Du läser nu
Johnny Depp – Cancelleringen av Walt Disney ledde honom in på ett korståg mot cancel culture
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Johnny Depp – Cancelleringen av Walt Disney ledde honom in på ett korståg mot cancel culture

Avatar

Den amerikanska skådespelaren Johnny Depp är född 1963. Som ung tonåring fick han en en gitarr av sin mamma. Den gitarren skulle lägga grunden för hans karriär och som 15-årig grabb hoppade han snart av skolan för att söka lyckan som rockartist. Efter ha varit delaktig i några mindre namnkunniga band så blev han till slut frontfigur i ett band som var förband åt legenden Iggy Pop. Men som multikonstnär och ung talang så slutade som bekant inte karriären i ett stökigt rockband. Snart upptäcktes hans talang för skådespeleri och han debuterade som skådis år 1984. Filmen, “Terror på Elm street” är en välkänd klassisk skräckfilm och Depps första stora filmroll.

Artisten Iggy Pop live på Medimex. Bild: Pierpaolo Scuro , CC BY-NC-ND 2.0

Det olyckliga äktenskapet 

Efter det att en rad vackra och kända kvinnor passerat revy i Johnny Depps liv så fann han slutligen en kvinna som han fastnade rejält för. Henne ingick han snart ett äktenskap med. Kvinnan ifråga är den kända och duktiga hollywood-skådisen Amber Heard. Amber är aktuell för Aquaman 2, men har synts i en rad kända filmer sedan hennes karriär tog fart runt 2000-talets början.

Äktenskapet med Johnny Depp blev kort, intensivt och stormigt. År 2016 ansökte Amber om skilsmässa från Johnny och anklagade honom för att ha misshandlat henne fysiskt. Hon påstod att Johnny Depp misshandlade henne när han drack eller missbrukade droger. Anklagelsen slog ned som en bomb och skapade oro hos de produktionsbolag som Johnny Depp gjorde filmroller åt. För ingen rök utan eld som ordspråket lyder, eller?

Amber Heard och Jason Momoa skådespelare i Aquamanfilmerna. Här i panelen på mässan Comic Con. Bild: Gage Skidmore, CC BY-SA 2.0

Men turerna mellan Amber & Johnny fortsatte. I skilsmässan fick hon loss sju miljoner dollar av Johnny Depp men donerade det enligt uppgift till välgörenhet. Fint gjort! Samtidigt fortsatte Amber Heard driva narrativet att Johnny Depp var skyldig. Hon skrev bland annat en krönika i tidningen Washington Post där hon drev frågan om sexuellt våld.

Johnny Depp och andra sidan fortsatte kampen för upprättelse och stämde år 2019 Amber Heard på hela 50 miljoner dollar för förtal och för att hans rykte på sina håll är förstört. Han menade att det var han själv som var offer för relationsvåld och kunde bland annat påvisa ett telefonsamtal med Amber där hon enligt uppgift erkänt att hon slagit Johnny Depp. Tvisten pågår fortfarande i amerikansk domstol och ska upp inför domaren nästa år 2022. Amber har också förberett en motstämning. Vi får se vem som får rätt slutligen.

Amber Heard på röda mattan vid premiären av filmen “Public Enemies”.
Bild: Asim Bharwani, CC BY-NC-ND 2.0

Disney cancellerade orginal-piraten från rutan 

Redan år 2018 började Johnny Depp tappa roller och blev såklart kraftigt ifrågasatt. Bland annat drog Walt Disney in rollen som piraten Jack Sparrow i Pirates of the Caribbean-filmserien för Depp. Detta var i samband med anklagelserna och skilsmässan med Amber. En del har menat att Johnny förlorade rollen för att han krävde för mycket betalt av Disney. Sanningen ligger nog närmre faktumet att ett bolag som Disney inte hade råd att fortsätta vara förknippade med en man som stod anklagad för kvinnomisshandel. Det är lite baksidan av cancel culture. Blir du anklagad, så riskerar du ditt levebröd rätt omgående. Oavsett om beskyllningarna mot dig är sanna eller ej. Och långt innan anklagelserna blir prövade i rätten.

Johnny Depp som piraten Jack Sparrow. Avbildad som vaxdocka på Madame Tussaud-museumet i Berlin. Bild: Ana Lora , CC BY-SA 2.0

Depp blir trollad på filmfestivalen San Sebastian

Nyligen deltog skådespelaren på filmfestivalen San Sebastian där han skulle ta emot ett hederspris och höll där en presskonferens. Under presskonferensen skedde något uppseendeväckande. Någon person ute i kulisserna hade mixtrat med utrustningen och tagit kontroll över högtalarsystemet på presskonferensen. Mitt i frågestunden med Johnny Depp så spelades en inspelning med exfrun Amber Heard upp för full volym. Han blev såklart något störd utav detta, men frågestunden fortsatte som tur var.

Filmklippet: Kuppen mot Johnny Depp från presskonferensen.

Ingen går säker för cancel culture

Johnny Depp talade självsäkert och full av insikter på ämnet. Han menade att han är långt ifrån den enda som drabbats av drev och cancel culture och uppmanade bland annat till att så snart man ser orättvisor spelas ut, så ska man stå upp för vad man tror på. Stå upp och sitt inte ned, för du behövs menade Depp vidare.

Depp fortsatte med sin utläggning. Han menar att cancel culture-fenomenet fått ett sådant grepp om verkligheten och har gått så långt att ingen går säker från det. Ingen av oss, oavsett vart vi är i karriären. Johnny Depp menar att det endast krävs en enda mening och inget mer, för att mattan skall dras undan från fötterna. Historiskt kommer vi blicka tillbaka och konstatera att cancel-culture-fenomenet existerade under den tiden det gjorde och att de snabba slutsatserna kring skuldfrågan bestod av förgiftad luft. Vi har fritt översatt och sammanfattat hans uttalande. Han konstaterar krasst också med en känga riktad till Disney, att ingen kan ta ifrån honom piraten Jack Sparrow som han spelade under 14 års tid i filmserien.

Johnny Depp på Pirates of the Caribbean-event. Bild: Andy Templeton ,CC BY 2.0

Redaktionen sammanfattar

Vi får nog tro att Johnny Depp gör avtryck i debatten. Han har över 11 miljoner trogna följeslagare på Instagram och figurerar i tyngd av sin fina filmkarriär överallt där han vill få ut sitt budskap. Och budskapet är tydligt. Vi ser vårt samhälle och sätt att föra oss på förändras med hänsyn till cancelleringskulturens utbredning. Redaktionen är den första att skriva under för rättmätig kritik riktad mot offentliga personer och att dessa personer publikt får stå för sina misstag när de väl görs. Vi älskar ju som bekant offentliga personer som pudlar på ett bra sätt, men inte just för att drevet avkräver dem det. Stå på dig Johnny, vi står med dig mot förhastade karriärsavslut och onlinemobbar. Alla har rätt till en prövning vid anklagelser utan att riskera att bli utan sin försörjning. Vi spår att Johnny Depp får chans att vidare utveckla sin syn på fenomenet cancel culture i framtiden. Två applåder i betyg skickar vi med!

Redaktionens betyg:

Applåder

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz