Från krigets Uganda till Almedalens vinmingel

Victoria Kawesa föddes år 1975 i Uganda och flydde som nioåring till Sverige med sin familj. Vid tidpunkten pågick det ett krig i Uganda och det var därför hennes föräldrar ville ta sina barn till ett säkert land med en bra framtid. Victoria har i nutid berättat i en intervju under Almedalsveckan att hon som barn i Afrika inte uppfattade sin hudfärg, utan det var först i Sverige som hon förstod att hon var mörkhyad och behandlades som mindervärdig i skolan. Väl i Sverige bosatte familjen sig i Tensta och Husby och Victoria var mycket duktig i skolan och studenten med bra betyg. Därefter satte hon direkt igång att plugga vidare och började läsa till socionom på universitetet. Klar med sina studier 23 år gammal gick hon direkt in och fick ett jobb som kurator på Komvux i Malmö. Men här började problemen. En kollega hade kallat henne för ”din j*vla n****” på jobbet och när hon tog upp det med chefen fick hon ingen hjälp. Flera av hennes kollegor började ignorera henne och uteslöt Victoria från olika arbetsuppgifter och till slut så sade hon upp sig.

Bild: Anders Henriksson

Politisk berg och dalbana

Med tiden börjar hon fatta intresse för politik och partiet som då passade henne bäst blev Feministiskt Initiativ. Här fick hon snabbt posten som partiets antirasistiska talesperson. Vad Victoria då inte verkade känna till är att som politiker granskas man ute i det offentliga av massmedia och och allmänheten. År 2013 polisanmäls Victoria för att hon gjort upphovsrättsligt intrång vid en projektansökan hon skrivit ihop med Cinemafrica. Som tur är för henne läggs förundersökningen ned. Ingen får då reda på händelsen och det påverkar inte hennes fortsatta resa mot den partiledarpost i Feministiskt Initiativ som hon snart skall inta.

Men som alla politiker så granskas man med lupp och skall dömas lika inför lagen. Snart avslöjar också tidningen Expressen att Victoria kampanjat emot rutavdraget och utropat: “vi måste avskaffa bidragen för de rika“, samtidigt som hon själv använt just precis samma avdrag för en egen städerska i sitt eget hem. Den då högmodiga Victoria avfärdar allt med att skattepengar ska satsas på välfärden och att det inte hade någon betydelse i praktiken om hon som privatperson utnyttjat avdraget eller ej. 

I mars månad 2017 blir Victoria Kawesa och den välkända Gudrun Schyman valda tillsammans som partiledare för Feministiskt initiativ. Gudruns långa erfarenhet och välutvecklade politiska ådra tillsammans med Victorias energi och målmedvetenhet gjorde att duon bildade ett framgångsrikt radarpar. Partiet och feministerna ute i stugorna hade stora förhoppningar att de både skulle ta partiet framåt och vinna eftertraktade Riksdagsmandat!

Bild: Gia Willow Alexa Annermarken

Tiden går och snart så trampar Kawesa i klaveret igen. I april 2017 är hon en huvudtalare på en konferens arrangerad av Nationella sekretariatet för genusforskning. I hennes powerpoint-presentation visar hon upp flera formuleringar som senare påvisas vara hämtade direkt ur doktoranden Therese Svensson magisteruppsats. Kawesa anger heller inte källan och bryter därmed mot forskningsetiska regler. Hon polisanmäls för att ha plagierat avhandlingen och en polisutredning inleds. När hennes plagiat av en annan forskares verk blir känt försöker partiet försvara henne på F!s egen hemsida. Åtta månader senare döms till slut Victoria av Stockholms tingsrätt att betala 15 000 kronor i böter för upphovsrättsbrott, samt 6 000 kronor i skadestånd för “utnyttjandet av verket samt den skada som plagiatet medfört“. Efter många turer så lämnar Victoria Kawesa posten som partiledare för Feministiskt Initiativ, i september 2017. Kvar står Gudrun och partiet som får leta efter en ersättare.

Efter många turer så lämnar Victoria Kawesa posten som partiledare för Feministiskt initiativ, i september 2017.

 

En plankning senare

Den 11 januari 2018 är Victoria på väg hem från sitt jobb i Bagarmossen. Det är kväll, mörkt ute och hon har bråttom att hämta sin son från fritids som ska stänga kl 1800. Då tåget ska gå när som helst och det är ont om tid bestämmer hon sig att det går snabbare att planka än att dra SL-kortet vid spärren. Hon springer fram tätt bakom en man som just ska gå igenom spärrarna och trycker sig emot honom för att slinka med igenom.

Bild: RachelH_

Mannen upplever det som ytterst obehagligt och stannar upp och vänder sig om. Han ser en kvinna flina mot honom och försöka ta sig förbi honom. Mannen som heter Hans Olsson blir arg och säger till Victoria att skaffa sig en egen biljett. Händelsen filmas samtidigt av tunnelbanans kameror och det som tydligt är att Victoria sen sparkar och utdelar slag mot Hans flera gånger. Hon höjer vid ett tillfälle sin ena hand och visade Hans Olsson ”F***-you” tecknet med fingrarna. Hans försöker värja sig genom att putta iväg den fräcka politikern.

Ny polisanmälan upprättas mot Victoria och hon hamnar åter i polisförhör. Kawesa försöker försvara sig med alla medel som går och går även ut i media. I podden Den svarta tråden berättar hon följande: ”Jag har aldrig bråkat med någon eller slagits i hela mitt liv förutom när jag var 10 år och hade kommit till Sverige och fick stryk för att jag var svart i skolan. Då försökte jag skydda mig, det var allt.

I rätten kommer det fram att Hans fick en sårskada i ansiktet och att hans glasögon blivit förstörda. Victoria själv pläderar för att hon fick stora problem med ryggen då Hans puttade henne, så pass illa att hon var tvungen att besöka flera naprapater under ett års tid. Hon dömdes slutligen i tingsrätten till misshandel med 120 dagsböter á 300 kr, totalt 36000kr. Kawesa överklagar sen domen till Hovrätten som sänkte straffet till 70 kr per dagsbot till ett sammanlagt bötesbelopp på 8400 kr. Anledningen till det sänkta straffet var att Hovrätten då tog hänsyn till att hon var arbetslös och gick på A-kassa. Rätten kvarstod dock i sin bedömning att hon gjort sig skyldig till brottet ifråga.

Åren har gått och idag studerar Victoria igen på universitetet och det sägs vara juridik. Kanske är det bra för att Kawesa bättre ska känna till vad som är lagligt och vad som är brottsligt. Redaktionen tror dock att Victoria har stora chanser att komma tillbaka igen. Inte bara i sin

Bild: Gia Willow Alexa Annermarken

eventuella juridiska karriär utan även som politiker om hon vill. Vi tror på andra chanser och gör man vitbok över sina synder och är uppriktig med sina intentioner så ska det gå! Kawesa är målmedveten, energisk och var dessutom ganska ung när hennes karriär tog fart. Ungdomarna måste trilla dit ibland och det gör dem bara starkare och klokare.

Redaktionens stalltips är att hålla ögonen öppna för Victoria Kawesa. Hon återkommer säkert till arenan i framtiden. Smartare, mer ödmjuk och klokare än tidigare.