Man kan lugnt säga att den norska skidkungen tillika fortkörningsfantasten Petter Northug varit cancellerad den senaste tiden. Han har till och med avtjänat ett fängelsestraff. Nu aktuell med en comeback under Trollhättan Action Week. Där tävlar han i Alliansloppet, vilket är världens största rullskidelopp. Inför loppet konstaterade han kaxigt att “han inte såg vem i Sverige som skulle kunna slå honom”. Ja, Petter Northug är en man som inte räds att säga vad han tycker. Vid flera tillfällen under sin skidkarriär har han hånat sina konkurrenter och inte ens vårt fina svenska skidlandslag har fått gå säkert från hans gliringar. Ute i skidspåret har Petter dominerat vilket inte direkt underlättat för hans motståndare att undkomma hans “trash talk”.

En svensk skidlegend som tidigare varit mycket tydlig med vad han tyckte om Petter Northug som skidåkare är Gunde Svan. I tidigare kommentarer har Gunde Svan sagt att Petter överutnyttjat sin spurtsnabbhet under loppen och menat att norrmannens självsäkra stil kan komma att påverka kommande skidgenerationer negativt. Dock har duon försonats sedan dess och jobbar nu tillsammans framför kamerorna i tv-programmet Sverige mot Norge.

Petter Northug i täten som vanligt. Bild: Håkon Stillingen

Karriärframgångarna skapar snart problem 

En tidig söndagsmorgon den 4 maj 2014, blev till en ödesdag för Petter Northug. Petter var på väg hem från en sen utekväll och satt bakom ratten på sin svarta motorstarka Audi A7. Mitt i centrala Trondheim körde han rakt igenom en rondell i en hastighet av cirka 90km/h. I polisrapporten stod det:

“Bilen träffade ett räcke i rondellen, fortsatte i ett cirka 16 meter långt hopp över mittpunkten i rondellen där bilen i en höjd på cirka 38 centimeter över marken träffade och knäckte en lyktstolpe. Därefter fortsatte bilen i cirka 40 meter innan den stannade i räcket på högra sidan av vägen”   

Petter Northugs kraschade Audi A7 från olyckan.

Inte nog med detta. Han avvek från olyckan och lämnade en medpassagerare kvar vid bilen. Till råga på allt hade Petter häpnadsväckande 1.65 alkoholpromille i blodet. Han dömdes till 50 dagar i fängelse och avtjänade det hemma med fotboja samt fick betala böter på 180.000 kronor enligt tidningen Aftonbladet.

Sponsorer börjar dra åt sig både öronen och pengarna

Men en olycklig händelse kommer sällan ensam. Nu började Petters sponsorer fundera på om det var lämpligt att fortsätta sponsra skidstjärnan då hans gloria hamnat rejält på snedden. Bilföretaget Audi drog mer eller mindre omedelbart efter fyllekörningen in sitt sponsoravtal med norrmannen.

Här måste man ta med i beaktning att Petter Northug och hans magnifika framgångar var något av det största som hänt Norge inom skidsporten. Petter åtnjöt en idolstatus som få andra idrottare och var en mycket stor förebild bland norska barn och ungdomar. Besvikelsen var närmast monumental över skididolens beteende. Från det norska folkets sida ville man inte ge upp helt på Petter som också pudlade stort efter händelsen.

Petter på fotbollseventet Norway Cup 2019. Bild: Espen Gullikstad

Norska folket tar sin hand från skidkungen

Norrbaggarna höll fortfarande Petter Northug högt efter praktskandalen med fyllekörningen. Han var ju trots allt den charmiga, fartfyllda och framgångsrika elitskidåkare som det norska sportsjälvförtroendet så gärna ville ha och kunna skryta med. Men Petter skulle snart sätta sig rejält i klistret igen.

Den 13 augusti, 2020 jobbade han på en sommarskidskola för barn och ungdomar i Trysil. Han åtnjöt vid tidpunkten fortfarande status som idol och var en uppskattad skidinstruktör. På vägen hem från sommarskolan körandes i sin snabba Jaguar F-type SVR blev han stoppad för fortkörning. Norska polisen mätte honom till 168 km/h. Man tog även blodprov och genomförde senare en husrannsakan hemma hos Petter. Där fann man en mindre mängd kokain samt några narkotikaklassade tabletter. Ridå ned för skidkungen. Kunde verkligen hans karriär överleva en gång till?

