Du läser nu
Fredrick Federley – Den glittrande politiska guldkalven
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Fredrick Federley – Den glittrande politiska guldkalven

Avatar
View Gallery

Det så började bra!

Fredrick studerade statsvetenskap och rättsvetenskap vid Örebro universitet och var tidigt medlem i det centerpartistiska ungdomsförbundet. Där gick det undan. Den politiska karriären tog fart och 2002 tog han över klubban i CUF och blev därmed också den första öppet homosexuella ordföranden för ett ungdomsförbund i landet. Fredrick verkade inte vara främmande för att bryta ny mark. CUF är annars förbundet som ofta lanserar de mest hårresande av idéer på sina kongresser. För vad sägs om att införa rösträtt för barn, göra Göteborg till huvudstad, helt avskaffa LAS, sälja marijuana på Systembolaget, införa månggifte eller varför inte helt ta bort byxmyndighetsåldern för barn för att nämna några av förslagen. Det sista rimmar som sagt rätt illa och blir i skenet av de senaste turerna kring den sexualförbrytare som den före detta riksdagspolitikern omgett sig med, något att ta med sig vidare in i denna historien.

Nu kommer inte den här artikeln fokusera på de snaskiga detaljerna utan fokusera på hur en tidigare mycket upphöjd och omtyckt politiker kan tappa omdömet och förlora sin karriär på kort tid. Vad blir konsekvenserna av att leva och verka i en alldeles för snäv filterbubbla som Fredrick Federley verkar ha gjort? Och är han cancellerad för gott nu? Finns det en väg tillbaka?

Federleys karriär tar fart och vi lär känna Ursula

Bild: Fredrick Federley i cellen, http://freedawit.com/blog/

Redan 2002, samma år som han tog över makten i ungdomsförbundet, så kandiderade Federley även till Riksdagen för Västmanlands Län. Han blev dock snuvad på den lukrativa riksdagsplatsen med knappa 50 st röster. Men skam den som ger sig. Han började få en mycket inflytelserik plats i partiet, lite som en guld- och påläggskalv till partiledaren och partistyrelse och 2006 var det dags igen! Nu var det dags att ta mandat för en riksdagsplats för huvudstaden. Med en välformulerad och skicklig personvalskampanj kom han in och hela 1391 st stockholmare gav honom sina röster. Succén var ett faktum och vägen mot framgång låg krattad framför Federleys fötter. Med en fot i riksdagen och en fot i Stockholms nattliv, ibland utklädd som sitt alter-ego Ursula började han ta både media, väljare och sitt eget parti med storm. Samma år bildade han Stureplanscentern som en avdelning i partiet. Den nya “Stureplanscentern” vs. den gamla “Traktorcentern” blev nu ett begrepp, allt tack vare Federley.

Succén var ett faktum och vägen mot framgång låg krattad framför Federleys fötter”

Bild: Hotell- och Restaurangfacket

Fredrick har genom åren haft hög medial svansföring. Under en uppmärksammad anti-facklig satsning 2007, så startade han en salladsbar tillsammans med Dominika Peczynski. Företaget avstod från att teckna kollektivavtal och skapade då också en mycket stor uppståndelse och fick medial draghjälp från en rad upprörda LO-fackförbund med HRF- Hotell- och Restaurangfacket i spetsen. 

Ursula och Fredrik fortsätter att skapa löpsedlar

År 2008 var det dags att sticka ut hakan igen och då med sitt profilerade nej till den i Riksdagen föreslagna FRA-lagen. Fredrick vände dock i sitt övertygade nej under vinet från partipiskan, till ett tveksamt ja och röstade så slutligen med lagförslaget. Han fick sedan svidande kritik för att ha röstat igenom lagändringarna från lagens opposition. Knappt ett år senare, 2009, uttalade han en tydlig restriktiv uppfattning i frågan till att låta “papperslösa” gå före i vårdkön och med det följde återigen en stor debatt.

2010 fick han nya löpsedlar, där utklädd till sitt alter-ego, Ursula. Denna gång hade han som riksdagsledamot tagit emot en bjudresa från flygoperatören Norwegian med destination Gran Canaria. En del såg det som ren bestickning, men Federley såg inga problem med det. Det var inte han som reste gratis, “det var Ursula”. Senare samma år gjorde Ursula reklam för vodka samtidigt som Fredrick själv motionerade i riksdagen för sänkt alkoholskatt. Med sin politiska gärning, sitt alter-ego, en del andra uppmärksammade händelser och sina karaktäristiska utspel så har Fredrick fortsatt att hålla sig “i ropet” och verkar alltid lyckats undkomma den kritik som riktats mot honom. Sin privata vänskap till den populära partiledaren Annie Lööf och förmåga att tro övertygat på sig själv kan också bidragit till stjärnstatusen i partiet och media.

Bild: Fredrick & Annie Lööf, Prideparaden 2018, Centerpartiet

“Guldkalven” kastar till slut in den politiska handduken

Inför EU-valet 2014 så lyckades han knipa en plats till parlamentet och mediabevakningen av hans politiska gärning och övriga förehavanden tilltog rejält. Fredrick hade partiets fulla förtroende och var ohotat förstanamn på listan för omval till EU-parlamentet. Under 2019 körde han gasen i botten för sin kampanj och omnämndes tusentals gånger i media. Centern som parti gick även riktigt bra och tog in drygt 10% i väljarstöd. Federley tog åter plats på en av de åtråvärda stolarna i EU-parlamentet och karriären gick som på räls.

Bakom den välpolerade fasaden lurar dock något som allmänheten snart skall få reda på. Den 23 november 2020 går partiledaren Annie Lööf ut i en debattartikel i Expressen och kräver hårdare tag och straff mot sexualbrott mot barn. Timmarna senare den 24 november så avslöjar skvallertidningen Stoppapressarna.se att Fredrick lever ihop med en dömd pedofil. Den 26 november meddelar EU-parlamentariker Federley att han tar en paus från alla sina politiska uppdrag på grund av personliga skäl.

Lägger Federley krokben för sitt återtåg?

Högljudda rop om krav på avgång kommer nu i en strid ström från samhällsdebattörer och allsköns tyckonomer och Federley försöker nu göra vad han kan för att rädda sin karriär. Den 11 december går han ut i ett öppet brev på sin Facebooksida. Brevet verkar som en vattendelare i opinionen. Han får mycket ros från anhängare och vänner, men en betydande skara risar honom och menar att han inte adresserat det riktiga problemet. 

Turerna kring Fredrick Federley fortsätter i oförminskad takt. Nya avslöjanden gör gällande att han mycket väl känt till att han levt tillsammans med en dömd pedofil och att hans egen version av händelsen inte riktigt stämmer. Federley gör den 12 december en exklusiv intervju i Avesta tidning. Här försöker han göra ett publikt bokslut över sin relation till den sexualbrottsling han levt tillsammans med och berättar hur han själv ser på saken. Opinionen var inte helt med honom och cancelleringen av karriären närmade sig med stormsteg. En del tyckonomer menar att han inte är trovärdig när han inte lägger alla sina kort på bordet.

Nyåret 20/21 passerade och stormen som blåst på verkade till synes ha lagt sig. Strax därpå skall Federley komma att bjudas in till SVT och talkshow med Carina Bergfeldt. Under tv-intervjun bedyrar Fredrick att han inte vetat om att mannen han levt med var dömd. Han visar också att han är en fajter som inte ger upp i första taget och ger i programmet sin syn på händelserna. Men att han inte skulle ha känt till omständigheterna visar sig inte stämma. Genom en granskning som Expressenjournalisten David Baas gjort, så framkommer nya uppgifter som Federley inte lagt på bordet tidigare. Med i talkshowen är också den kända och omtyckta författaren och programledaren Hanna Hellquist. I programmet ställer hon den fråga som många har undrat över men inte fått svar på och riktar den direkt till Federley. Den löd: “Hur kan man ligga med någon som ligger med barn”? Frågan från Hanna Hellquist besvaras luddigt från vår politiker. Hur som helst så verkar Hellquists fråga summera den allmänna opinionens uppfattning i fallet, men ger också vid tidpunkten nytt bränsle i debatten om Fredrick Federleys ansvar i frågan och hans chanser för en politisk comeback.

