För en kort tid sen framkom det anklagelser mot den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali. Anklagelserna bestod av olämpligt sexuellt beteende mot en 15-årig flicka, medlem i MUF, det moderata ungdomsförbundet. Anklagelserna var något diffusa. Den unga flickan skulle ha fått hjälp med läxor och diskuterat politik med Hanif Bali. Senare skall detta enligt beskyllningarna ha övergått till någon form av olämplig sexuell kontakt.

Hanif Bali i paneldebatt hos Tankesmedjan Fores. Bild: FORES CC BY2.0

Skvallret och drevet startade direkt

Hanif Bali är en politiker med mycket makt. Han har flera stora plattformar att använda för att opinionsbilda och det gör han med besked. Han är ofta inbjuden till tv-program, poddar och radio. Han driver även en egen podd tillsammans med Per Lindgren som heter God Ton. Hanifs retorik och skarpsinne har gjort honom både till en formidabel motståndare till den politiska oppositionen, men också till en måltavla för motståndarsidans drev, hat och hot. En del menar att man får skylla sig själv när man ger sig in i leken. Och som många politiker på hela den politiska skalan är Hanif Bali en i mängden som fått utstå fysiska konsekvenser av meningsmotståndarnas hatdrev. Han har till och med fått däcken på sin bil punkterade vid ett tillfälle.

Bild: Per Pettersson CC BY2.0

Sedan nyheten om att något inte skulle ha stått rätt till kring Hanif Bali har det bubblat av skadeglädje ute på sociala medier och främst Twitter där tyckonomer och politiker samlas. Många är det som väntat på att Moderatapartiets internutredning om anklagelserna skulle bli klar eller att någon nyhetsredaktion skulle släppa ett smaskigt gräv om riksdagsmannen. Ja, den som väntar får helt enkelt se.

Strategin för att mota cancelculture-drevet blir tydlig

Idag den 15 september gick Hanif alltså ut på sin egen Facebooksida i ett öppet brev. Riksdagsmannen är i övrigt aktiv varje dag på sina plattformar och har sedan cirka en vecka tystnat helt. Det har såklart spätt på förväntningarna hos hans motståndare på att anklagelserna skall vara sanna och leda fram till att han cancelleras för gott. Komiker, tyckonomer, ledarskribenter, politiker har alla haft en åsikt och fällt kommentarer om vad de tror i frågan.

Riksdagens öppnande 14 september 2021. Bild: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

Det öppna brevet

I sitt öppna brev så tillbakavisar Hanif Bali påståendena om opassande beteende mot en yngre partimedlem. Han skriver vidare att han är en kontroversiell person som fått utstå mycket under åren. Förföljelse, skadegörelse och mordhot, men att detta är något av det värsta han fått utstå. Hanif Bali anför vidare att han har gott om bevis som visar att han är oskyldig till det han anklagats för. Slutsatsen är att det är en politisk komplott, där man nyttjar en ung person som en bricka i spelet.

Hanif skriver också att familj och vänner fått utstå en hel del, då journalister oavbrutet har försökt kontakta hans fästmö och dessutom ringt på hemma vid hans villa i Åkersberga.

Den mediala hetsjakten till trots så har partiet hanterat det väl skriver Hanif. Att inte få konkreta bevis presenterade mot sig utan att behöva utstå en medial hetsjakt och visklek menar Bali är hänsynslöst. Hanif Bali avslutar sitt öppna brev med att han uppmanar att anklagelserna får prövas i rätten, så att han får chans att rentvå sig.

Historien skrivs av meningsmotståndarna? Bild: Markus Winkler, Unsplash

Vart tar objektiviteten vägen?

Och på just den sista punkten håller vi på Redaktionen med Hanif Bali. Att snabbt ge sig hän till ett cancelleringsdrev är ju just det vi skall försöka komma bort ifrån. Även om det kliar i twitter-knapparna på en del debattörer. Man vill så gärna ge igen mot en profil som Hanif Bali, men många tappar snabbt bort sig i drevets skoningslösa framfart. Det återstår många turer i denna frågan och vi får nog anledning att återkomma tror vi.

Comments are closed.