Norska polisen twittrar om händelsen.

På sin Instagram gick han ut och förklarade, bad om ursäkt och pudlade som aldrig förr. Han skrev i ett nu borttaget uttalande:

“Jag har gjort ett stort misstag. I går kväll blev jag stoppad av polisen i en hastighetskontroll. Jag körde alldeles för fort och fördes sedan till akuten för blodprov. Dessutom hittade polisen en mindre mängd droger i mitt hem. Det handlar om kokain. Jag är förtvivlad och rädd för vad framtiden kommer att föra med sig. Jag är otroligt ledsen för alla som jag nu har svikit.”

-Petter Northug
Petter Northug, at this time in second place in the world cup, but gaining on “Super-Dario” Cologna. Bild: Tor Atle Kleven

Den norska skidkungen var nu avsatt. Tidningarna gav honom inte rubrikerna och omskrivningarna han var van vid och sponsorerna började nu cancellera sponsoravtal till höger och vänster. Petter tappade bland annat direkt förtroendet hos cykelteamet Uno-X och det norska skidförbundet startade genast en utredning för att se över sitt eget avtal med Petter. Inför den andra säsongen av tv-programmet Sverige mot Norge, bestämde sig tv-produktionen för att tona ned Petter Northugs roll och trots allt sända programmet. Men han fick också stöd från några av sina sponsorer, Calle Halfvarsson och det norska volleybollförbundet. För vid tidpunkten var han trots allt inte dömd. Men allt detta skulle snart komma att förändras.

Nationalhjälten döms till fängelse igen

Flera fall av fortkörning som filmades av honom själv och den mängd narkotika man fann i hemmet blev de droppar som fick den norska bägaren att rinna över. Rätten dömde honom till sju månaders ovillkorligt fängelse. Dessutom blev han av med sitt körkort på livstid. Han skulle ha avtjänat straffet på en anstalt med lägre säkerhetsklassning, men klarade sig undan i sista ögonblicket. Under rättegången hävdade han att han led av missbruksproblem och behövde hjälp. Det ledde till att rätten såg till att han tillbringade sitt straff på ett behandlingshem istället för anstalt.

https://giphy.com/gifs/game-of-thrones-m6tmCnGCNvTby
Känd scen från tv-serien Game of Thrones, där drottning Cersei får gå naken skamgång hem genom huvudstaden.

I juli 2021 gick Petter Northug ut i en kortare och mycket personlig intervju om fängelsedomen, missbruksbehandlingen och hur han numera hanterar sitt liv. Den finns att söka upp på hans egen Youtubekanal.

Redaktionen har pratat med en rad norskar såväl som svenskar som verkat i vårt grannland under en längre tid. Bilden är entydig. De skäms över Petter och sörjer hans havererade karriär. Man beskriver det som att man upplevde en kollektiv chock och sorg första gången Petter Northug cancellerade sig själv genom sin första dom. För norrmännen ville inte ge upp hoppet på Petter. En stor del förlät honom efter hans initiala pudlande och han fick komma tillbaka in i stugvärmen. Han behöll en del uppdrag och sponsorer såväl som han fick en del nya. Och trots omständigheterna kring bilkraschen förblev han som sagt en stor idol bland unga sportutövare över hela Norge.

Men två gånger om? Nä, det tolererade man inte på andra sidan gränsen och Redaktionen konstaterar Petter Northug nu har en rejäl stigning framför sig efter sitt senaste straff. Idolglorian menar många att han aldrig får igen. Redaktionen tror dock att på sikt kan han fortsätta utveckla sin karriär i tv-rutan. För charmen och hans tidigare stjärnglans har satt sina tydliga spår. Det vittnar inte minst den vördnad som en del främst svenska journalister fortfarande ger uttryck för i intervjuer med honom. Och hur gick det då för Norges forne skidkung i det svenska Alliansloppet augusti 2021? En mindre smickrande 42:a plats blev det. Vi får nog lov att konstatera att Northugs karriär går i brant uppförsbacke samtidigt som han brutit båda stavarna. Men skam den som ger sig och vinnarskalle besitter den forne skidkungen. Betyget från oss på Redaktionen blir dock inget att visa upp på väggen i Northugs pokalrum. Kör man påverkad och vårdslöst bör man skämmas rejält.