Du läser nu
Kevin Spacey – Den utstötte stjärnan är nu tillbaka på filmduken efter sex år av utanförskap och han fördömer cancel kulturen
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Kevin Spacey – Den utstötte stjärnan är nu tillbaka på filmduken efter sex år av utanförskap och han fördömer cancel kulturen

Avatar

Kevin Spacey är nu återigen aktuell med den nya biofilmen Control“, detta efter flera års tystnad och abrupt avsked ifrån både Hollywood och filmbranschen. Året var 2017 då han anklagades för nio fall av sexuella övergrepp, men i juli 2023 friades han från samtliga åtalspunkter. Detta har väckt stor uppmärksamhet och kastat ljus över den kontroversiella frågan om vad cancel kulturen som fenomen får för konsekvenser för kända och publika personer och deras karriärer.

Spaceys prestationer förevigade med den åtråvärda Hollywood Hall of Famestjärnan på trottaren i Los Angeles. Bild: Mark Crawley, CCBY2.0

Frikänd på alla punkter

Kevin Spacey, en 64-årig skådespelare med två Oscars under bältet, hade en enastående karriär innan anklagelserna om sexuella övergrepp kom fram. Han var mest känd för sin roll som Frank Underwood i Netflix-serien “House of Cards.” Åtalet väcktes i maj 2022 i London och slutade alltså med ett komplett frikännande i juli 2023.

På en presskonferens utanför domstolen i London uttryckte Kevin Spacey sin tacksamhet mot juryn och betonade vikten av att låta rättvisa och sakliga bevis väga tyngst i rättsväsendet. Han var synligt känslosam när domen lästes upp och sa att han hade mycket att bearbeta efter vad som hade hänt.

Under de år då Spacey stod anklagad vände många av hans skådespelarkollegor och vänner honom ryggen. Detta är en konsekvens av den så kallade cancelkulturen, där offentliga personer som anklagas för brott eller kontroversiellt beteende bojkottas och stängs ute från sin bransch utan att en rättegång har fått ta plats.

Oskyldig tills dess att motsatsen bevisats

Principen “oskyldig tills man är dömd” är central för vårt rättsystem och för anklagade och deras chans till en rättvis rättegång, och där har Spacey har nu blivit helt rentvådd. Men hur reagerar filmindustrin och hans tidigare vänner på hans aktuella frikännande? Det är tydligt att det fortfarande finns en viss tveksamhet och rädsla för att stödja en person som tidigare har varit föremål för så allvarliga anklagelser som Spacey varit.

Nyligen hade Kevin Spaceys film “Control” världspremiär. Initialt skulle premiären äga rum på Prince Charles Cinema, men etablissemanget drog sig tillbaka som värd för premiären efter att ha fått kännedom om Spaceys medverkan i filmen. Biografens chef uttryckte sin förskräckelse över att nämnas i samband med Spaceys film.

Som tur var omorganiserades världspremiären på Genesis Cinema mindre än 24 timmar senare. Det visar att det fortfarande finns personer där ute som vågar ge Spacey en andra chans och skilja på hans påstådda handlingar och hans professionella roll som skådespelare.

Bild. Juanky Pamies Alcubilla, CC BY-NC 2.0

Redaktionens slutsatser

Slutsatsen av denna kontroversiella återkomst är att Kevin Spacey är på väg tillbaka in i rampljuset och förmodligen för att stanna. Det tar tid och krävs tålamod av en person att återuppbygga sitt rykte efter att denne har blivit så hårt “cancellerad.” Många aktörer i filmbranschen är fortfarande tveksamma och vågar inte öppet be om ursäkt för att de tidigare vänt honom ryggen, vilket i sig är ett ryggradslöst beteende.

I vad som verkat vara Spaceys första publika framträdande sedan cancelleringen, sågs han nyligen på ett event anordnat av Oxfords universitet, där han gav ett uppskattat tal om fenomenet cancel kultur. I talet adresserade han problemet med fenomenet på ett mycket sofistikerat sätt. Spacey levererade nämligen också en fem minuter lång scen från Shakespeare-pjäsen – “Timon of Athens“. Pjäsen handlar om en rik man från Grekland som spenderade alla sina rikedomar på sin smått parasitiska vänkrets, för att senare se sig själv stå helt utblottad och utan vänner, detta efter att han förlorat rikedomarna. Timon blir sedan mer eller mindre utstött och dömd till att leva sitt liv ensam, fördömd och isolerad i en grotta. Spacey sa i talet följande:

“In an era of cancellation and defenestration we sometimes forget that we can’t go on like this and that we have been here before. We know this because our best writers and artists have addressed this issue in their own times.”

-Kevin Spacey om fenomenet cancel kultur
Tweeten: Sevärt filmklipp på när Spacey får stående ovationer för sin korta scen på eventet vid Oxfords universitet.

Fallet med Kevin Spacey blir en påminnelse om den komplexa och svåra balansgång där samhället ska förhindra övergrepp och samtidigt tillse att rättvisa och förlåtelse också har sin plats i samma samhällsbygge och på samma gång.

Vad skulle du göra om detta hände en vän i din vänkrets? Titta dig i spegeln och svara ärligt. Hur skulle du känna dig om du själv var Kevin Spacey? Titta dig i spegeln och säg ärligt hur du skulle må!

Kommentarer som skapar diskussion tar vi gärna emot på vår Instagramsida eller på LinkedIn! Välkommen dit för att kommentera vad du känner och tycker. Tack för att du läser!


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz