Du läser nu
Daniel Ståhl – Guldglädjevrålet blev till obehag för kränkt Närkebo
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Daniel Ståhl – Guldglädjevrålet blev till obehag för kränkt Närkebo

Avatar

Två meter lång över havet och cirka 150 kilo tung. Det är två imponerade yttermått på vår svenska OS-guldhjälte Daniel Ståhl. Daniel har varit aktiv inom olika sporter sedan barnsben och är elitidrottare sedan tonåren. Han kommer från en familj av elitidrottare där hans finska mamma har vunnit SM-guld i diskus och där både pappa Ståhl och hans syster har kastat slägga på elitnivå. Dessutom har hans båda föräldrar tävlat för anrika Spårvägens IF i Stockholm. Samma klubb som Daniel nu själv representerar under tävlingar.

Daniel Ståhl har en diger och imponerande meritlista. Han har tagit medaljer i stora mästerskap sedan tidigt 2010-tal och hans främsta medaljer är VM-guld i Doha 2019 och nu senast i Tokyo-OS där han tog guld. Han vann helt överlägset diskusfinalen före svensken Simon Pettersson som lade beslag på silvermedaljen. Det var en imponerande föreställning Ståhl bjöd på. Inte nog med att han avslappnat och med ett leende på läpparna kom dansades in på arenan före finalen, utan också för att vi fick njuta av hans absoluta laserfokus och professionella närvaro under tävlingen. Allt sammantaget gjorde de diskusfinalen till ett av de mest sevärda ögonblicken under OS-spelen.

Daniel Ståhl representerar Sverige på Finnkampen på Stockholms Stadion. Bild: Frankie Fouganthin

Alla svenskar gläds inte åt det historiska guldet

Det var knappt Redaktionen trodde sina ögon när mätresultatet från funktionärerna landade i tv-rutan under den spännande finalen. Kommentatorerna skrek sig hesa och vi gissar att det blev många spontana glädjeskutt där hemma i stugorna. Långt borta i den japanska idrottsstadion var euforin total. Daniel Ståhl var helt utom sig av glädje och inför rullande tv-kameror med den svenska fanan uppsträckt över huvudet så skrek han rakt ut de nu berömda orden:

“I love my country… I´m a swedish viking… yeeeeessss”

Klipp från Youtube med Ståhls glädjevrål
Klippet från Twitter: Ögonblicket innan Ståhl kastar för OS-guld

Detta sågs inte med blida ögon från en Närkebo som genast fattade pennan och skrev en upprörd insändare till länstidningen Nerikes Allehanda. Insändaren som signerades med pseudonymen “Respektera värdegrunden!” menade att glädjen över den historiska vinsten försvann när guldmedaljören Daniel Ståhl hyllade de grymma och rasistiska vikingarna. Vidare menade insändaren att hornförsedda vikingar endast gillas av högerextrema. Slutligen ville skribenten att Daniel Ståhl skall avkrävas en förklaring till sitt beteende av svensk press och att Daniel också skall be om ursäkt.

Tidningens chefredaktör Anders Nilsson säger i ett svar till SVT Nyheter att debattinsändaren var autentisk och att den genomgått tidningens källkontroller.

Nerikes Allehanda mer nyktra läsare ger svar på tal

Det dröjde dock inte länge innan tidningen överöstes med repliker som gav svar på tal. En del ställde klarsynta frågor i sina repliker, där de ifrågasatte om en idrottsman som skriker ut att han är en svensk viking kan likställas med att gilla plundrings- och erövringståg? En annan ifrågasättande insändare undrar om “värdegrundsskribenten” också tror att det svenska legendariska dansbandet Vikingarna är rasister? Flera andra tryckte på att politik ska hållas utanför idrotten. Ett annat svar på tal från Närkebon Göran, hyllar tidningens Nerikes Allehanda för deras styrka i att publicera åsikten ifråga från första början. Göran menar vidare att även svenskar som lever i sagolandet har åsikter och deras åsikter bör få publiceras i en sann demokrati.

Daniel Ståhl på Finnkampen, 2019. Bild: Frankie Fouganthin

Vår egen syn på saken

Detta håller vi på Cancel Culture-redaktionen verkligen med Göran om. Det är viktigt att belysa en fråga ur flera perspektiv och få utrymme till att vrida och vända på en fråga. Även personer med tillsynes märklig syn på samma händelse bör få komma till tals. Det är också därför vi beslutade oss för att starta denna nyhetsbloggen från första början. Vi vill bidra med flera perspektiv och fördjupningar som inte alltid kommer fram i ett snabb-konsumerat nyhetsklimat som emellanåt går på steroider. Alla tjänar i längden på ett sunt samtalsklimat som inte leder till förhastade slutsatser eller dömer ut människor för snabbt eller på felaktigt antagna grunder. Eller som i detta fallet. En person dömer ut en svensk elitidrottare som rasist genom en klassisk så kallad associationsskuld. Ståhl skriker i glädje ut att han är en viking och blir direkt brännmärkt som klandervärd och misstänkt anhängare till en rasistisk vikingakult. Denna typ av argumentationsfel är både ohederlig och farlig att använda sig utav. Slutligen, Sverige har genom vår starke man Daniel Ståhl tagit ett historiskt OS-guld i kraftsporten diskus och Redaktionen spricker fortfarande av stolthet för Ståhl och hans prestation. Men också för vad våra kvinnliga och manliga elitidrottare kan komma att prestera i framtiden.

Ståhl får fem av fem applåder av Redaktionen. För OS-guldet och för att han inte låter politik och tyckande att komma i vägen för hans enorma prestation.

Redaktionens betyg:

Applåder

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz