UFC – Ultimate Fighting Championship är ett av världens mest populära slagsmålsmästerskap vilket styrs med järnhand ifrån huvudkontoret i USA. UFC-presidenten heter Dana White och har sedan han tillträdde tjänsten år 2001 blivit synonym med varumärket. White har också dragit på sig en rad skandaler under åren. Bland annat den mest graverande när han örfilade sin fru på en nattklubb i början på detta år. Är White en tillgång eller en framtida belastning för varumärket UFC? Hitintills har all kritik runnit av honom som vatten på en gås, någon som också givit honom öknamnet “Teflon-Dana” hos hans kritiker.

UFC-mästerskapen grundades år 1993 och har sedan dess blivit en omåttligt populär turnering vilken attraherar världens bästa fighters i sju olika viktklasser. Publiken består mestadels av män i åldrarna 18-34 och dessa verkar inte bry sig speciellt mycket om Dana White´s återkommande skandalrubriker.

Tweeten: Filmen där makarna White syns slå varandra i ansiktet under nyårsnatten mot 2023.

Makarna White fångas på film

Nyårsnatten mot år 2023 firade paret White på en nattklubb i Mexico. Enligt vittnen sågs paret diskutera vilt med varandra vid VIP-delen av nattklubben när Anne plötsligt slog till Dana i ansiktet. Ett ögonvittne hade redan mobilkameran uppe och lyckades filma incidenten. Direkt efter Anne´s örfil svarade Dana med att slå tillbaka och träffa sin fru i ansiktet med öppen hand. Anne sågs kort tappa balansen bakåt, men var snabbt uppe på fötterna för att på nytt ge sig på maken. Bråket avbröts snabbt av vänner och andra gäster på nattklubben.

Filmen och den efterföljande krishanteringen blev självklart förstaside-stoff för skvallerpressen. Anne White var först ut med sin utsaga om händelsen i en intervju för tidningen TMZ Sports:

“Dana and I have been married for almost 30 years. To say this is out of character for him is an understatement — nothing like this has ever happened before. Unfortunately, we were both drinking too much on New Year’s Eve and things got out of control, on both sides. We’ve talked this through as a family and apologized to each other. I just hope people will respect our privacy for the sake of our kids.”

-Anne White

Dana White valde en mycket lågmäld mediahantering i ett försök att låta skandalen rinna ut i sanden. Det ironiska för UFC-presidentens del var att han år 2014 uppmärksammats för en kommentar han gjort om NFL-spelaren Ray Rice. Herr Rice fastnade på en videofilm där han sågs slå sin dåvarande fästmö. UFC-presidenten Dana White kommenterade år 2014 misshandeln med numera bevingade ord som inte åldrats speciellt väl:

“There’s one thing you never bounce back from, and that’s putting your hands on a woman. Been that way in the UFC since we started here. You don’t bounce back from putting your hands on a woman.”

-Dana White om Ray Rice misshandel av sin fästmå år 2014
UFC deltävling 110. Bild: adrianpua, CC BY-NC-ND 2.0

White annonserar ny turnering för örfils-slagmål 

Knappa tjugo dagar efter nyårsskandalen briserat höll Dana White en presskonferens för att presentera UFC´s nya internationella satsning – Power Slap League. PSL är en ny form av slagsmålsturnering där deltagarna utdelar örfilar på varandra, varannan gång tills dess att någon knockas eller ger upp. Presskonferensen för PSL med White i spetsen framstod för många betraktare som ett riktigt dåligt skämt, så kort inpå att han setts örfila sin egen fru. Kritiken lade sig snabbt och White klarade sig undan med en hög nya hånande memes. All form av drev uteblev. Hade “teflon-Dana” bara turen med sig eller låg det en strategi bakom att kritiken tystnade så fort som den gjorde?

Ukrainakrig, tjetjenska krigsherrar och svenska UFC-fighters

Sveriges just nu bäste fighter i UFC-mästerskapet heter Khamzat Chimaev. Han är svensk men har sin bakgrund och födelseplats i den ryska republiken Tjetjenien. Privat är Chimaev god vän med den beryktade Tjetjenska presidenten tillika krigsherren Ramzan Kadyrov. I västlig media benämns Kadyrov ofta som “Vladimir Putins attackhund” och han bistår idag Ryssland med militär förmåga i Ukrainakriget. När Chimaev seglade upp som en stjärna inom sin viktklass i UFC och vänskapsbandet till den tjetjenska presidenten blev mer publikt, drog kritiken mot UFC och Dana White igång igen. En del kritiker undrade om det avslöjade sambandet mellan flera framstående UFC-fighters och Kadyrov skulle leda till någon form av åtgärd från UFC. Så skulle det inte bli.

Tweeten: Frän kritik mot ett inkonsekvent ledarskap inom UFC, efter att Kadyrov setts sparra med det svenska MMA-toppnamnet Khamzat Chimaev.

PR-strategin från UFC-ledningens sida har enligt kritikerna varit rent passiv. Ingen av de fighters som visat sig ha vänskapsband till den Tjetjenske president Kadyrov har förbjudits från att gå upp i UFC-ringen för att tävla. Det återstår att se om UFC-ledningen hittar en hållbar strategi för framtiden, där man aktivt hanterar kritiken kring associationen till Kadyrov och i förlängningen den ryska krigsmaskinen.

Khamzat Chimaev har inte heller behövt hantera någon svårare kritik mot hans vänskapsband och relation till Kadyrov. Chimaev säger sig respektera den Tjetjenska presidenten och påpekar att Kadyrov är president i hans hemland.

Redaktionens analys

Skandal på skandal, presskonferens efter presskonferens. Kritiken mot UFC-ledningen, dess PR-hantering kring sina fighters och Dana Whites personliga skandal på nattklubben. Ingen kritik verkar störa framgångssagan UFC. Tittarsiffrorna håller i sig och slagsmålsturneringen är fortfarande ohotad etta bland fansen.

Det verkar som om Dana White och de fighters han väljer att ta under sina vingar snart kan se sig immuna mot kritik och konsekvenser. För vem eller vilka är det som ska utdela något straff till UFC-presidenten? Sportjournalisterna? Skvallermedia? Profiler inom kampsportsscenen? TV-tittarna? Ingen av de nämnda grupperna verkar besitta kapital att påverka eller är det så att den i majoritet manliga målgruppen helt enkelt inte bryr sig om skandalerna ifråga? Inte ens när Dana White ses puckla på sin egen fru?

Kontrakten fortsätter bli signerade och publiken fortsätter fylla arenorna. Dana White sitter där han sitter oavsett vad som sker. White har såklart även det åtråvärda fuck-off-kapitalet och kan därmed sitta lungt och spela ut strategin där han låtsas som om det regnar.

Övriga kritiker kan fortsätta tycka vad de vill om Dana White och hans klandervärda beteende i rollen som president för UFC. Fansen bryr sig inte nämnvärt. White är också minoritetsägare i UFC-koncernen med cirka 9% av aktierna i fickan, varvid vi bedömer det som osannolikt att något kommer förändras på kort till mellanlång sikt inom ledningen för UFC. Dessutom besitter White ett bra nätverk, omsätter mycket pengar för alla samtliga involverade och har en duktig PR-maskin i ryggen. En PR-maskin som fortsätter med strategin att låtsas som att inget har hänt, vilket kommer fortsätta hålla Dana kvar vid presidentposten ett bra tag framöver tror vi. För vem skulle kunna ersätta honom?

Slutligen blir betyget från oss två skämskuddar. Det finns många vittnesmål om Whites otrevliga beteende och smått despotiska ledarstil. Att dessutom fångas på film med att örfila sin egen fru tar ändå priset som en publik person och som trolig förebild för många yngre män.

Leave a Reply