Känd från tv

Peg Parnevik är en känd influenser och har ca 253000 följare på Instagram. Peg är dotter till vår svenska golflegend Jesper Parnevik och tv-personligheten Mia Parnevik. År 2015 så blev hela familjen Parnevik känd med ett tv-program som sändes på TV3. Pappa Jesper och övriga familjen tog emot kända gäster i familjens hus i Jupiter, Florida. Året därpå kom Peg ut med sin första singel som artist. Låten “Ain´t no Saint” som blev en rejäl hit.

Bild: Kristianstads kommun/Cecilia Sandén

Uppbrottet från pojkvännen gillas inte av följarna

Nyligen stormade det kring Peg då hon separerade från sin pojkvän Filip Lamprecht och deras mångåriga förhållande. Filip är modell och influenser och har själv ca 74000 följare. Anledningen till att det tog slut mellan de båda var att Peg mådde dåligt när Filip deltog i tittarsuccén Let´s Dance. Peg stod inte ut med att vara ifrån honom under en längre tid när han dagligen övade i timmar inför sina TV-uppträdanden. Det är nämligen inte ovanligt att ett träningspass inför Let´s Dance överskrider 7 timmar om dagen och detta pågår i flera veckor. 

Pegs och Filips Instagram-följare blev väldigt upprörda när det framkom att paret gjort slut. Följarna ville nu veta exakt hur det hade gått till och vems fel det var till att relationen tog slut. Peg skrev till sina följare att hon inte tyckte det angick någon, det är en privatsak. I sin podd “Pillowtalk” som hon driver tillsammans med systern Penny Parnevik, så kommenterar hon att uppbrottet och allt omkring det var en mörk period för henne och att hon trodde hon skulle dö i samband med det detta.  Mot följarna stod hon fortfarande på sig.

Bild: Kristianstads kommun/Cecilia Sandén

Följarna bestämmer sig för att straffa Peg

Häromdagen syntes hon kyssa en ny, snygg blond kille. Bilderna spreds snabbt på nätet och flera av hennes följare startade omedelbart ett drev avföljde henne. Ett solklart exempel på cancellering och deplattformering. Hur står man emot detta som artist? När de egna följarna vänder sig mot en? Det är inte helt entydigt hur det startade i Peg´s fall eller vad man kunde göra åt det. En teori är att det kan ha spelat in hur hon porträtterats av produktionen för familjens tv-serie. Där framstod hon emellanåt som en lite osympatisk och gnällig person. Men vi ska inte lägga skuld på Peg här. Vi letar endast förklaringar. Det kan också till stor del handla om en viss förväntan från de som följer henne. Som i så många andra fall av cancellering så infriar inte alltid kändisen följarnas bild av denne och straffet kommer som ett brev på posten. 

Be om lov först eller riskera ett drev?

Gigi Hadid, Bild: Eva Rinaldi

I exemplet med Peg Parneviks del-cancellering blir det alltmer tydligt att följarna anser att det är de som har makten att styra över de influensers de följer. När man avföljer en person så hoppas följaren på att det blir ett kännbart straff. Makt och räckvidden sitter i de sociala plattformarna idag och följarna har insett sitt sätt att påverka och utöva inflytande. En influenser är ju beroende av antalet följare och tjänar t.ex. pengar på reklaminlägg. Inkomsten är baserad på hur stor skala följare du har. Ju fler följare, desto mer pengar in i plånboken.

Något som börjar bli tydligt är att man som influenser är mycket beroende av sina följare och måste stå de till lags. Ett annat exempel på hur relationen mellan följare och kändis kan se ut rör modellen Gigi Hadid. För en tid sedan gick Hadid med sina 67 miljoner följare ut på Instagram i ett långt inlägg. Hon bad ödmjukt sina fans att respektera hennes och makens Maliks önskan om att inte dela foton på deras 10 månaders gamla baby – Kai. Deras önskan var att den lilla flickans barndomsliv skulle vara privat. Vi får se hur det faller ut. Men något som är tydligt är att oavsett hur stor man än är på sina sociala plattformar så behöver man vårda relationen till följarna på ett lyhört och följsamt sätt. Man vill ju inte väcka den björn som sover och råka ut för cancel culture i sin fulla prakt. 

Bild: Frankie Fouganthin

Vad är då bäst för Peg? Naturligtvis att gå vidare i livet, hitta en ny kärlek och att tro på att hennes följare vill hennes bästa och att de önskar henne all lycka i livet. Redaktionen tror dock att det föreligger en viss risk för att Peg hamnar i onåd med sin följarskara igen. Men tills dess trycker vi play på Spotify och lyssnar på hennes senaste singel “Bad Bitch“. Är man tillräckligt med “bad bitch” så klarar man sig rätt bra tror vi!