Du läser nu
Eskil Erlandsson – Hästkött, Vikingasjuka och Centerpolitik
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Eskil Erlandsson – Hästkött, Vikingasjuka och Centerpolitik

Avatar

Under många år var Eskil en mycket uppskattad riksdagsledamot. Han var Centerpartist. Då var partiet ett av de mest populära partierna bland jordbrukare och skogsägare. På den tiden var det Traktorcentern på riktigt. Idag med Annie Lööf i spetsen som partiledare har man attraherat till sig en ännu större krets av väljare som värnar för miljön, hållbarhet och ett ekologiskt tänkande. 

Bild: Anna-Karin Nyman

I grund och botten var Eskil en äkta Centerpartist och en förebild för många väljare. Han föddes i Småland och växte upp på fädernegården Stackarp i Torpa. Där fick han tidigt lära sig att sköta jordbruket. Senare utbildade han sig till lantmästare och tog därefter sin examen vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. 

Bild: Sveriges Lantbruksuniversitet, slub10saker

Redan som ung förstod Eskil att föräldrarnas gård inte skulle behöva både honom och hans bror Håkan för att driva den vidare. Eskil hade redan fattat tycke för politiken, så blott vid 26 års ålder blev han  kommunalråd i Ljungby kommun. Det var en bedrift!

Åren går och han blir alltmer slipad inom politiken. Ljungby känns för litet för Eskil, så han tar sitt pick och pack och flyttar till Stockholm. Han hade blivit invald i Riksdagen för Kronobergs läns valkrets. Här träffar han den söta Susanne Adlercreutz på jobbet och de båda ingår äktenskap. Dem matchade varandra riktigt bra då Susanne också växt upp på landet. Det som kanske fick båda att känna en stark gemenskap var deras att båda deras familjer födde upp New Foresthästar.

Minister Erlandsson sätts på prov

Men den politiska parketten i Stockholm är inte på långa vägar likt den i landets kommuner. Eskil som nu är jordbruksminister i Fredrik Reinfeldt-regeringen, ville införa en lag med förbud mot sexualbrott mot djur. Sexuella övergrepp mot djur hade avkriminaliserats i Sverige år 1944. Men nu ansåg många, inte minst djurskyddsorganisationer att detta måste kriminaliseras igen för att visa att Sverige är ett civiliserat land där vi tar avstånd från alla former av övergrepp på djur. Men när detta skulle debatteras år 2008 i riksdagen, så var det på ett märkligt och dråpligt sätt som Eskil fick fram vad som egentligen är djursex. Från talarstolen i plenisalen lät det så här från Erlandsson: 

Är det, och ska det vara, lagligt att på ett kön stryka på något som för exempelvis en hund smakar eller luktar gott, för att låta denna hund slicka av det som är påstruket på könet? Ska det vara tillåtet att smeka en tik på spenarna av kärlek, eller ska det räknas som ett sexuellt nyttjande av djur?”

Detta säger han gravallvarligt och tittar sedan frågande på ledamöterna som sitter framför honom. Många reagerade starkt och hela kvällspressen passade på att skriva spaltmeter om Eskils uttalande. En film spreds på Youtube och är sevärd. Men vänta med att surfa in där, du vill väl läsa klart först. Hur som helst, uppståndelsen höll i sig i flera dagar. Något senare avslöjade Expressen att det fanns ett hemligt djursexnätverk och Eskil lade då fram ett lagförslag där sexuellt umgänge med djur skulle uttryckligen förbjudas. Den 1 april 2014 trädde alltså lagen i kraft.

Två skandaler i snabb följd drabbar Erlandsson

Tiden går och år 2013 hamnar han i en ny obehaglig situation som går under namnet Minkskandalen. Ett gäng djurrättsvänner hade fått tag på filmer som visade vanvård på svenska minkfarmar. Man kallade direkt till ett möte och Eskil berättade då till flera medier att han givit i uppdrag till Jordbruksverket att ta fram en åtgärdsplan för minknäringen. Här blev det fel. Även som minister behöver man ett skriftligt regeringsbeslut för ett sådant uppdrag. Så nu hade Eskil gjort sig skyldig till ministerstyre. Det anmäldes till KU och Eskil hade inget bra svar på anklagelsen, förutom att han hade haft för mycket att göra.

Bild: Djurens Rätt

Samma år kommer nästa uppseendeväckande händelse som går under namnet hästköttskandalen. Man hade hittat hästkött och i vissa fall fläskkött i Findus lasagne som skulle innehålla nötkött. Hästkött som inte slaktats på rätt sätt kan innehålla det anti-inflammatoriska och smärtstillande läkemedlet fenylbutazon. Europol blev inkopplade och 66 st personer greps misstänkta för inblandning i hästköttsskandalen som skakade hela Europa och främst länder som Spanien och Belgien.

Eskil fick stor kritik i media och i riksdagen. Man ansåg att han inte drivit igenom en obligatorisk ursprungsmärkning av allt kött, även i sammansatta produkter. Eskil passade då på att gå till attack mot företaget Findus för att avleda uppmärksamheten från sig själv. Han ansåg att Findus gjort sig skyldiga till fusk och bedrägeri med att ha kött från gamla hästar sin lasagne.

Eskilgate och vikingasjukan

År 2019 händer det som ställde till ordentligt, en ny skandal uppdagas som går under namnet Eskilgate. Polisen börjar inleda en förundersökning mot Eskil efter att två kvinnliga moderata riksdagsledamöter polisanmält honom för sexuell ofredande. Detta lät helt osannolikt för många men plötsligt berättar Annie Lööf i media att hon känt till detta sedan länge, att Eskil just ofredat kvinnor. 

Bild: swedennewyork

Partiets gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson uppmanade Eskil att avgå från sin post som riksdagsledamot med omedelbar verkan, men Eskil vägrade. Hans förklaring var att han led av Dupuytrens kontraktur. Denna sjukdom kallas även för Vikingasjukan där bindvävssträngar tjocka som blyertspennor bildas i handflatan så att böjsenorna förlorar sin elasticitet, vilket kröker fingrarna. Sjukdomen drabbar i regel handens lill- och ringfinger och kan få handen att likna en klo. Han menade till sitt försvar att handen “spelade piano” och därefter hade han råkat komma åt en av kvinnornas lår.

Så det blir först i mars 2019 som Eskil får avgå då ännu en kvinnlig toppolitiker polisanmält honom för sexuellt ofredande. Annie Lööf gick då åter ut i media och berättade i SVT Nyheter den 11 mars att det krävdes många samtal med Eskil innan han själv valde att avgå. Den 11 december 2019 friade Stockholms tingsrätt Eskil på samtliga punkter, men två av kvinnorna valde att överklaga domen. Den 26 november 2020 friades Erlandsson även av Svea Hovrätt.

Vi noterar även strategin som Eskil tillämpade med att vägra avgå när anklagelser av detta slag möter honom. Kommer du ihåg 2006 när Cecilia Stegö Chiló fick avgå för att hon inte betalt sin tv-licens? Då var det ord och inga visor och en spark rakt ut från Rosenbad. Behandlas män och kvinnor olika även i maktens korridorer? Cancellerad med buller och bång blev hon. Men Redaktionen tror faktiskt att Eskil gjort sitt inom politiken. För många skandaler och snedsteg har omgärdat hans politiska resa. Nu har vi inte hört något från Eskil Erlandsson på länge. Han kanske bor på föräldragården igen och föder upp New Foresthästar.

Redaktionens betyg:

Offerkoftor
Pudlar
Skämskuddar

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz