Den kända rapparen och skådespelaren Nicki Minaj har hamnat i hetluften. Nicki Minaj är en Trinidadfödd superstjärna, uppväxt i New York som inte räds att säga vad hon tycker. Hon beskrivs som den mest inflytelserika kvinnliga rapparen någonsin och har totalt över 180 miljoner följare på sina plattformar. Nyligen skrev hon en tweet på sin Twitterplattform inför 22 miljoner följare, där en anekdotisk berättelse om sin kusins vän på Trinidad, vilken fick enorm uppmärksamhet.

Rapparen i sin tweet. Poängen med berättelsen var förmodligen den sista meningen, men hon blev omskriven för de två första.

Kraftiga reaktioner världen över

Direkt följde en rad kraftiga reaktioner, främst på hemmaplan i USA. TV-ankare, talk-showvärdar, politiker och tyckonomer reagerade såväl som en hel del av stjärnans egna fans. Man tolkade hennes meddelande som ett anti-vaccinuttalande och den debatten är känslig över hela världen, men i USA kan den riskera att du får karriären cancellerad med besked. Kommentarerna från Trinidad lät inte heller vänta på sig. Så här lät en känd programledare i sin kommentar till Nicki Minaj.

Bland annat ger programledaren Timothy Burke kritik för att rapparen exponerade sin kusins kompis impotens eller som Timothy Burke uttrycker det- “his flat tire”. Men hon får också i inslaget en känga för sitt ogenomtänkta budskap inför sitt enorma följe och till slut för att Nicki Minaj ännu inte gjort ett musiksamarbete med någon från Trinidad.

Nicki Minaj. Bild: hnnssy25 CC BY 2.0

Backar inte ned från sitt budskap

Men Nicki Minaj vek sig inte en tum. Hon stod fast att hennes uttalande inte var ett anti-vaccin budskap utan att alla endast ska följa vad de själva tror på och att ingen ska känna sig mobbad till att göra något de inte vill. Hon bemötte också kritiken från olika håll stenhårt och med minst sagt tuffa ordalag. Den brittiska premiärministern uttalade sig också om superstjärnan vilket fick Nicki att svara i ett satiriskt inlägg till premiärministern. Du får båda inläggen nedan.

Premiärminister Boris Johnson i en syrlig och sarkastisk kommentar om att han inte vet vem Nicki Minaj är, men att vaccin är en bra grej. Sevärt.
Rapparen i ett satiriskt genmäle till den brittiska regeringschefen.

Frispråkigheten tog henne rakt in i Twitterfängelset

Till slut fick någon ansvarig på Twitterplattformens censuravdelning nog och tryckte på paus på Nicki Minajs twitterkonto. Som vi varit inne på tidigare om svenska public service, så borde alla åsikter få rymmas där oavsett hur ogenomtänkta, korkade eller arga de kan vara. Vi funderar vidare om detta inte borde gälla överallt? Eller ska vissa plattformar utöva censur i vissa frågor? Vad tänker du själv?

Bild: Eva Rinaldi CC BY-SA 2.0

Fängelsevistelsen blev kort och kontot är nu upplåst igen för Nicki. Men det sätter fingret på cancel culture och yttrandefriheten igen. Hon får tre skämskuddar av oss för sitt ogenomtänkta uttalande om vacciner, som skulle kunna leda till att människor förlorar livhanken. Också för att hon inte tillsynes har bett om ursäkt för detta. Dock är det intressant att se hur hon fortsätter med strategin att bemöta sina kritiker med humor och satir och fortsätter stå upp för sitt egentliga budskap. Därför skickar vi samtidigt med henne en applåd. Vi får se hur karriären utvecklar sig Nicki. I sådana här fall kan det bli en lavin av cancelleringar som följer. Ett företag drar in samarbetet där och en filmproduktion där. Det återstår att se.