Du läser nu
Peg Parnevik – Ă„ven en “bad bitch” kan bli cancellerad
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Peg Parnevik – Ă„ven en “bad bitch” kan bli cancellerad

Avatar

Känd frĂ¥n tv

Peg Parnevik är en känd influenser och har ca 253000 följare pĂ¥ Instagram. Peg är dotter till vĂ¥r svenska golflegend Jesper Parnevik och tv-personligheten Mia Parnevik. Ă…r 2015 sĂ¥ blev hela familjen Parnevik känd med ett tv-program som sändes pĂ¥ TV3. Pappa Jesper och övriga familjen tog emot kända gäster i familjens hus i Jupiter, Florida. Ă…ret därpĂ¥ kom Peg ut med sin första singel som artist. LĂ¥ten “Ain´t no Saint” som blev en rejäl hit.

Bild: Kristianstads kommun/Cecilia Sandén

Uppbrottet frĂ¥n pojkvännen gillas inte av följarna

Nyligen stormade det kring Peg dĂ¥ hon separerade frĂ¥n sin pojkvän Filip Lamprecht och deras mĂ¥ngĂ¥riga förhĂ¥llande. Filip är modell och influenser och har själv ca 74000 följare. Anledningen till att det tog slut mellan de bĂ¥da var att Peg mĂ¥dde dĂ¥ligt när Filip deltog i tittarsuccĂ©n Let´s Dance. Peg stod inte ut med att vara ifrĂ¥n honom under en längre tid när han dagligen övade i timmar inför sina TV-uppträdanden. Det är nämligen inte ovanligt att ett träningspass inför Let´s Dance överskrider 7 timmar om dagen och detta pĂ¥gĂ¥r i flera veckor. 

Pegs och Filips Instagram-följare blev väldigt upprörda när det framkom att paret gjort slut. Följarna ville nu veta exakt hur det hade gĂ¥tt till och vems fel det var till att relationen tog slut. Peg skrev till sina följare att hon inte tyckte det angick nĂ¥gon, det är en privatsak. I sin podd “Pillowtalk” som hon driver tillsammans med systern Penny Parnevik, sĂ¥ kommenterar hon att uppbrottet och allt omkring det var en mörk period för henne och att hon trodde hon skulle dö i samband med det detta.  Mot följarna stod hon fortfarande pĂ¥ sig.

Bild: Kristianstads kommun/Cecilia Sandén

Följarna bestämmer sig för att straffa Peg

Häromdagen syntes hon kyssa en ny, snygg blond kille. Bilderna spreds snabbt pĂ¥ nätet och flera av hennes följare startade omedelbart ett drev avföljde henne. Ett solklart exempel pĂ¥ cancellering och deplattformering. Hur stĂ¥r man emot detta som artist? När de egna följarna vänder sig mot en? Det är inte helt entydigt hur det startade i Peg´s fall eller vad man kunde göra Ă¥t det. En teori är att det kan ha spelat in hur hon porträtterats av produktionen för familjens tv-serie. Där framstod hon emellanĂ¥t som en lite osympatisk och gnällig person. Men vi ska inte lägga skuld pĂ¥ Peg här. Vi letar endast förklaringar. Det kan ocksĂ¥ till stor del handla om en viss förväntan frĂ¥n de som följer henne. Som i sĂ¥ mĂ¥nga andra fall av cancellering sĂ¥ infriar inte alltid kändisen följarnas bild av denne och straffet kommer som ett brev pĂ¥ posten. 

Be om lov först eller riskera ett drev?

Gigi Hadid, Bild: Eva Rinaldi

I exemplet med Peg Parneviks del-cancellering blir det alltmer tydligt att följarna anser att det är de som har makten att styra över de influensers de följer. När man avföljer en person sĂ¥ hoppas följaren pĂ¥ att det blir ett kännbart straff. Makt och räckvidden sitter i de sociala plattformarna idag och följarna har insett sitt sätt att pĂ¥verka och utöva inflytande. En influenser är ju beroende av antalet följare och tjänar t.ex. pengar pĂ¥ reklaminlägg. Inkomsten är baserad pĂ¥ hur stor skala följare du har. Ju fler följare, desto mer pengar in i plĂ¥nboken.

NĂ¥got som börjar bli tydligt är att man som influenser är mycket beroende av sina följare och mĂ¥ste stĂ¥ de till lags. Ett annat exempel pĂ¥ hur relationen mellan följare och kändis kan se ut rör modellen Gigi Hadid. För en tid sedan gick Hadid med sina 67 miljoner följare ut pĂ¥ Instagram i ett lĂ¥ngt inlägg. Hon bad ödmjukt sina fans att respektera hennes och makens Maliks önskan om att inte dela foton pĂ¥ deras 10 mĂ¥naders gamla baby – Kai. Deras önskan var att den lilla flickans barndomsliv skulle vara privat. Vi fĂ¥r se hur det faller ut. Men nĂ¥got som är tydligt är att oavsett hur stor man än är pĂ¥ sina sociala plattformar sĂ¥ behöver man vĂ¥rda relationen till följarna pĂ¥ ett lyhört och följsamt sätt. Man vill ju inte väcka den björn som sover och rĂ¥ka ut för cancel culture i sin fulla prakt. 

Bild: Frankie Fouganthin

Vad är dĂ¥ bäst för Peg? Naturligtvis att gĂ¥ vidare i livet, hitta en ny kärlek och att tro pĂ¥ att hennes följare vill hennes bästa och att de önskar henne all lycka i livet. Redaktionen tror dock att det föreligger en viss risk för att Peg hamnar i onĂ¥d med sin följarskara igen. Men tills dess trycker vi play pĂ¥ Spotify och lyssnar pĂ¥ hennes senaste singel “Bad Bitch“. Ă„r man tillräckligt med “bad bitch” sĂ¥ klarar man sig rätt bra tror vi! 

Redaktionens betyg:

ApplĂ¥d
Pudel

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
TillhandahĂ¥llare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz