Du läser nu
Alexander Paulsson (SSU) – Vem får man egentligen dricka öl och äta köttbullar med?
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Alexander Paulsson (SSU) – Vem får man egentligen dricka öl och äta köttbullar med?

Avatar

SSU Värmlands kandidat till det socialdemokratiska ungdomspartiets förbundsstyrelse Alexander Paulsson, drack här om veckan en öl och snackade politik med Ungsvenskarnas Robin Lennartsson. Lennartsson är EU-politisk talesperson för Sverigedemokraternas motsvarighet till Socialdemokraternas SSU där Paulsson alltså var verksam fram tills nyligen. Robin Lennartsson som Alexander drack en öl och pratade politik tillsammans med, arbetar också för moderpartiet SD i EU-parlamentet.

Alexander Paulsson & SSU-kollegan Anton Levein Bild: Christoffer Sonesson

Som svar på detta fick Alexander Paulsson massor av kritik. Ja, han blev rakt av cancellerad, främst av partikollegan Sofia Nygren (SSU) som idag är ordförande för Värmlandsavdelningen. I en kommentar till SVT säger hon: “Vi står inte bakom detta. Det är inte förankrat hos oss”. Hon fortsätter: Det här handlar inte om huruvida man får ta en öl med meningsmotståndare, det handlar om att Paulsson framställer det som om SSU kan ha samarbete med Ungsvenskarna.

Det som hade hänt ansågs vara så fruktansvärt att SSU Värmland till och med kallade in till ett extra styrelsemöte. Kort därefter meddelade SSU:s styrelse i ett uttalande på Facebook att de inte längre står bakom nomineringen av Alexander Paulsson för en plats i SSU förbundsstyrelse. Cancelleringen blev ett faktum.

Sofia Nygren ordförande SSU Värmland Bild: Faksimil/Facebook/SSU Värmland

“Vi har diskuterat om SSU Värmland styrelse fortfarande har förtroende för Alexander Paulsson och landat i att vi inte längre står bakom nomineringen. Det här handlar inte om huruvida man får ta en öl med meningsmotståndare, det handlar om att Paulsson framställer det som om SSU kan ha samarbete med Ungsvenskarna. Utspelet har inte förankrats alls hos oss och förstår man inte hur detta med rätta väcker reaktioner, om det går att lita på att SSU tar avstånd från SD som parti, är man olämplig som företrädare för SSU.”

publikt uttalande av SSU Värmland, 9 juli, 2021

Vidare skrev ordförande Sofia Nygren som svar för deras agerande till SVT: “Förstår man inte hur detta med rätta väcker reaktioner om det går att lita på att SSU tar avstånd från SD som parti, är man olämplig som företrädare för SSU.

Ungdomsförbunden skall vara den progressiva motor för utveckling och debatt, som partierna på riksdagsnivå inte längre kan vara. De skall kunna prova skriva och lansera galna motioner, komma på nydanande politiska idéer och samarbeten. Men i skenet av att statsminister Stefan Löfvén (S) så sent som för några veckor sedan uttalade sig och var tydligt emot samarbete med SD på alla tänkbara plan, så kan man förstå att ungdomsförbundet också är knutna av detta ställningstagande. 

Stefan Löfvén (S) & Alexander Paulsson Bild: Christoffer Sonesson

Äta köttbullar och dricka kaffe då?

I juli 2019 åt en annan känd politiker, Ebba Busch (KD) köttbullar med Jimmie Åkesson (SD) och fick också utstå massor av kritik. Ebba Busch f.d stabschef Martin Kits i kommentar till Expressen om köttbullelunchen:

Jag tror att för Jimmie Åkesson var nog det… Vi uppfattade de som ganska stort att få sitta ner med en annan partiledare. Trots åtta år i riksdagen så hade inte någon annan partiledare ens tagit en kopp kaffe med Jimmie Åkesson.

-Martin Kits, f.d stabschef Kristdemokraterna

I februari 2021 fick hon en “to-go-fika-check” av SD-partiledaren. En del tyckonomer menade genast att KD normaliserar SD som parti, genom deras återkommande partiöverskridande samtal och “gullande“. Men gynnar denna typ av cancellerande-retorik samtalsklimatet? Vad tänker du själv om twitterposten nedan?

Politiker mot mobbing

Den 6 november 2014 lämnade riksdagsledamöterna Ola Johansson och Helena Lindahl (C) in en motion till riksdagen ”Samlad lagstiftning mot mobbning och trakasserier”. Motiveringen var att mobbning och trakasserier är ett allvarligt samhällsproblem. Man skrev i motionen: ”Det är något som pågår såväl i skolor som på arbetsplatser. Numera sker ofta mobbning och trakasserier med hjälp av internet eller mobiltelefonen, som ett verktyg av de som mobbar”.

Men det är inte heller ovanligt att politiker lägger ut elakheter mot varandra på sociala medier. Varför vill politiker stifta lagar mot mobbing när dem själva håller på med det i stor utsträckning online undrar Redaktionen? Ska inte politiker vara förebilder?

Ska alla Sverigedemokrater och personerna de träffar vara beredda på ett liknande bemötande när de vill dricka en öl med någon eller äta köttbullar? Står den politiska tillhörigheten över allt annat? Finns det inga andra saker man kan ha gemensamt och vilja prata om?

År 2020 hade Socialdemokraterna ca 75 000 medlemmar och Sverigedemokraterna ca 33 000 medlemmar. SD har med åren vuxit och det faktumet ger oss ännu en anledning att vi behöver umgås, samtala och förstå varandra bättre.

Varför gör riksdagen konstant olika utredningar? För att skaffa sig underlag för att förstå bättre och därefter agera.

Vi menar att det är inte Alexander Paulsson som ska få en skämskudde av oss, utan det är Sofia Nygren (SSU) som förtjänar hela 5/5 skämskuddar utdelade av Redaktionen.

Alexander Paulsson & Philip Botström -förbundsordförande för SSU Sverige

I en av de heliga böckerna, nämligen Bibeln så står det i Matteus 7:12 om den så kallade “gyllene regeln”: Därför, allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem. Detta är lagen och profeterna. Oavsett om man är religiös eller ej, så är det en bra tumregel att gå igenom livet med. Dagens klimat förlåter inte längre, det är en av anledningarna till att cancel culture och deplattformeringskulturen lyckats etablera sig. Och Paulssons pudel? Ja, i en kort intervju i SVT nyheter så medgav han självklart vissa omständigheter med Sverigedemokraterna som är djupt problematiska. Men vidhöll också att samarbete med andra partier också kan vara det.

Redaktionens betyg:

Pudel

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz