"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Paolo Roberto´s chans till förlåtelse fördröjs efter sexköpskommentarer i senaste poddavsnittet med Alexander Bard

Avatar

I det senaste avsnittet av “Paolos podcast” som Paolo själv driver, gästade författaren, artisten och samhällsdebattören Alexander Bard hans poddstudio för ett samtal om manlighet. Som bekant räds ingen av dessa båda herrar att säga vad de tycker och tänker och en del av samtalet gled snart in på att avhandla ämnet prostitution och sexköp. Diskussionen löpte inte ut till Paolo´s favör direkt…

Alexander Bard. Bild: Luca Sartoni, CC BY-SA 2.0

Samtalet om manlighet snappades upp av den populära samtalspodden “Haveristerna“, som mycket pricksäkert pekade ut Paolos oförmåga att låta bli att prata om sitt eget sexköp i synnerhet eller ämnet prostitution i allmänhet.

“Kvinnan du köpte sex av gick därifrån glad och köpte en Rolex”

Lek med tanken att du nu haft en modern uppslagsbok i din hand där du slår upp sidan som vars rubrik lyder: “Listan över alla deplattformerade svenskar“. Här hade du inte endast fått upp en stor bild på den italienskfödde entreprenören Paolo Roberto på första sidan. Under samma bild hade du också kunnat läsa en kort ingress i stil med: “Sexköpet ledde honom fram till att bli en av Sveriges mest grundligt och snabbast cancellerade kändisar. Han förlorade allt över en natt och blev mer eller mindre persona non grata över en veckas tid.”

Fallet om Paolo skrev vi om i en tidigare artikel som du kan läsa ikapp om här.

Det programledarna bakom “Haveristerna” mest troligt reagerade på är den dubbeltydighet som Paolo fortfarande uppvisar kring sitt sexköp och vad frågan om vad sexköp överlag skapar för lidande för prostituerade kvinnor. Vi gör här en kort historisk tillbakablick till dagen efter Paolo blev gripen för sexköp år 2020. Då satt han i TV4´s nyhetssoffa och intervjuades av Jenny Strömstedt. Han skulle tala ut. Då sa han följande:

“Du köper en annan kvinnas kropp, säkert någon som är dittvingad. Hon är inte där för att det är jättetrevligt.”

-Paolo om kvinnan han köpte sex av, intervju TV4, maj år 2020.

Ett år senare. Såren hade kanske börjat läka och Paolo hade startat om sina verksamheter och försörjde sig bland annat på inkomster som personlig tränare. Det verkade nu som att han försökte sig på att komma tillbaka till offentligheten. Vid tidpunkten gästade han podden “Sista måltiden“. Programledarna där är bland annat polisen och författaren Hanif Azizi, den före detta polisen Mustafa Panshiri, föreläsaren Ashkan Fardost samt entreprenören Chang Frick.

I podden lät tongångarna nu annorlunda när Paolo resonerade kring sitt sexköp. Nu verkade han plötsligt ha en annan syn på sexköpet och kommenterade även frågan om han fortfarande trodde kvinnan han köpte blivit dit tvingad. Du kan läsa citaten från honom nedan.

Kritiken lät inte vänta på sig och framfördes bland av ett argsint drev, delvis under ledning av kändispolisen Simon Häggström, vilken dagligdags arbetar mot prostitution och trafficking.


“Det menade jag inte. Det fanns inget sådant intryck. De var där själva. Det var hon och en tjejkompis. De bodde i en stor lägenhet på Östermalm.”
“Kvinnan hade kunnat bli läkare om hon pluggat, men prostitution är ett lätt sätt att tjäna pengar på. Hon bodde i Milano och pratade flytande italienska. Och du ska veta att när jag skulle gå så såg de här tjejerna någonting i trappen och sa ”vänta, det kanske är någon polis eller någonting där”, så de skyddade ju mig.”

