christou lycka till och följer naturligtvis hans fortsatta jobb för sina väljare och boende i Cumberland. Catch you later Steve!


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz