Du läser nu
Ebba Busch – Partiledaren som likt musketören d’Artagnan alltid är redo med sin värja
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Ebba Busch – Partiledaren som likt musketören d’Artagnan alltid är redo med sin värja

Avatar

Torsdagen den 9 september stod hugade Hjo-bor i drivor och inväntade Riksdagens mest mångsidiga partiledare – Ebba Busch. Hon var där för att hålla ett tal inför riksdagsvalet 2022 samt prata runt med journalisterna och väljare som tagit sig dit för att lyssna. 

Hon var mycket emotionell under sitt tal och i intervjuer efteråt. Först anklagade hon finansminister Magdalena Anderson (S) för att vara “Socialdemokraternas Kardinal Richeliue” som är en av de tre musketörerna. Kardinal Richeliue var under sin tid i livet (1585-1642) en ondsint, lömsk och hårdför man som ville ge den franska monarkin den ultimata makten. Han också hjälpte den dåvarande svenska kungen Gustav II Adolf på traven med att få Sverige till att bli en stormakt.

Det där med tunga, guldvåg och politik är en mix man måste lära sig behärska. Så här är det beryktade citatet ur partiledartalet från Ebba Busch:

”Viskandes i Stefan Löfvens öra. Hans misslyckanden är hennes misslyckanden”

Ebba Busch (KD) om finansminister Magdalena Andersson (S) och hennes roll i den sittande Socialdemokratiska regeringen.
Kardinal Richeliue. Slående lik vår sittande socialdemokratiska finansminister. Bild: Philippe de Champaigne -public domain.

Ebba och det ödesdigra husköpet

Efter sitt tal blev hon intervjuad i TV4 och gick bland annat in på hennes så kallade “husbråk” med pensionären Esbjörn Bolin. Till saken hör att Ebba förra sommaren köpt ett gammalt trähus i Uppsala med stora renoveringsbehov för fyra miljoner kronor. Kort därefter när slutbetalningen skulle ske på banken så dök säljaren Esbjörn Bolin inte upp. Han hade tydligen ångrat sig trots att Ebba redan gjort en förbetalning och börjat rensa bråte i trädgården. 

När händelsen blev allmänt känd blev det rediga rubriker. Ebba Busch själv kommenterade att media framställde henne som en elak person som ville ta huset ifrån en stackars pensionär. I samband med alla turer gick Ebba ut med ett inlägg på sociala medier där hon ifrågasatte husägaren Esbjörns juridiska ombud. Ombudet ifråga är dömd i två instanser för övergrepp mot barn. Och Ebbas egen dom för grovt förtal gissar vi måste svida rejält och vi undrar hur Kristdemokraternas stabsstrateger tänkt kring hanteringen av fallet. Hur som helst gav Ebba igen, bitter eller ej, med finess och råge under intervjun med TV4 torsdagen den 9 sept.

Syrliga och pricksäkra kommentarer från KD-ledaren, på bästa sändningstid. Dock undrar vi om det var genomtänkt och planerat.

Under sommaren 2021 erkände KD-ledaren åtalet om grovt förtal. Hon skrev på ett strafföreläggande vilket gjorde att processen inte gick vidare till domstol. Hon dömdes även att betala 60 st dagsböter á 1000 kr. De juridiska turerna kring detta är många och kontentan är att i Sverige kan du bli dömd för förtalsbrott, även om du har rätt i sak. Vi ska inte grotta mer i det utan återgår till vår historia. Fallet om vem som huset slutligen skall tillfalla avgörs i rätten senare i höst. Det blir en spännade rättegång att följa!

Jag tänker såhär, det kommer vara politiska belackare som lyfter den här situationen för min del och hans situation med grovt förtal. Låt dem göra det men då önskar jag varje gång nån skriver det i kommentarsfält och lyfter det, att man också då skänker en slant till alla dom organisationer för att förbygga sexuell exploatering av barn och motverka pedofiler i Sverige. 

-Ebba Busch i en syrlig passning under TV4-intervjun.
Ebba Busch. Bild: Per Pettersson CCBY2.0

Drevet mot Ebba var obönhörligt och pågick länge

Det ständiga drevandet i riksmedia och på tyckonomers bloggar tror vi har tagit hårt på Ebba som senare också själv har kommenterat att: ”I Sverige kan även sanning vara förtal”.

Men det stannade som sagt inte med att kritisera Magdalena Andersson och att jämföra henne med en stenhård musketör utan under en intervju i TV 4. Hon passade som sagt också på att slänga ut ännu en numera omtalad känga, mot Esbjörn Bolins ombud.

Pang! Boom! Det var minst sagt vågat av Ebba som visar en tuff och hård sida, där hon inte lägger sig ned i första taget. Kanske även Ebba är en musketör likt D’Artagnan, en hjälte som var uppvuxen i den franska provinsen Gascogne. Han är modig, en utmärkt svärdsmästare och entusiastisk till att bli musketör. Men han var också impulsiv, hetsig och lite oerfaren.

Musketören D’artagnan till häst, med värjan dragen. Bild: solfra38 CC BY-NC-ND 2.0

Redaktionen råder KD-staben att fundera igenom sina strategier mer än en gång till. För drevet från oppositionen lär fortsätta när den serveras godbit efter godbit. Man ska alltid stå för när man gjort fel och erkänna just den bristen. Men desto mer man pratar, desto högre är chansen att försätta sig i nytt klister. Ur klaveret rakt ned i klisterburken.

Redaktionens betyg:

Offerkoftor

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz