Du läser nu
Vi listar 9 st smarta strategier som kommer hjälpa dig när hatdrevet är igång
"Nyhetsbloggen som bevakar arenan där offentliga personer hamnar i hetluften"

Vi listar 9 st smarta strategier som kommer hjälpa dig när hatdrevet är igång

Avatar

Redaktionens listar här nio av våra främsta strategier för att du ska lyckas bättre med att klara dig undan drevet! Ett hatiskt drev kan slå till när du minst anar det och fånga dig med sämsta tänkbara tajming. Använd dessa nio knep, då är vi säkra på att du kommer klara dig igenom krisen på ett klart lättare sätt. Allt handlar om att vara förberedd. Dela gärna denna artikel till den som kan behöva tipsen. Kom ihåg, alla kan drabbas av drevet. Kändisar, företagsledare och privatpersoner. Stå förberedd!

1. Undvik att svara på hatiska kommentarer:

Sluta helt att svara på inkommande kommentarer på dina sociala plattformar. Det kommer bara att göda drevet än starkare. Om du svarar kan det leda till att du göra ogenomtänkta och stressade misstag och/eller skriver något som senare kan användas emot dig.

2. Pausa din närvaro på nätet:

Om drevet riktas mot dig kan du helt enkelt pausa din närvaro på dina sociala medier. Stäng av eller avaktivera dina konton helt och hållet på alla plattformar och kom ihåg att samtidigt byta ut dina alla inloggningsuppgifter på kontona.

3. Blockera trollen och stenkastarna:

Gör det enkelt för dig i en pressad situation. Blockera de personer som du ser deltar i drevet och spyr galla omkring sig på dina plattformar. Dessa personer har förverkat sin rätt att kontakta dig eller se ditt innehåll.

4. Rapportera alla hatiska kommentarer:

De flesta sociala medieplattformar har en rapporteringsfunktion där du rapporterar in hat, hot och andra otrevligheter som riktas mot dig. Genom denna åtgärd bidrar du till att drevet tappar i styrka.

Bild: Chad Kainz, CC BY 2.0

5. Prata med en vän:

Om drevet påverkar dig på djupet och kryper under ditt skinn, överväg omgående att prata med en professionell samtalskontakt eller en person du litar på. Det är nu viktigt att sätta din mentala hälsa främst och att ha en person att prata med kan hjälpa dig hantera akut stress och andra uppkomna symptom.

6. Fokusera på det positiva:

Försök att inte låta drevet få en chans att ta över ditt liv. Fokusera istället på det positiva och saker som gör dig glad och lycklig. Fortsätt träna, engagera dig i dina hobbies, rasta hunden, umgås med familj och vänner. Om möjligt sök stöd hos trygga personer nära dig för att bryta negativa tankebanor.

7. Lagboken är din vän:

Om drevet går så långt att rena hot eller andra olagliga handlingar förekommer, kontakta polisen för rådgivning och eventuella polisanmälningar. Om du har möjlighet kan du söka stöd hos en jurist för att bemöta och processa mot den skada du orsakats av drevets deltagare.

8. Förbered dig före:

Om du vet att du ligger i riskzonen för att bli utsatt för ett hatdrev på grund av något du sagt eller gjort på nätet, så ska du redan nu förbereda dig. Detta gör du enkelt genom att på förhand formulera en plan för vilka actions du ska ta när drevet startat mot dig. Du har ritat upp ditt försvar och taktiska steg för att klara dig så lindrigt undan du kan och skydda dig från otrevligheter. Du är långt bättre rustad att möta drevet om du helt enkelt förbereder dig.

9. Sök stöd från tidigare utsatta:

Det sista och ett av de bästa råden är att snabbt söka stöd i ditt nätverk. Har du någon som tidigare blivit utsatt för ett hatdrev i nätverket? Den personen besitter mycket värdefull erfarenhet och kan förhoppningsvis lugnt och tryggt hålla din hand igenom stormen. Det finns även olika former av stödgrupper i ditt lokalsamhälle som kan vara värda att utforska, så du på ett bra och effektivt sätt kan bemöta drevet.

Lycka till önskar vi på Redaktionen!


Du har redan röstat!
View Comments (2,976)