Bild: Federley i Carina Bergfeldts talkshow, SVTplay

Ett sista politiskt comeback-försök

I början på april 2021 lanserar Federley nyheten om att han ställer upp i Kyrkovalet i Gagnefs kommun. Den nyheten var det syre som räckte för att få den svalnande glöden att blossa upp i stora lågor igen. Partiledaren Annie Lööf intervjuas och menar att det inte är fråga om en politisk comeback, då Kyrkan är ett helt annat forum än den vanliga politiken. Vi tror det var en smula naivt eller rent av medvetet förminskande av den betydelse kandidaturen hade. För den politiskt insatta vet att politisk makt i Kyrkovalet är något flertalet partier lägger betydande vikt vid. En del insatta menar till och med att Kyrkans politiska domäner är en “snabbtvätt för politiker med solkig gloria”. Nu stod det hur som helst klart för en del politiska tyckonomer att man höll på att hjälpa en inflytelserik tillika populär politiker med klandervärt omdöme tillbaka in i stugvärmen och det gick inte för sig. Många av Federleys anhängare drog både en och två lansar för honom på sina sociala plattformar, samtidigt som många debattörer ånyo gick ut hårt mot honom. Drevet får ny kraft. Var partistrategernas plan med att låta Fredrick ställa upp i Kyrkovalet huvudlöst och förhastat? Missbedömde man också Federleys tidigare uttalade gudlöshet och ointresse av religionen? Helt klart menar vi. Här hade man kunnat välja en mindre provokativ väg och därmed undvikt det skoningslösa drev som nu byggdes upp mot politikern. 

Bild: Fredrick om religion, Twitter

Federley meddelar bara några dagar senare via sin egen Facebooksida att han hoppar av sin kandidatur i Gangnefs kyrkofullmäktige och skriver bland annat det med motiveringen: “Det drev som nu drabbar pastorat och tilltänkta fullmäktigekolleger är orimligt.” Ridå ned och den politiska föreställningen signerad Federley verkar vara över och både Fredrick själv tillsammans med opinionen lyckades cancellera honom.

Slutorden från Cancelculture-redaktionen blir att vi krasst konstaterar att det finns kriser och skandaler som man mycket riktigt kan återhämta sig ifrån. Att bli förknippad med bristande moral och beslutsförmåga gällande om man skall ha en relation med personer som är dömda för sexbrott mot barn eller ej och dessutom inte heller vilja förstå varför opinionen reagerar kraftigt, är inte vara faktorer som hjälper karriären att förbli något sånär intakt. Hade det kunnat sluta annorlunda om han varit ärlig från början med hur allt låg till? Vi svenskar är för det mesta ett väldigt förlåtande folk och kanske hade han räddat sin karriär och framtid som politiker om han totalt gjort en pudel och varit ärlig från första början. Politik är en förtroendesport. Även om Fredrik har utseendet för sig, så passar han inte bra i offerkofta och med en skämskudde i knät. Detta hade han kunnat lösa annorlunda. En stor pudel hade varit på sin plats och framförallt ett direkt agerande när han fick veta att hans sambo var en dömd pedofil. Bristen på insikt och att endast utgå från sin egen filterbubbla verkar ha gjort att hans glittriga gloria till slut föll av honom. Federleys karriär framstår nu som cancellerad för en överskådlig framtid. 

Redaktionens betyg:

Offerkoftor
Pudlar
Skämskuddar

Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz