Du läser nu
Donald Trumps senaste intervju i alternativmedia kan skapa stora problem för gammelmedia
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Donald Trumps senaste intervju i alternativmedia kan skapa stora problem för gammelmedia

Avatar

Vi lovar, vi ska inte börja skriva om politik även om det är ett ämne som står delar av Redaktionen mycket varmt om hjärtat. Men… vi har en rykande färsk och mycket intressant spaning sprungen ifrån den första direktsända republikanska kandidatdebatten inför det amerikanska primärvalet. Debattens stora överraskning blev att Donald Trump avstod från att delta och istället valde att ställa upp på en intervju i alternativmedia, istället för den publika debatten på kanalen Fox News.

Den knappa timmen långa intervjun skedde hos den tidigare Fox News-stjärnan Tucker Carlson. Numera är Carlson solospelare och bedriver sin journalistik via sitt Twitterkonto (numera X-konto).

Tweeten: Elon Musk kommenterar intervju med Trump.

Det var ett smart schackdrag ifrån Trump att avstå den publika debatten och istället välja en plattform som Carlson´s. Detta menar vi kan komma att få stora konsekvenser för gammelmedias krampaktiga grepp om kontrollen över politiska debatter såväl som påverkan på den allmänna opinionen. Det kommer även påverka nyhetsredaktioner utanför USA, där man nu snabbt får se över både arbetssätt och strategi för att lyckas behålla sina tittare och vara en kanal att räkna med. I och med sociala mediers snabba utbredning kom också en slags ny direktdemokrati att utvecklas. Plötsligt fick medborgarna fler valmöjligheter. Du behöver idag inte endast konsumera nyheter från din statliga nyhetskanal eller megastora mediahus.

Nu kan medborgaren med en enkel sökning på internet eller efter en rekommendation av en kompis plötsligt hitta nya åsikter och perspektiv ifrån alternativa nyhetssajter och debattörer. På gott och ont. Den här utvecklingen kommer att fortsätta sprida sig med rekordfart och kommer även att påverka våra svenska mediahus som TV4, Bonnier och Schibsted.

Makalösa tittarsiffror avväpnar gammelmedia

Den stora snackisen inför och efter debatten var att Trump avstod från att delta i den direktsändningen på Fox News. Istället lät han sig intervjuas av det omdiskuterade och konservativa nyhetsankaret Tucker Carlson. Carlson själv fick tidigare i år sparken av nyhetskanalen Fox News, där han som ohotat toppankare bedrev opinion. Sedan dess har han valt att bedriva sin journalistik på plattformen X (före detta Twitter). Carlson är en konservativ republikan och erhåller en hög status i den amerikanska inrikespolitiska-debatten. Det gör han i alla politiska läger, även om hans kritiker är många.

Tucker Carlson. Bild: Gage Skidmore, CC BY-SA 2.0

Carlsons rättframma och ocensurerade sätt att genomföra sina intervjuer har gjort honom oerhört populär. Han låter de han intervjuar få tala till punkt och lägga ut sina resonemang inför miljontals tittare världen över.

Den knappa dygnet färska intervjun med Donald Trump har i skrivande stund fått makalösa 243(!) miljoner visningar. Du kan jämföra detta med den direktsända tv-debatten där Fox News hitintills skrapat ihop knappa 13 miljoner tittare! Vad har man egentligen för vapen kvar i arsenalen inom gammelmedia och hur ska man kunna kontra händelser som den med Trump? Vad tänker du själv?

Redaktionens analys

Draget med att hoppa av den publika debatten ses av många bedömare som ett fegt och passivt sätt för Trump att undvika svåra och kritiska frågor. Här instämmer Redaktionen i kritiken. Ur ett rent demokratiskt perspektiv förtjänar väljarna att få lyssna till samtliga kandidater som ställer upp för ett publikt ämbete. Man ska inte så lätt slippa undan som politiker eller offentlig person. Vi ska inte heller glömma bort att Trump i skrivande stund är åtalad för hela fyra brottsrubriceringar och har därför en hel del kritik att stå till svars inför. Så, ja. Det är fegt samtidigt som det också är logiskt för Trump att avstå och därmed förflytta oerhörda mängder med tv-tittare och anhängare till intervjun hos Carlson. Många tittare innebär en stärkt hand för Donald Trump och jakten på presidentposten 2024.

Trumps svar på frågan varför han valde avstå var att han leder överlägset i opinionen och har därför inte någon som helst anledning att utsätta sig själv för ett förmodat bombardemang med elaka påhopp från motkandidaterna eller från de enligt honom själv partiska programledarna från Fox News.

Från debatten på Fox News. Bild: Faksimil/Youtube/GuardianNews

Vi menar att Trumps val att ställa upp i alternativmedia kommer röra om rejält i grytan. Herrarna Trump och Carlson drar båda en mångmiljonpublik varje gång de dyker upp i media och naturligtvis tjänar man här massor av PR på att istället klia varandra på ryggen under en trygg och mysig liten intervju hemma hos Tucker Carlson. En annan effekt blir att man också enkelt avväpnar “gammelmedia” då de får färre tittare, vilket leder till färre reklamintäkter. Intäkter som är kritiskt för att man ska kunna fortsätta bedriva sin journalistiska verksamhet på en hög nivå. Trumpintervjun hos Carlson kommer leda till att gammelmedias maktsfär minskar betydligt och inflytandet från de alternativa mediaaktörerna fortsätter att vinna mark.

Idag ser vi massvis av publika och kända samhällsdebattörer bedriva opinion på sina egna plattformar. Och med stora följen av läsare/tittare följer också reklamintäkterna, där man bit för bit kapar åt sig av gammelmedias stora tårtbit.

Trenden för gammelmedias nedgång har sällan varit så tydlig som nu. Här kan vi tillägga de senaste siffrorna från den svenska medianbranschen visar att tittarna fortsätter förflytta sig ifrån linjär- och kabel-TV. Det ser riktigt mörkt ut för en del mediahus idag, trots stora omorganisationer och försök att skapa nya intäktsströmmar. I Sverige ser vi nu de stora nyhetsredaktionerna slimma sina personalstyrkor och nu senast kom en uppgift om att svenska TV4 drastiskt kommer minska på sin personalstyrka.

Donald Trump. Bild: Gage Skidmore, CC BY-SA 2.0

Men detta handlar också om förtroendet från medborgarna. Framförallt ur de nya generationerna med yngre media- och nyhetskonsumenter, saknas förtroende för gammelmedia där man inte längre fullt ut litar på att nyheterna och perspektiven som serveras från är trovärdiga och konsekvensneutrala. Sprickan i förtroendefasaden utökas varje gång konsumenten upplever att journalisterna undviker att reda ut kontroversiella händelser, gå på djupet i viktiga frågor eller visar att de har en politisk slagsida i sin rapportering. Den konsekvensneutrala journalistiken finns den ens kvar idag, så som det var tänkt? Det är oerhört viktiga frågor som gammelmedia inte klarat av att förvalta på ett trovärdigt sätt och därmed är förtroendet från flera grupper på stark dekis.

Förtroendesprickan är idag ständigt närvarande. Det verkar ibland inte heller spela så stor roll vem som har rätt längre. Fakta kommer alltid att vara fakta, men vi menar att gammelmedia delvis skjutit sin egen trovärdighet i sank i hur man hanterat just fakta. Ett lysande exempel är nyhetsrapporteringen och granskningen av Donald Trump. I takt med att Trump själv började gå till attack mot journalister och TV-kanaler där han anklagade dessa för att bedriva “fejk-nyheter”, så började trovärdigheten ifrågasättas. Gammelmedias lösning var då att skaffa sig egna faktagranskare. Detta var ett försök att hantera trenden där man återkommande anklagades för fejknyheter och där debattörer försökte komma undan med rena osanningar ibland. Trump är en frontfigur för kriget mot gammelmedia, men kanske inte helt kan beskyllas för förtroendekrisen som uppstått.

Oaktat sanningshalten i vad Trump sagt eller inte under sin tid som president så spred sig förtroendekrisen mot gammelmedia världen över. I Sverige med kritik mot tidningen DN som drivs av Bonnierkoncernen. Men även statliga SVT fick kritik för snedvriden och opartisk nyhetsrapportering om just Donald Trump. Statliga SVT och SR har även fått återkommande kritik för sin politiska lutning åt vänster. Slumpen med kanalens “mannen-på-gatan-intervjuer” i majoritet alltid varit med personer med vänsterlutande åsikter är ett exempel.

Donald Trump. Bild: Gage Skidmore, CC BY-SA 2.0,

För visst fanns det och finns fortfarande fog för en del anklagelser om att västlig media ofta var partiska till Donald Trumps nackdel. Och på Facebook finns en sida tillägnad statliga SVT och SR och deras olyckliga slump med att oftare intervjua personer från gatan som hyser vänsteråsikter. Det är idag mycket lätt för läsaren att själv leta källor till påståenden i media. Ofta letar man källor som kan bekräfta och stärka den egna övertygelsen och filterbubblan, men många gånger finns det befogad kritik mot gammelmedia och deras faktagranskare av dess kritiker.

Idag så drivs mer eller mindre alla nyhetsredaktioner med någon slags agendasättande journalistik där redaktionen och dess ledarskribenter vill påverka den allmänna opinionen i en viss riktning. Här ser vi att förtroendet för flera av de stora mediahusen delvis är förbrukat hos vissa väljar- och samhällsgrupper. Dessa människor söker sig istället till och ger sitt ekonomiska stöd till många av de nya alternativa plattformarna, som man känner är närmre “sanningen”. Tittar vi i Redaktionens kristallkula så kommer trenden fortsätta där vi ser internationella storspelare som Donald Trump och Tucker Carlson fortsätta knacka hål på den förtroendefasad som gammelmedia stoltserar med inför mediakonsumenten.

Slutligen…vilken offentlig person ser vi kunna åtnjuta motsvarande typ av mediala status och makt här i Sverige som den som Trump har i USA? Finns det någon som skulle kunna genomföra ett liknande drag som det Trump gjorde mot Fox News om det skulle behövas? Det första namnet som poppar upp hos Redaktionen är den ständigt politiskt aktuelle Jan-Emanuel.

Håller du med oss? Finns det fler personer som kan förändra maktbalansen inom svensk media? Kommentera gärna här i kommentarsfältet eller gå in på vår Instagram och skriv en rad. Tack för att du läser!


Du har redan röstat!
View Comments (235)

Leave a Reply

Your email address will not be published.Utgivningsbevis
Databasens namn: www.cancelculture.se
Tillhandahållare: Panem et circenses AB
Ansvarig utgivare: Simon Bartosz