Bild: Scrn/TikTok/DMarloww

Den unga amerikanskan Hailey Welch och hennes väninna var vad vi förmodar ute för en blöt och livlig kväll på stan men blev snart stannade för en klassisk “mannen-på-gatan-intervju”, utförd av TikTok-influensern DMarloww. Frågan han ställde Welch var av sexuellt explicit art och hennes numera legendariska svar skulle komma att förändra hennes liv för all framtid. Influensern frågade om hon kunde svara på vilket “drag i sängkammaren” som hon trodde skulle få en man att bli upphetsad på ett ögonblick.

Welch sken upp i ett brett leende, harklade sig ljudligt och sa därefter de nu bevingade orden:

“You gotta give ’em that ‘hawk tuah’ and spit on that thing, you get me?”

-Hailey Welch i intervjun med Tiktok-influensern DMarloww

Svaret och leveransen var en blandning av humor, charm, sydstatsdialekt och för den uppmärksamme tittaren även med rätt så övertydliga kroppsrörelser därtill, vilket gav otvetydigt svar på den laddade frågan. Bara några dygn senare skulle Hailey Welch komma att bli en världskänd internetsensation med det slagkraftiga smeknamnet: “Hawk Tuah-girl“.

Påstods snart ha fått sparken från jobbet

I takt med att klippet gick viralt, spreds snart ett rykte om att Welch efter händelsen skulle ha fått sparken från sitt jobb som förskolelärare. Detta efter att hennes arbetsgivare gjorts uppmärksam på videoklippet och reagerat kraftfullt. Som tur var visade det sig att ryktet bara grundats av ett påhittat inlägg från en satirsida på Facebook. Ryktet har sedan dess inte gått att bekräfta på något sätt och måste därför anses vara helt fabricerat.

Tweeten: Flera användare på X spred snabbt ett illasinnat rykte om Welch.

Det elaka drev som en del troll verkat hoppats på uteblev och av vad Redaktionen sett så är reaktionerna i majoritet positiva och uppmuntrande. Welch har fått massor av support och bara för några dagar sedan ingick hon sitt första reklamsamarbete med ett klädföretag baserat i Marshall County, Tennessee. Företaget och dess ägare Jason Poteete såg snabbt en affärsmöjlighet och erbjöd Welch ett samarbete för att trycka kepsar och kläder med texten: “Hawk Tuah ´24“, som dessutom är personligt signerade av Hailey Welch.

Uppståndelsen har dessutom givit henne hundratusenföljare på Instagram och försäljningen av kepsar har hitintills inbringat över motsvarande 650.000 svenska kronor i intäkter. Good on you Hailey!

Redaktionens kommentar

Det gläder såklart Redaktion att Welch slapp den yttersta konsekvensen av cancelkulturens fula baksida och inte fick sparken. Det verkar snarare vara att hon dragit fördel av all uppståndelse och nu börjat kapitalisera genom att sälja tryckta kläder och kepsar. För hur knäppt och nyckfullt samtidens internetkonsumenter än kan reagera på virala klipp, så vore det riktigt löjligt att behöva straffas med sparken av sin förmodat konservativt kristna förskolerektor, för att man svarat spontant och humoristiskt på en fråga i ett videoklipp. Samtidigt hade det inte heller förvånat om utfallet hade blivit till Welch nackdel och hon faktiskt tvingats plikta med sitt jobb. Allt kan hända som sagt hända där borta i USA när det kommer till ämnen som har sexuell karaktär.

Historien har visat oss att i det märkligt kyska och konservativt kristna (ca 63% av befolkningen är kristna) och med svenska mått mätt tillknäppta USA, har det länge varit tabu med t.ex. svärord och “för mycket naken och exponerad hud” i TV-rutan. Dylika händelser har genom historien skapat arga drev. Kanske kommer du ihåg skandalen med popstjärnan Janet Jacksons helt exponerade bröst under ett uppträdande 2004 i Super Bowlfinalen tillsammans med Justin Timberlake? Showen avslutades med att Timberlake ryckte ett löst sittande tyg, vilket skylde Janet Jacksons högra nakna bröst och helt blottade det inför häpna tv-tittare. Kritiken och den efterföljande debatten var inte nådig och en del belackare ville nästa tvinga popstjärnorna i landsflykt som straff för deras fräcka och oanständiga tilltag!

Videon: Superbowluppträdande med Janet Jackson och Justin Timberlake år 2004.

Slutligen konstaterar vi att i fallet med “Hawk Tuah-girl”, så verkar den amerikanska cancelculturen ändå uppvisa vissa gränser för vad som krävs för att ett illasinnat drev ska uppstå. Och kanske har vi de yngre generationerna att tacka för det. Framförallt tackar vi Hailey Welch för ett underhållande och dunderviralt videoklipp. Som belöning fick hon en plötslig och nystartad amerikansk dröm i form av sin lukrativa och växande klädförsäljning. Heja dig Hailey, sälj “merch så det ryker!