Eric Clapton är en världskänd artist som föddes sent i mars år 1945. Nu står han inför en cancelleringspatrull från tidningen Rolling Stones som har honom på kornet för en del uppseendeväckande händelser den senaste tiden. Först en kort historisk tillbakablick!

Vägen mot framgång var krattad

Han växte upp utan sin mamma och pappa och levde istället med sina morföräldrar. Musiken och framförallt bluesen var en form av känslomässigt uttryck för honom vilket man kan läsa mer om i hans självbiografiska och utlämnande bok med samma namn som honom själv. Ganska så snart fick han sin första gitarr och började härma olika framgångsrika bluesartisters tonserier, tills dess att han lärt sig dem utantill. Efter detta kunde han komma med sitt eget uttryck och hans karriär som artist satte fart.

Eric Clapton with Yvonne Elliman, Swing Auditorium, San Bernardino, CA. There’s One In Every Crowd Tour. Aug. 15, 1975 Bild: ultomatt, CC BY 2.0

Eric har sedan dess hållit sig aktuell och hans idolstatus har följt med honom längs med vägen. Han har blivit överöst med priser och utmärkelser och många ser honom som en av de bästa gitarristerna någonsin.

“Att dessutom ha spelat in motsvarande fem miljarder svenska kronor under sina år på scenen, får Redaktionen att tro att Eric Claptons f*** off-kapital ger honom möjligheter och mod att ge sig in i nästan vilken debatt som helst utan att han behöver vara rädd för att riskera sin försörjning.”

Hall of fame, drogmissbruk & 70-tals rasism

År 1970 släppte han sitt mest hyllade album med bandet “Derek and the Dominos”. Många människor och tyckare har sett det som hans bästa prestation. Strax därpå gjorde han en en legendarisk inspelning tillsammans med Bob Marley då Eric Clapton lyckats övertala Marley att spela in låten “I shot the Sheriff” i studio. Eric Claptons karriär fortsatte med stora framgångar under hela 70-talet och 80-talet. Eric Clapton är också en “Hall of fame-artist“.

Under en konsert i engelska Birmingham 1976, syntes en kraftigt påverkad Eric Clapton på scen. Under framträdandet gav han sitt stöd för en mycket kontroversiell högerextrem brittisk politiker som var kraftigt invandringskritisk. Han fortsatte med sin explicita rasistiska utläggning framför publiken som var där för att lyssna på hans musik. Eric Claptons rasistiska kommentarer blev så omskrivna att de startade rörelsen “Rock Against Racism”. Rörelsen konfronterade Eric och sa att hälften av hans lyssnare uppbar annan hudfärg än honom själv och uppmanade honom att skärpa till sig rejält.

Eric Clapton i högform under en konsert på sent 80-tal. Bild: Stephen Luff, CC BY 2.0

Några månader senare bad Eric Clapton om ursäkt och förklarade sina rasistiska uttalanden med att han var en alkohol- och drogmissbrukare som inte visste vad han pratade om egentligen. I nutid, år 2018 har Eric pudlat rejält och har sagt att hans uttalande var fruktansvärda och pekade på att hälften av hans fans är mörkhyade och att han dejtat en mörkhyad flickvän.

Den fullvaccinerade vaccinskeptikern Clapton tar del i debatten

Februari år 2020 fick Eric Clapton sina två doser med AstraZeneca-vaccin. Eric Clapton berättar i ett brev strax därpå om att han upplevde bieffekter av sitt vaccin. Fritt översatt från brevet skriver Eric så här: “Jag tog den första sprutan av AZ och fick direkt svåra reaktioner som höll i sig i tio dagar. Jag tillfrisknade och fick då veta att jag hade 12 veckor till nästa spruta. Cirka sex veckor senare blev jag erbjuden den andra AZ-sprutan och jag var då mer medveten om eventuella biverkningar. Reaktionerna jag då fick var förödande.

Eric Clapton spelar på festivalen Crossroads år 2010. Bild: Aaron Warren, CC BY-ND 2.0

Eric Clapton fortsätter att beskriva de biverkningar han fick och berättar vidare i brevet att han var livrädd för att aldrig kunna spela gitarr igen. Han berättar också att han lider av underliggande sjukdomar som från början gjorde att han skulle undantagits från vaccinet. Det är värt att ta i beaktning när man läser hans utsago.

Eric Claptons erfarenheter gjorde att han då började ta del i coronadebatten inom USA. Hans budskap var att sluta hetsa om vacciner och börja diskutera kring det hela på ett sansat sätt. Hemma på kammaren började han nu skriva på två nya låtar relaterat till corona-pandemin. Den första gjorde han tillsammans artisten Van Morrison. Låten hette “Stand and deliver” och kom till för att stötta musiker som drabbats av coronavirusets ekonomiska effekter. I samband med det gjorde han ställningstagande om att han tog emot alla på sina konserter, vaccinerade som ovaccinerade. Detta gjorde en hel del personer, företag och organisationer riktigt upprörda.

Filmen: Eric Claptons starkt kritiska musikvideo.

Den 27 augusti 2021 släppte han en riktigt kontroversiell låt på Youtube. Titeln lyder “This has gotta stop“. Budskapet riktar sig till de som artisten menar förtrycker relaterat till åtgärder kring coronapandemin. Han specificerade inte vilka han menade och låten mottogs med ett blandat resultat. På plattformen Twitter var kritiken stundtals förödande samtidigt som han fick mycket ros på sin Youtubekanal.

Rolling Stones sågar Clapton vid fotknölarna

Den 11 oktober publicerades en rejäl bomb i tidningen Rolling Stones. Ett specialreportage över Eric Clapton och hans enligt tidningen själva, förbluffande vaccinskepticism. Dessutom går i artikeln igenom hans historia av rasistiska åsikter. Har du en prenumeration på tidningen ifråga kan du läsa reportaget här. Kritiken summeras med rubriken på artikeln och talar för sig själv, fritt översatt: “Eric Clapton snackar inte bara i nattmössan om vacciner, han finansierar dessutom andra att göra detsamma.”

Reaktionerna på Twitter lät inte heller vänta på sig.

Klippet: Ett knippe välriktad kritik mot Clapton av den kända liberala debattören Joy-Ann Reid.

Redaktionen analyserar

Coronadebatten i USA är het och förs med högt tonläge. Det vi finner intressant ur ett cancel culture eller deplattformeringsperspektiv är hur artikeln från Rolling Stones bygger upp sin kritik. Viktigt att säga är att Rolling Stones-skribenten har en hel del viktiga poänger i sin artikel. Men att tidningen går så hårt åt Clapton att man till och med gör en stor sak av snart 50 år gamla uttalanden är intressant. Väldigt få klarar idag av att föra en snygg och sansad debatt. Skribenten på Rolling Stones är inget undantag.

Eric Clapton at Madison Square Garden, May 1, 2015. Bild: Steve Proctor, CC BY-SA 4.0

Det är naturligtvis helt förkastliga uttalanden men frågan kvarstår om vi tror att människor kan förändras över en så lång tidsperiod. Och dessutom undrar vi vilken tyngd historiska saker bär med sig in i en dagsaktuell debatt? Vi saknar helt enkelt rakryggade och sakliga debatter där man slutar smeta ned varandra. Det vore uppfriskande.

Eric Clapton som är god för cirka 500 miljoner dollar förefallet inte ha påverkats nämnvärt av skriverierna om honom. Det vittnar ju inte minst hans fortsatta uttalanden och låtskrivande om. Att dessutom ha spelat in motsvarande fem miljarder svenska kronor under sina år på scenen, får Redaktionen att tro att Eric Claptons f*** off-kapital ger honom möjligheter och mod att ge sig in i nästan vilken debatt som helst, utan att han behöver vara rädd för att riskera sin försörjning. Även på hemmaplan har vi människor med det där kapitalet som både provocerar och är obekväma på sitt sätt. Vi kommer fortsätta fördjupa oss i psykologin bakom detta i kommande artiklar och intervjuer. Tills dess fortsätter vi bevaka debatten om och med Eric Clapton. Frågan är om Erics hjältegloria hamnar på sned eller ej i och med hans orädda sätt.