-Paolo Roberto i podcasten “Den sista måltiden” cirka ett år efter sexköpet
Polisen Simon Häggström som leder det outröttliga arbetet mot trafficking och prostitution. Bild: faksimil/Instagram/SimonHäggström

Tillbaka till samtalet om manlighet i senaste poddavsnittet. I en del gled Alexander Bard och Paolo in samtalet på sexköp och prostitution, där Paolo konstaterade att han kraschade sitt liv rätt ordentligt i samband med att han ertappades köpa sex. Alexander Bard fyllde snabbt i med kommentaren att Paolo inte köpte en kvinna, utan att han endast köpte en sexuell tjänst. Paolo verkade till synes skratta till som svar på Bard´s plumpa kommentar.

Bard fortsatte vidare med sin teori om att kvinnan ifråga gick därifrån “glad i hågen” för att sedan köpa sig en ny Rolexklocka efter hon träffat Paolo den kvällen. Hur kan då Bard veta detta tänker du? Bard förklarade i podden att han vet det och baserar det på sin egen erfarenhet som sexarbetare.

Redaktionen kommenterar

Redaktionen håller med i “Haveristernas” korta analys av den långa följetången – Paolo & sexköpet. Som vi tidigare konstaterat, aktat det att faktum om Paolo någonsin ska kunna ta sig tillbaka in på den stora debattarenan och tas på allvar i de bredare folklagren, så kan han inte fortsätta att relativisera, ursäkta eller skratta åt kommentarer kring sitt sexköp. Eller för den delen skratta medhållande åt poddgäster som kommenterar hans sexköp med en trött och ursäktande axelryckning.

Tweeten: Syrlig kritik riktad mot Paolo Roberto.

Det som behövs för att Paolo ska bli förlåten kunna inleda en seriös återkomst är att han uppvisar en djupare förståelse och insikt för prostitutionen- och traffickingens brutala värld och dess konsekvenser för kvinnorna inom den. Inte minst borde han diskutera detta med en känd branschkunnig person vid namn Simon Häggström, polis. Vore inte det ett väldigt intressant samtal att lyssna till? Ett samtal där Paolo går på djupet kring vem den intressanta personen Häggström är och vad som driver honom. Höra Häggström berätta och återge livsöden, polisinsatser, förebyggande arbete med mera där han dagligen jobbar för att få bort sexhandeln och minska lidandet för tusentals utsatta kvinnor.

Vi garanterar ett avsnitt med lyssningsrekord och en uppsjö av nya förmodligen kvinnliga lyssnare! Cash is king Paolo! Boka Häggström genast och gör bot och bättring för dina tidigare synder och skapa ett riktigt bra poddavsnitt. Redaktionen kommer sitta bänkade och lyssna med stora öron, vi lovar!

Paolo har genom åren provocerat fram en formidabel motståndarhörna på debattarenan bestående av feminister, vänsterlutande tyckonomer och en hel del andra personer som gått och stört sig på vad Paolo tycker och tänker genom åren.

Vill han bredda sina plattformar och på riktigt ta sig tillbaka finns det bara ett sätt att göra det på. Det krävs först en trovärdig och gedigen pudel inför öppen ridå. Då detta inte är genomfört av honom, förblir han kvar på ytterkanten av debattarenan och är därmed stämplad som en profil man inte kan bjuda in hur som helst. Detta då ett drev mot honom kan blossa upp när som helst och därmed skapa negativa konsekvenser och svallvågor för den kreatör, tidning eller programledare som tänkt att skapa innehåll tillsammans med Paolo eller på hans story.

Bedömningen är därmed att Paolo får fortsätta tala inför redan invigda följare på sina egna plattformar, med låg till ingen chans att nå speciellt breda eller nya målgrupper på internet. Han är fortfarande brännmärkt och kommer så förbli tills han själv vill nå förändring på riktigt. Lycka till Paolo hälsar vi på Redaktionen.

Tack för att du läser! Vill du kommentera våra artiklar är du hjärtligt välkommen in på vår Instagram @cancelculture.se eller inne på karriärsplattformen LinkedIn.


Du har redan röstat!


Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz