Du läser nu
Soran Ismail – Hjälpte eller stjälpte SVT-dokumentären karriären?
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Soran Ismail – Hjälpte eller stjälpte SVT-dokumentären karriären?

Avatar

Här skulle vi på Redaktionen kunna öppna med en rad skämt om personen ifråga, men vi är inte ute efter att Såra´n. Skämt åsido, detta är en speciell historia om en karriär som mer eller mindre utraderats från TV-rutan som det ser ut idag. Under den stekheta och ack så viktiga #Metoo-vågen som sköljde över landet och hela den civiliserade världen, så uppdagades det en del om denna genuint populära komiker. Detta kom att sätta rejäla käppar i hjulet för hans fortsatta resa som offentlig person. Ur ett cancel culture-perspektiv blir det extra intressant att titta lite djupare på en profil som det investerats en hel del i, framförallt ifrån statlig media.

På toppen av sin karriär

Vi börjar med att titta tillbaka på P3 Guldgalan år 2012. Då var den populära DJ-duon Rebecca & Fiona nominerade till att vinna kategorin dans & electro. Soran presenterade de nominerade genom att dra en rad skämt om DJ-duon och beskrev i burdusa ordalag livet som kvinnlig DJ ute på klubb. Skämten kunde man minst sagt karaktärisera som sexistiska. Får man skämta om allt? Ja, det borde man väl i regel få göra och Soran sällar sig också till den skara som tycker det av allt att döma.

 Rebecca & Fiona Bild: Cecilia Sandén, Kristianstads kommun

Men hans plumpa skämt föll inte i god jord hos den kvinnliga duon. Elaka betraktare tycker nu med facit i handen att man kunde ana vissa skeva tendenser redan då. Poängen man vill göra är att det han i nutid har berättat, bland annat om sin syn på sexualitet och relationer till kvinnor, så är det enkelt att dra trådarna tillbaka till denna tiden i hans liv. Vi skall strax komma in på detta och hur det fallit ut över hans karriär idag.

SD-politiker spelar Soran rakt i händerna

Soran Ismail är en uttalad feminist, socialdemokrat, antirasist och har sällan duckat en politisk debatt. Senare samma år som han var programledare för P3-guldgalan, blev han återigen högaktuell. Under en sen sommarnatt i centrala Stockholm utspelade sig en politiskt historisk händelse. Denna händelse blev känd som “Järnrörsskandalen” och fick inverkningar för alla inblandade, men på vitt skilda sätt. Tre stycken vid denna tiden ledande Sverigedemokrater, Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling, ertappades med att filma sig själva med en mobiltelefon efter en blöt kväll ute på stan. Ett bråk uppstod inne på McDonalds Kungsgatan, beläget ett stenkast från Stureplan. De tre framträdande politikerna uttryckte sig kränkande, smädande och kastade rasistiska tillmälen mot Soran och flera förbipasserande. Under den senare delen av bråket plockade man upp byggställningsrör och skulle till att försvara sig med. Man får väl säga att denna händelse var en dubbel jackpot för Soran som politisk motståndare till SD, såväl för honom som komiker. Händelsen gav honom massor av gratis material att skapa skämt på, samtidigt som minst två av SD-företrädarna senare fick avgå från sina poster.

Public Service stänger av honom

Soran har varit en omtyckt och flitigt anlitad person både i radio & tv. Men inför valet 2014 så stängde Sveriges Radio tillfälligt av honom från hans programledaruppdrag, detta i ett led för att bibehålla SRs politiska opartiskhet. Soran var dock inte ensam om att bli pausad. Även profilerna Täppas Fogelberg, Alexandra Pascalidou och Sverker Olofsson pausades med motiveringen att de var frilansanställda och inte befann sig i den redaktionella miljön. Många menar att deras kraftiga slagsida till vänster och oförmåga att ta hänsyn till detta i sina uppdrag var den riktiga orsaken till beslutet. Det hedrar Sveriges Radio att man försöker bibehålla sin opartiskhet, även om detta såklart drabbade Sorans karriär vid tidpunkten. 

Bild: Niklas Maupoix

Rakt in i metoo-nätet

I slutet av oktober 2017 mitt under brinnande Metoo-pådrag så gick tidningen DN ut med nyheten att en känd komiker anklagats och anmälts för flera fall av våldtäkt. Som så många gånger förut var tidningarna försiktiga med att namnge eftersom att seriösa publikationer självklart följer de pressetiska reglerna. Men då flera av varandra oberoende kvinnor hade anmält honom så tog skriverierna fart ändå. Vi lever ju som bekant i internets tidsålder samtidigt som sajten Flashback med dess detektiver alltid är snabba på bollen.

Minst en kvinna anmälde Soran för våldtäkt. Förundersökningen och anmälan mot Soran Ismail lades ned i maj 2018 och Soran nekade självklart till anklagelserna. Nu kände Soran, enligt uppgift från honom själv att han var tvungen att ställa in uppbokade jobb, stänga av sin telefon och sluta att uppdatera sina sociala medier. Han sjukskrev sig och stängde därefter in sig i sitt hem och lät skägget växa. Kanske var det också ett bra beslut att cancellera sig själv i det läget, sett utifrån ett strikt karriärsperspektiv? Men samtidigt var det flera av varandra oberoende kvinnor som hade trätt fram under #metoo-vågen och tagit upp Soran. Förtjänade inte dessa kvinnor att få bemötas där och då? Hade det kunnat skötas annorlunda? Ja, Redaktionen tror det. Men det är också lätt att vara efterklok och man skall inte underskatta det drev som blixtsnabbt formades i kölvattnet av metoo-vågen. Drevet var på sina håll skoningslöst. I ett känt fall ledde drevet fram till att en anklagad man begick självmord.

Bild: Duncan C

Soran återuppstår

Tiden går och ca 3 år senare så är Soran mer eller mindre borta från allt vad tv, radio och övriga plattformar heter. SVT Göteborg presenterar nu en dokumentär om och med Soran Ismail – Persona Non Grata. Detta upprör en av programledarna i den högerlutande podden God Ton. Podden leds av tidigare politiskt sakkunnig hos Moderaterna*, Per Lindgren och den alltid aktuella Hanif Bali(M). Per Lindgren ställer några kritiska frågor till den ansvariga utgivaren på SVT. I sina svar menar SVT att de inte tar upp själva skuldfrågan. Utan avsikten med programmet menar SVT är att det handlar om Soran och hans syn på sitt sexuella beteende, i ljuset av de anklagelser som ställts mot honom. Inget mer, inget mindre.

Man menar vidare i podden att dokumentären om Soran är en ren partsinlaga från SVT till hans fördel. De kvinnor som anklagat honom är inte heller inbjudna till dokumentären. Tesen som man driver från Bali och Lindgren är att SVT försöker hjälpa Sorans karriär på traven och att man här ger honom en språngbräda. Man pekar på att SVT inte heller nämner i dokumentären, som skildrar Ismail som en bruten och försiktig man, att han studerat psykologi under den tid han varit frånvarande och förmodligen inte varit så cancellerad som han framställs som. Så även om Sorans publika karriär kört in i kaklet, så är det intressant att han väljer psykologi som alternativt yrkesspår med tanke på vad som framkommer från honom själv i dokumentären. 

Svidande kritik från alla håll mot Soran och SVT

Dokumentären sändes i april 2021 och redan innan den sänts fick den utstå kritik från rad offentliga personligheter. Den välkända kvinnorättskämpen och advokaten Elisabeth Massi Fritz gick fullkomligt i taket i en kommentar till tidningen Expressen –

Det är stötande och traumatiserande för de målsägande som polisanmält Soran Ismail för olika sorters sexualbrott att veta att SVT gör den här dokumentären. De målsägande som jag har företrätt har alla haft starka och trovärdiga berättelser. Alla har mått dåligt och bär på trauman på grund av det som de har upplevt. Att bevisningen ej räckt till eller att preskription varit aktuellt ändrar inte deras berättelser om Soran Ismail”.

-Elisabeth Massi Fritz

Programmet är i två delar och mycket av det fokuserar på hur dåligt Soran mådde. Han berättar bland annat att han haft svårt att gå, stå och andas. Skägget växte och han verkade till synes ha gått ned en hel del i vikt av den stress och press han då måste ha känt. En bit in i dokumentären får vi känslan att den fokuserar på annat än det man kanske tror att den skulle göra. Den börjar fokusera mer på hans uteblivna karriär och flera kända komikerkompisar till Soran dyker upp i programmet. Måns Möller och den tidigare cancellerade Özz Nûjen filmas när de sitter tillsammans med Soran och spånar på nya komiska uppslag baserat på händelserna kring honom. Fokus verkar vara att var på att få upp Soran på scen igen. Han ska inte låta sig tystas utan köra på. Här undrar Redaktionen om det inte finns något i kritiken trots allt? Fokus ligger inte på att reda ut vad Soran varit med om utan endast om att få fart på businessen igen? Full fart framåt! Sorans karriär skall räddas och man verkar rakt av minimera vad som hänt på sina håll.

Ett fängslande öppet brev till Soran publiceras

Men nu kokar det ute i stugorna. En knapp vecka efter programmet sänts på SVT, så publiceras ett öppet brev till Soran Ismail från skådespelerskan och komikern Bianca Kronlöf. Brevet läses upp och sänds på hennes instagramkonto. Väl värt att gå in på hennes konto efter du läst klart artikeln.

Det är ett välskrivet, genomtänkt och gripande brev. Bianca Kronlöf formligen dissekerar Sorans argumentation och vi tror att hon att hon på köpet inte bara stärkt sina kort hos sin redan övertygade följarskara, utan även skjutit in en god dos feminism i de svenska män som lyssnat till hennes brev. Och en av hennes huvudpoänger, den om att män ofta hjälper män är minst sagt intressant. Den poängen blir enkel att förstå i skenet av hur Kristoffer Appelquist och de andra komiker-kompisarna kommenterar händelserna kring Soran. I programmet och spelar Kristoffer och Soran badminton tillsammans. Appelquist slänger sig under badmintonstunden sig med uttryck som “det där”, “metooad”, och “grejen”. Han addresserar inte rakt av vad Soran varit insyltad i, utan nästan distanserar sig. Ett visst relativiserande av honom, men Kristoffer skall ändå ha heder för att han är tillräckligt rakryggad för att ställa upp i programmet och ge stöd till en vän. Han konstaterar också slutligen krasst att Soran har blivit icke-relevant i branschen.  

Hjälpte eller stjälpte SVT Sorans karriär?

I takt med att programmet flyter på och desto mer Soran med egna ord försöker lägga ut om sin syn på sexualitet och de många flyktiga relationer han haft från den tiden, så ser Redaktionen samtidigt den där välanvända “cykel-memen” poppa upp framför ögonen. Det är en meme där en tecknad figur cyklar och samtidigt som den håller en kort käpp i ena handen. Det skulle kunna vara Soran på cykeln. SVT knackar efter en stund på och vill hjälpa karriären på traven

med en dokumentär. Soran cyklar på. I nästa tecknade bildruta så stoppar plötsligt figuren käppen rakt in i framhjulet. I den tredje och sista rutan har cykeln tvärnitat på grund av käppen i hjulet och figuren ligger nu avkastad på marken bredvid och håller sig för ena knät samtidigt som en ström av ursäkter och relativiseringar kommer ur figurens mun. Ungefär så kan man mycket kort sammanfatta vad dokumentären Persona Non Grata fick för effekt för Soran och hans karriär. Han erbjöds ett gyllene tillfälle att bli hjälpt tillbaka in i stugvärmen, börja dra skämt och lägga händelserna bakom sig. Men vi tror att han helt enkelt satte käppar i hjulet för sig själv genom sin valda strategi. Kan det vara så att han underskattade effekten av vad det samlade tyckonom-Sverige tyckte i denna frågan? Hade han kunnat hantera det annorlunda? Absolut tror vi. Framförallt skall man inte glömma att “pudla” är dygd i Sverige.

Gör man det med ärliga intentioner och uppriktighet så förlåter vi svenskar rätt omgående. Det hade varit en bra väg framåt och ett sätt att kämpa sig tillbaka in i folks komikerlängtande hjärtan igen. Men vi tror att Sorans offentliga karriär inte kommer upp i sadeln på ett tag nu.

(*Rättelse – Vi angav felaktigt tidigare att Per Lindgren var moderat riksdagsledamot. Han arbetade som politiskt sakkunnig för (M) och inget annat.)

Redaktionens betyg:

Offerkoftor
Pudlar
Skämskudde

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz